Sporten volhouden: de tips en trucs

Sporten volhouden: de tips en trucs Beginnen met sporten is nooit zo moeilijk. Mensen beginnen vaak enthousiast aan een sport. Omdat ze fitter willen zijn, omdat ze willen afvallen, of omdat het beter voor hun gezondheid is. Maar het volhouden van sporten blijkt veel moeilijker. Hoe kun je er voor zorgen dat je blijft sporten? Hoe houd je het vol om iedere week te sporten, of een paar keer per week zelfs te bewegen?

Voornemen om te sporten lukt even en dan verslapt het

Mensen nemen zich elk jaar weer voor om veel te gaan sporten. Na de kerstdagen als ze veel te veel gegeten hebben. Voor de zomer als de bikini of zwembroek weer aan moet. Of gewoon omdat hun gezondheid te wensen overlaat.

Sporten: niet om de leuk maar omdat het moet

De bovengenoemde redenen impliceren al dat veel mensen niet gaan sporten omdat ze het nu toevallig zo leuk vinden. Integendeel, veel mensen vinden het helemaal niet leuk. Ze hebben een doel, maar dat is iets heel anders dan iets leuk vinden zoals een avond in de kroeg aan de bar hangen of naar de film gaan.

Niks aan sporten vinden: de helft haakt af

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen dan ook heel snel weer afhaken als overgewicht, fitter willen worden of de gezondheid de basis zijn om te gaan sporten. Bijna de helft van mensen met een nieuw fitnessabonnement houdt het dan ook nog geen jaar vol. Mensen die ook nog allerlei zaken zelf oppakken zoals zich voornemen om zelf te gaan hardlopen houden het nog veel minder lang vol. Ook mensen die zelf de fiets willen pakken of die met zichzelf afspreken dat ze minstens een paar keer per week willen gaan zwemmen, redden het vaak niet als er weinig plezier aan de sport zelf wordt beleefd.

Jezelf motiveren om te blijven sporten

Jezelf motiveren om toch te blijven sporten ondanks het feit dat je er weinig aan vindt kan. Dat bewijst het boek Lekker sporten. In dit boek wordt ondermeer genoemd:
  1. Schrijf een doel op van het sporten
  2. Wees geduldig en bouw het sporten op
  3. Formuleer meetbare doelen die ook echt na te komen zijn
  4. Plan de trainingen en ga dan ook
  5. Verander je gedrag en pas het sporten in

Doelstelling van sporten bepalen zorgt ervoor dat het beter vol te houden is

Sporten dat tot iets leidt is gemakkelijker vol te houden dan zomaar wat in het wilde weg wat doen. Iemand die een paar kilo wil afvallen, kan dat gemakkelijk opschrijven en daar naartoe werken. Ook een plattere buik of meer conditie opbouwen zijn goed te bereiken en bovendien te controleren. Houdt bovendien voor ogen hoe het leven dan zal zijn. Vijf kilo afvallen, betekent misschien lekkerder in je vel zitten, beter in kleding passen of er net iets beter uitzien. Meer conditie betekent lekker kunnen voetballen met kind of kleinkind of niet hijgend ergens aankomen. Houd dat in gedachten en hang het desnoods ergens op.

Geduld hebben en het sporten opbouwen

Iemand die eindelijk de stap heeft genomen en naar de sportschool gaat of een andere sport heeft opgenomen loopt soms veel te hard van stapel. Er wordt veel te hard ineens getraind met als gevolg enorme spierpijn en vermoeidheid. Dat motiveert nu niet bepaald. Ook iemand die van nul minuten opeens een half uur op de loopband gaat staan, doet dat niet goed. Bouw het dus op, zoek een goede begeleider die een schema kan geven waarbij die opbouw centraal staat en waarbij sporten leuk blijft. Wie alleen wil hardlopen, kan op het internet wel opbouwschema’s vinden. Beter is het echter om samen in een groep te lopen. Er is dan goede begeleiding die voor deze opbouw zorgt en de aanwezigheid van anderen maakt het gezelliger en beter vol te houden. Bovendien is het drankje na het lopen samen ook een soort beloning. Alleen al daar naar uit kijken is ook al een vorm van motivatie.

Meetbare doelen voor het sporten zijn beter vol te houden

Iemand die wil afvallen moet aangeven hoeveel er dan af moet. Is dat 2 kilo, 5 kilo of 10 kilo? En in hoeveel tijd moet het eraf? Door doelen na te streven die ook haalbaar zijn is het heel duidelijk wat er moet gebeuren. Zorg wel voor kleine doelen. Tien kilo willen afvallen ineens is eigenlijk te veel om als doelstelling te gebruiken. Het kan wel voor de langere termijn, maar niet direct. Begin dan dus bijvoorbeeld om als doel 2,5 kilo afvallen als doel te stellen. Of probeer een kwartier achter elkaar hard te lopen als doel te zien. Pas daarna kunnen weer hogere doelen worden gesteld. Aan elk doel kan ook een beloning worden gehecht. Een behandeling bij de schoonheidsspecialiste, een kledingstuk dat dan wel past, een lekkere massage bijvoorbeeld.

Plan sporttrainingen

Wie wil sporten moet daar tijd voor vrijmaken. Niet als er toevallig wat tijd overblijft, maar een streep door de agenda en dan ook echt gaan. Op dat moment is er soms best vermoeidheid of lonkt de bank of de tv vaak meer dan de toestellen. Maar na de tijd is de bevrediging veel groter. Wie bovendien te vaak toegeeft aan het niet gaan voelt zichzelf vaak schuldig en gaat daardoor weer eten of gaat de volgende keer ook niet. Zie het als een zakelijke afspraak en dus als een verplichting en ga gewoon. Ga overigens niet eerst op de bank hangen en dan nog eens sporten want dat werkt vaak niet. Kan het vroeg op de dag dan is dat het beste en dan is die “verplichting”ook vervuld. Ga anders direct uit het werk of na school of studie.

Zorg voor een verandering in je gedrag bij het sporten

Wie regelmatig tegen zichzelf roept dat het sporten ook volgende week wel kan, houdt het vaak niet vol. Er is dus een gedragsverandering nodig om regelmatig te sporten. Dit betekent dat gevoelens moeten worden uitgeschakeld en dat iemand het gewoon moet doen. Niet nadenken over dat het slecht weer is, je moe bent, je geen zin hebt. Nee, je er gewoon overheen zetten, gaan en aan de slag gaan. Bovendien ligt er een doel aan ten grondslag en dat doel moet gewoon bereikt worden. Net zoals op een werkdag het werk af moet of in een gezin de leden eten moeten en de huis aan kant moet zijn, zo is sport ook te definiëren. Leuk hoeft het dan ook niet te zijn, iemand hoeft ook geen zin te hebben, het moet gewoon. Wie op die manier een soort routine opbouwt zal naar verloop van tijd merken dat het een gewoonte wordt die zorgt voor een gezond en slank(er) lichaam.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…

TRX, het nieuwe fitnessenBehalve fitnessen met gewichten en apparaten is er sinds korte tijd een nieuw fenomeen op de markt gebracht, de TRX susp…
EI-genlijk het belangrijkste om te BodybuildenEI-genlijk het belangrijkste om te BodybuildenHoeveel van jullie bodybuilders genieten van hun eitje dagelijks? Maar hoeveel van jullie spierbonken wijzen de eitjes a…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Lekker sporten van Marianne van der Sluis
  • www.sportmotivatie.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 15-11-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.