Nederlands Shetland Pony Grand National Team

Het Nederlands Shetland Pony Grand National Team (GNT) is een showteam dat al bijna 20 jaar optreed op allerlei grote en kleine paardenevenementen. De optredens zijn gebaseerd op de grote Grand National die 1 keer per jaar in Engeland wordt gehouden. Deze race wordt door het Grand National Team nagebootst, maar dan met shetlanders.

Ontstaan

Het Grand National Team is 20 jaar geleden ontstaan. Er werd door verschillende mensen nagedacht voor een nieuwe show van het Nederlands Shetland Pony Stamboek, toen iemand een video had gezien van het Engelse Grand National Team. Dat leek een heel leuk idee en in 1990 werd de eerste Grand National uitgeschreven. Er werd nog voorzichtig aan gedaan met lage hindernisjes en maar 6 deelnemers. Veel mensen vonden het leuk, waardoor er een jaar later weer een Grand National werd uitgeschreven.

In 1992 werd er bedacht om de Grand National niet als wedstrijd, maar als show te gaan doen en wel tijdens het Jubileum van het stamboek. Er werden jockeyjasjes gemaakt en 12 jockeys deden mee aan de eerste show.

Ondertussen is alles een stuk professioneler geworden. De jockeyjasjes zijn verbeterd, de hindernissen verhoogd naar 50-60cm en de pony's zijn een stuk sneller geworden. Twee à drie keer per jaar zijn er trainingen, waar onder andere nieuwe jockeys zich aan kunnen melden.

Bijzondere optredens

Naarmate het team meer optredens deed, werden ze natuurlijk ook steeds bekender. Hierdoor werd het team op steeds grotere evenementen uitgenodigd, zoals Indoor Brabant, Jumping Amsterdam, CHIO Rotterdam en nog veel meer. Ook werd er een aantal keer in het buitenland opgetreden. Meerdere keren reisde het team af naar CHIO Aachen en er werd zelfs geraced in Oostenrijk. Ook tijdens internationale wedstrijden voor shetlanders werd het team regelmatig gevraagd.

Één van de races die ook erg speciaal was, was tijdens het Hippisch Saluut aan Hare Majesteit de Koningin. Ter ere van het 25-jarig jubileum van de Koningin werd er voor haar in 2005 een speciaal evenement gehouden. Op verzoek van de Koningin mocht ook het Grand National Team daar aantreden, een evenement om nooit te vergeten!

Andere shows

In 1996 werd er gevraagd of het Grand National Team, naast de gewone Grand National, nog een andere show kon verzorgen. Dit werd de 'Barrel Race'. Bij deze western show moeten de Barrel Kids één voor één zo snel mogelijk een patroon rijden om 3 oliedrums heen. Deze race is extra moeilijk doordat er goed stuurwerk moet worden verricht.

Ook werden er verschillende sprookjes geschreven en opgevoerd door het team. In deze sprookjes kwam extra goed de veelzijdigheid van de Shetland Pony naar voren.

Verder hebben veel teamleden nog optredens gedaan met verschillende Pas de Deux's en Küren op muziek. Hierbij worden proefjes gereden op muziek, bij de Kür doe je dat alleen en bij de Pas de Deux met zijn tweeën.

Het Grand National Team is dus goed voor zeer veel optredens op nog meer evenementen en altijd een genot om naar te kijken!
© 2011 - 2020 Marleentj1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…
Prijzengeld Australian Open 2020 - grand slams tennisPrijzengeld Australian Open 2020 - grand slams tennisIn het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Topcompetitie marathonschaatsenWat is marathonschaatsen? Voor de leek lijkt het dat de rijders gewoon zo hard mogelijk moet schaatsen om als eerste ove…
De New Forest sportdag- een evenement voor New Forest pony'sOp de New Forest sportdag zie je alleen New Forest pony's. Deze dag wordt vaak gehouden in september. Op deze dag mag ji…

Het voorkomen van blessures in NederlandSporten is goed voor lijf en leden. Helaas ontstaan door sporten ook blessures. De incidentie van sportblessures was in…
Beginnen en volhouden van sportenBeginnen en volhouden van sportenVeel mensen zien het niet zitten om te beginnen sporten. Toch is het voor iedereen belangrijk om aan lichaamsbeweging te…
Bronnen en referenties
  • www.shetland-grandnational.nl

Reageer op het artikel "Nederlands Shetland Pony Grand National Team"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marleentj1
Gepubliceerd: Augustus 2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!