Zadels in kunststof of kunstleder: Wintec

Elke ruiter met eigen paard heeft een zadel nodig. Vroeger bestonden enkel zadels in leder, maar nu maken ook zadels in kunststof hun opmars. De grootste fabricant van kunststofzadels is Wintec. Wintec ontstond in 1984 in Australië. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van zadels in kunstleder en kunststof, en hun producten kennen de laatste jaren een grote toename aan populariteit.

Kunststof?

Hoewel de meeste zadels nog steeds in leder vervaardigd worden, brengen steeds meer zadelmakerijen ook een kunststof variant op de markt. Wintec was hierin toonaangevend. Het voordeel van een zadel in kunststof is het gebruiksgemak. Dergelijke zadels zijn zeer weersbestendig en zijn makkelijk te onderhouden, je hoeft ze niet in te vetten met ledercrème. Een eenvoudige poetsbeurt met een natte doek volstaat om het zadel netjes te houden. Terwijl Wintec in de beginjaren vooral gekend stond als een merk van "goedkope" zadels, staan zij nu voor duurzame zadels in een volgens hen optimale prijs-kwaliteit verhouding.

Modellen

Inmiddels heeft Wintec diverse modellen op de markt gebracht. Voor de recreatieruiter hebben zij het type "500", het type "2000" en het type "pro". Er zijn ook een aantal dressuurzadels verkrijgbaar, zoals de "Pro Dressage", "Pro contour" en de "Isabell Werth", genoemd naar de bekende Duitse dressuuramazone, die door het verlenen van haar naam duidelijk maakt dat zij achter de kwaliteit van Wintec zadels staat. Ook voor de springruiter zijn er diverse mogelijkheden in de vorm van de "500 Jump", "Pro close Contact" en "Pro jump". Ten slotte zijn er ook endurancezadels en westernzadels ontworpen. Wintec tracht een zeer aanvaardbare prijs te hanteren voor haar zadels. De meeste modellen zijn verkrijgbaar voor een prijs tussen 400 à 1000 euro.

Cair

Niet alleen het materiaal waaruit de zadels gemaakt worden maakt de producten van Wintec uniek, ook de vulling van de kussens wijkt af van de klassieke zadelmakerij. Wintec zadels zijn niet opgevuld met wol, zoals de meeste andere zadels, maar bevatten lucht binnenin. Dit is wat het bedrijf het "Cair"-systeem noemt. Waar wol samengedrukt kan worden en voor ongelijke drukverdeling kan zorgen, blijft de lucht in de kussens van wintec-zadels beweeglijk, zodat er nooit drukplekken zouden mogen ontstaan. Daarnaast moet een Wintec zadel nooit opnieuw opgevuld worden, omdat de lucht, in tegenstelling tot wol, niet aan volume verliest doorheen de jaren.

Verwisselbare boom

Een derde punt waarmee Wintec tracht te scoren op de markt, is het systeem van de verwisselbare boom. Op die manier zouden de Wintec-zadels aan elk paard aangepast moeten kunnen worden. Er zijn 5 kleuren van bomen:
  • Geel: Smal
  • Groen: Smal/medium
  • Zwart: Medium
  • Blauw: Medium/breed
  • Rood: Breed
  • Wit: Extra breed

Voor zeer brede paarden heeft Wintec een speciaal zadel ontworpen: Wintec Wide. Voor deze zadels bestaan ook nog een lila en roze boom.

De bomen zijn apart verkrijgbaar en kunnen makkelijk zelf vervangen worden door een vijssysteem. Om te weten welke boom je nodig hebt voor je paard, heeft Wintec een boommeter op de markt gebracht. Deze kan je op de rug van je paard 'zetten' en geeft eenvoudig aan welke kleur je voor jouw paard nodig hebt.

Bates

Voor wie wel van het cair-systeem en de verwisselbare bomen houdt, maar toch liever een zadel in echt leder wil, is er het merk Bates. Bates zadels zijn van dezelfde makelij als de zadels van Wintec, maar worden volledig in leder gefabriceerd. Verder zijn zij binnenin volledig hetzelfde, zijn zij ook aanpasbaar en zijn de kussens opgevuld met lucht.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Rijden met een boomloos zadel?Een boomloos zadel en een zadel met boom verschillen als je naar ze kijkt niet heel veel. Maar het verschil voor u en uw…
De paardensport in NederlandDe paardensport in NederlandEnorm veel mensen in Nederland doen aan paardensport. De meeste mensen rijden enkel recreatief. Ongeveer 100.000 mensen…
Verschillende soorten zadelsVerschillende soorten zadelsEr zijn verschillende soorten zadels. Voor bijna elke tak van paardensport is er wel een speciaal zadel op de markt. Dez…

Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetTijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetHonden reageren anders op hardlopers dan op wandelaars, want door de snelle loopbewegingen komen driften in de hond los.…
Basisoefeningen, de Push-UpDe push up is een van de bekendste oefeningen voor een gespierd bovenlichaam. In dit artikel over deze" gouwe ouwe" legg…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 02-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.