Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeet
Honden reageren anders op hardlopers dan op wandelaars, want door de snelle loopbewegingen komen driften in de hond los. Of die driften leiden tot bijten, blaffen of vriendelijk tegen je opspringen kun je als hardloopster en hardloper niet weten. In dit artikel tips om je zo goed mogelijk tegen een agressieve of geschrokken hond te wapenen. Want beschadigde pezen en spieren, of tetanus vanwege een hondenbeet is geen pretje. Vertrouw niet op "blaffende honden bijten niet", en ook niet op: "Hij doet niets hoor".
Loslopende of te ruim gelijnde honden
Loslopende honden reageren vaak onvoorspelbaar op hardlopers. Als hardloper of loopster zul je daarom al van verre beducht moeten zijn op een loslopende hond. Maar ook als de hond aan de lijn zit is het verstandig het dier op ruim voldoende afstand te passeren omdat die uitrolbare lijnen van tegenwoordig heel lang kunnen zijn. En let op dat de hondenbegeleider jou als hardloper bijtijds in de gaten heeft, want dan zal die het dier onder controle houden en de lijn innemen.
Schuldvraag
De hinder die honden kunnen veroorzaken bij sporters, hardlopers en recreanten is natuurlijk ongewenst en beslist de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het dier. Ondanks dat de hondenbezitter nog wel eens het felle gedrag van z’n dier wil bagatelliseren, of de schuld van een vervelend voorval in de schoenen van de sporter wil schuiven.
Tips om een aanval te voorkomen
Hoe kun je als Nordic Walker, sportrecreant of hardloper nu het beste handelen als je een loslopende hond nadert en niet door het dier gebeten wil worden.
- Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat iedere hond geprikkeld kan worden door een persoon die zich snel voortbeweegt. Dit heeft te maken met de achtervolgingsdrift die bij iedere hond aanwezig is. Bij het ene karakter/soort wellicht in sterkere mate dan bij het andere.
- Omdat je nooit kunt weten wat de bedoelingen zijn van een hond die in volle vaart op je af komt rennen, is het dringend advies om gelijk stil te gaan staan om deze drift niet verder te stimuleren. De eigenaar van de hond heeft dan ook meer kans om de hond terug te roepen of om af te leiden.
- Maak, nadat je stil staat, geen afwerende bewegingen met armen of benen. Je voorkomt daarmee dat de hond je zal bijten.
- Kijk het beest niet in de ogen, maar draai je hoofd weg van de hond en vermijd oogcontact. Hou de hond uitsluitend vanuit de ooghoeken in de gaten.
Pet Corrector
Indien het opgewonden dier tegen je blijft opspringen, blaffen of misschien pogingen doet je te bijten, zou je iets bij je moeten hebben om de dreigende hond te verjagen. Met het gebruik van Pet Corrector blijken goede ervaringen te zijn. Het is slechts een spuitbus met onschuldig lucht, waarmee je met een sissend geluid de hond van het lijf kunt houden indien dat nodig is. Het gebruik is onschadelijk voor de hond, maar het geeft een veilig gevoel om iets dergelijks op zak te hebben als je sport beoefent op plekken waar nog wel eens een hond wordt uitgelaten.
Canicross
Hardlopers zijn ook vaak dierenliefhebbers. Je kunt een hond op hardlopende wijze (aangelijnd) uitlaten, waardoor hardlopen toch iets van een teamsport krijgt. Algemeen genomen kun je met een dier vanaf 1 jaar gaan hardlopen. Bij grote rassen pas na 1,5 jaar. Bij een bordercollie die veel beweging nodig heeft al vanaf ca 8 maanden. Rustig opbouwen met 1 minuutje hardlopen en dan weer 5 minuten wandelen. En zo het tempo voorzichtig opvoeren. De hond moet in draf lopen en niet in galop. Als baas en hond elkaar snappen kun je deelnemen aan wedstrijden voor baas (bazin) en hond, een zogeheten Canicross.
Windhonden en atleten
Nog een leuk weetje over honden en hardlopers. Op een hardloopafstand van 500 meter bereikt een windhond een snelheid circa 16,45 meter per seconde. Een getrainde atleet echter "slechts" 11 meter per seconde. Een windhond van 30 kg heeft gemiddeld een even groot hart als een atleet van 70 kg. Maar dat hart van die hond verpompt 2x zoveel bloed. Want het windhondenhart maakt tijdens een race tussen 310 en 340 slagen, terwijl de atleet een hartslag heeft van tussen 170 en 210 per minuut.
Lees verder