Oefeningen voor de TRX suspension trainer

De TRX suspension trainer is een ideale manier om thuis te trainen, ofwel fitnessen. Met de TRX kan zowel op conditie als kracht worden getraind door middel van het eigen lichaamsgewicht. Nu zijn er natuurlijk vele oefeningen voor de TRX, en het is lastig om hierin een beetje wegwijs te worden. Vandaar dit artikel waarin veel oefeningen voor de TRX suspension trainer worden behandeld.

Rug trainen met de TRX

Bij vrijwel alle staande oefeningen met de TRX suspension trainer is de rug betrokken. Hierbij kun je staand handvaten pakken, en de moeilijkheidsgraad van de oefening instellen door je eigen lichaamshouding. Hoe schuiner je gaat staan ten opzichte van de TRX, hoe zwaarder de oefening wordt.

Uitgaande van een opgehangen TRX systeem pak je de handvaten vast en gaat staan, de eerste oefening is om jezelf op te trekken. Hiervoor is het noodzakelijk dat je echt met je hele lichaamsgewicht aan de TRX gaat hangen, en trek dan jezelf op door je handen naar je borst te halen. Variaties hierbij om meer aandacht aan de schouders te schenken zijn om je handen opzij te bewegen en je lichaam naar voren te bewegen. Ook kun je hierbij je handen omhoog bewegen en ook weer je lichaam naar voren te bewegen. Als het goed is, voel je hierbij je rug en je schouders. Herhaal dit ongeveer 15 keer, neem dan even pauze en voer de oefening nog één of twee keer uit.

De biceps trainen

Als enige oefening met het Trx systeem is de biceps oefening vrij geïsoleerd. Pak hierbij ook weer staand de handvaten vast en stel de moeilijkheidsgraad weer in door middel van je lichaamshouding. Buig vervolgens je armen waarbij je je handen naar je schouders brengt. Dit is de meest standaard biceps oefening, ook deze kun je 15 keer uitvoeren, neem dan pauze en doe het nogmaals. Een tweede mogelijkheid is om één arm tegelijkertijd te trainen. Maak hiervoor een knoop van de handvaten, zorg dat deze goed vast zit en dat je nog wel een handvat vast kunt pakken. Ga weer met je volledige gewicht aan de TRX suspension trainer hangen en plaats één hand op je rug, terwijl je met de andere hand een handvat vasthoudt. Voer nu dezelfde beweging uit als wanneer je twee armen tegelijk traint. Vervolgens kun je de getrainde arm rust geven door deze op je rug te houden en je andere arm te trainen.

Het trainen van de borst en triceps

Om de borst en triceps tegelijkertijd te trainen kun je een soort opdruk oefening doen. Breng hierbij de trx voor je lichaam en pak beide handvaten vast. Laat je vervolgens zakken en beweeg je handen opzij, zodat je als het ware met je bovenlichaam tussen de twee handvaten in komt. Vervolgens druk je jezelf weer omhoog en brengt je handen in de startpositie, ook dit kun je 15 keer uitvoeren om vervolgens weer even pauze te nemen. Met deze oefening worden zowel borst als triceps getraind met de TRX. Om alleen de borst te trainen kun je een soort uitvalspassen doen waarbij je de knie van één been hoog optrekt terwijl je uitstapt, dit geeft spanning op de borstspieren. Om alleen de triceps te trainen ga je schuin voorover staan en hou je de handvaten iets achter je hoofd. Strek vervolgens je armen helemaal uit, en laat je dan weer terugkomen in de beginpositie. Na een aantal keer zul je dit voelen in de triceps.

De benen trainen met de TRX

Hiervoor ga je in dezelfde positie staan als wanneer je je rug traint. Er zijn twee varianten om je beenspieren te trainen. De eerste is om door je knieën te zakken waarbij je één been steeds naar achter uitstrekt, dit kun je steeds afwisselen. De andere manier is om een been gestrekt voor je uit te houden, waarbij je ook door je knieën buigt.

De buik en het onderlichaam trainen

Tot slot kun je ook nog je buik en onderlichaam trainen. Hiervoor dien je je voeten in de daarvoor bestemde lussen te plaatsen en je handen op de grond te zetten. Vanuit deze houding kun je je benen onder je lichaam optrekken, of bijvoorbeeld draaiende bewegingen maken. Hiervoor zijn talloze varianten waarbij het onderlichaam getraind wordt. Ook kun je bijvoorbeeld jezelf opdrukken met je voeten in de lusjes.

Wees bij alle oefeningen die je uitvoert wel voorzichtig en kijk uit voor overbelasting van de spieren, dit zou blessures teweeg kunnen brengen. Voor meer informatie over de Trx suspension trainer kun je hierTRX, het nieuwe fitnessen terecht.
© 2010 - 2024 Tim29, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fitnessspullen die je nodig hebt voor een thuisgymBen jij een van de gelukkigen die een lege ruimte tot zijn beschikking heeft thuis? Die ruimte zou dan prima kunnen dien…
Starten met krachttraining - Het sterker maken van spierenStarten met krachttraining - Het sterker maken van spierenAls je gaat starten met krachttraining, is het van belang om te weten welke richtlijnen hiervoor zijn opgesteld. Deze ri…
30 day fitness challengesDe 30 day fitness challenges zijn razend populair. Of je nu je buik, billen, armen, rug of je complete lichaam strakker…
Starten met krachttraining - Rekrutering/uithoudingsvermogenStarten met krachttraining - Rekrutering/uithoudingsvermogenKrachtrekrutering is een trainingsvorm die voornamelijk gehanteerd worden bij snelle en explosieve sporters. Krachtuitho…

Anorexia in combinatie met TopsportAnorexia in combinatie met TopsportSporters en topsporter zijn vaak bezig met gezond eten en het handhaven van een goed gewicht. Bij veel sporten speelt ge…
nieuws uitgelichtPower Balance Armband werkt nietDe beroemde of beruchte Power Balance Armband werkt niet. Dat hebben onderzoekers van de VU Amsterdam vastgesteld. De Po…
Tim29 (18 artikelen)
Laatste update: 08-04-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.