TRX, het nieuwe fitnessen

Behalve fitnessen met gewichten en apparaten is er sinds korte tijd een nieuw fenomeen op de markt gebracht, de TRX suspension trainer. Dit geheel nieuwe systeem is gebaseerd op trainen met het eigen lichaamsgewicht. Op deze manier kan er effectiever getraind worden dan met losse gewichten of apparaten. Het TRX systeem is via internet te koop.

Het idee van TRX

Het idee van de TRX suspension trainer is dat het overal opgehangen en dus gebruikt kan worden. Dit nieuwe fitness systeem is namelijk oorspronkelijk ontwikkeld voor militairen. Het systeem is opgebouwd uit een ophangmechanisme en een soort elastiektouw dat in tweeën wordt verdeeld door middel van het ophangen, dit is tevens in lengte te verstellen. Aan de uiteinden zit een handvat en een lus waar men de voeten in kan plaatsen. TRX kan in principe zowel thuis als in de sportschool gebruikt worden. Vooral in Amerika zijn er speciale zalen die volhangen met TRX suspension trainers, hier kan men individueel trainen maar er zijn ook speciale groepslessen, in Nederland is de TRX nog in veel mindere mate geïntroduceerd. Ook thuis kan de TRX bijvoorbeeld aan het plafond, of aan een boom in de tuin worden bevestigd, op deze manier is het mogelijk om overal te trainen, het TRX systeem kan bijvoorbeeld ook worden meegenomen op vakantie.

De werking van de TRX suspension trainer

Zoals gezegd werkt de TRX dus door middel van lichaamsgewicht. Men kan de handvaten vast pakken en met het volle gewicht aan de elastieken gaan hangen. De TRX is namelijk zo sterk dat deze gewoon blijft hangen. Dit systeem richt zich vooral op het trainen van spiergroepen, en niet één bepaalde spier, zodoende word het gehele lichaam sterker. Men kan dus met het volledige gewicht aan het de touwen gaan hangen om vervolgens ontzettend veel oefeningen uit te kunnen voeren, hierover later meer. Tijdens het uitvoeren van een oefening moet men het systeem in balans zien te houden, dit resulteert in het feit dat je niet alleen krachttraining doet, maar ook coördinatie. Het voordeel van een TRX suspension trainer boven gewoon fitness is dat het overal te gebruiken is, omdat je met je eigen lichaamsgewicht traint voorkom je blessures en na aankoop is geen bezoek meer aan de sportschool nodig. Tevens train je je hele lichaam in plaats van selecte spieren. Dit is handig voor sporten waarbij je al je spiergroepen samen gebruikt, zoals tennis of boksen en beter voor de algemene ontwikkeling van het lichaam. Tevens is het minder saai dan alleen maar trainen met gewichten. Met het TRX systeem kunnen alle spieren getraind worden met hetzelfde apparaat, je hoeft dus niet steeds gewichten te verstellen of andere apparaten te gebruiken.

Oefeningen met de TRX

Er zijn met dit fitness systeem ontzettend veel oefeningen uit te voeren. De meest basis-oefeningen zijn optrekken, opdrukken(dit kan zowel staand, als met de voeten in de lusjes worden uitgevoerd)en de biceps oefening die lijkt op een normale gewichthef oefening. Hierin kan gevarieerd worden, zo kunnen ook de schouders getraind worden maar het belangrijkste deel van staand trainen zijn wel de rug- en borstspieren. Als je je voeten in de daarvoor bestemde lusjes plaatst zijn er veel onderlichaam oefeningen uit te voeren, zo kunt u bijvoorbeeld de buikspieren trainen. Ook is het mogelijk om de beenspieren te trainen met de TRX suspension trainer. Hiervoor wordt slechts 1 voet in een lus geplaatst.

TRX systeem in het kort

De TRX suspension trainer is dus een geweldig systeem dat overal gebruikt kan worden. Het richt zich op het gehele lichaam in plaats van enkele spieren en omdat er door middel van lichaamsgewicht getraind kan worden zullen er geen blessures ontstaan.
© 2010 - 2020 Tim29, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oefeningen voor de TRX suspension trainerDe TRX suspension trainer is een ideale manier om thuis te trainen, ofwel fitnessen. Met de TRX kan zowel op conditie al…
De fitnessspullen die je nodig hebt voor een thuisgymBen jij een van de gelukkigen die een lege ruimte tot zijn beschikking heeft thuis? Die ruimte zou dan prima kunnen dien…
Afvallen met hulp van een personal trainerAfvallen met hulp van een personal trainerEen personal trainer, dat klinkt als iets heel duurs en iets waar alleen beroemdheden gebruik van maken. Toch hoeft dat…
Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…

nieuws uitgelichtPower Balance Armband werkt nietDe beroemde of beruchte Power Balance Armband werkt niet. Dat hebben onderzoekers van de VU Amsterdam vastgesteld. De Po…
Sporten volhouden: de tips en trucsSporten volhouden: de tips en trucsBeginnen met sporten is nooit zo moeilijk. Mensen beginnen vaak enthousiast aan een sport. Omdat ze fitter willen zijn,…

Reageer op het artikel "TRX, het nieuwe fitnessen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sven, 15-05-2012 13:58 #3
Hallo Frank,

Mocht je overgaan tot aanschaf van een TRX maak dan de keuze met dvd. Ik heb sinds enkele maanden de TRX Force waarbij een duidelijk omschreven boekje met cardiostappenplan en oefeningen op dvd wordt bijgeleverd. Ik vind de TRX een fantastisch product mede omdat ik het thuis in mijn eigen omgeving kan beoefenen en op vakantie mee kan nemen. Het resultaat na een paar maanden is een 'strakker' lichaam en een uitgeruste geest. Het is vermoeiend maar zeker aan te raden.

Met vriendelijke groet,
Sven

Anatevka, 26-12-2011 09:23 #2
Heb sinds kort de TRX. Op elk ogenblik kun je hem overal gebruiken, een heel goed alternatief voor dure apparaten aan te schaffen. Alle spiergroepen kun je trainen., er is heel veel variatie mogelijk. Stretching, conditie en krachttraining.
Mocht Frank van de enige reactie nog geen TRX hebben gekocht ik kan hem wat concretere oefeningen laten zien.

Frank Toemen, 09-09-2011 21:14 #1
Lijkt me leuk die TRX. En ook handig met name omdat het je de mogelijkheid biedt om thuis alles speir(groep)en te trainen zonder een hele kamer met dure spullen te moeten aanschaffen. Maar kan ik ook ergens concretere omschrijving van het soort oefeningen inzien voordat ik op zoek ga naar een ' TRX-winkel '. En als ik die winkel wil zoeken: waar kan ik die vinden?

Infoteur: Tim29
Gepubliceerd: 11-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Reacties: 3
Schrijf mee!