Nederlands Shetland Pony Grand National Team

Het Nederlands Shetland Pony Grand National Team (GNT) is een showteam dat al bijna 20 jaar optreed op allerlei grote en kleine paardenevenementen. De optredens zijn gebaseerd op de grote Grand National die 1 keer per jaar in Engeland wordt gehouden. Deze race wordt door het Grand National Team nagebootst, maar dan met shetlanders.

Ontstaan

Het Grand National Team is 20 jaar geleden ontstaan. Er werd door verschillende mensen nagedacht voor een nieuwe show van het Nederlands Shetland Pony Stamboek, toen iemand een video had gezien van het Engelse Grand National Team. Dat leek een heel leuk idee en in 1990 werd de eerste Grand National uitgeschreven. Er werd nog voorzichtig aan gedaan met lage hindernisjes en maar 6 deelnemers. Veel mensen vonden het leuk, waardoor er een jaar later weer een Grand National werd uitgeschreven.

In 1992 werd er bedacht om de Grand National niet als wedstrijd, maar als show te gaan doen en wel tijdens het Jubileum van het stamboek. Er werden jockeyjasjes gemaakt en 12 jockeys deden mee aan de eerste show.

Ondertussen is alles een stuk professioneler geworden. De jockeyjasjes zijn verbeterd, de hindernissen verhoogd naar 50-60cm en de pony's zijn een stuk sneller geworden. Twee à drie keer per jaar zijn er trainingen, waar onder andere nieuwe jockeys zich aan kunnen melden.

Bijzondere optredens

Naarmate het team meer optredens deed, werden ze natuurlijk ook steeds bekender. Hierdoor werd het team op steeds grotere evenementen uitgenodigd, zoals Indoor Brabant, Jumping Amsterdam, CHIO Rotterdam en nog veel meer. Ook werd er een aantal keer in het buitenland opgetreden. Meerdere keren reisde het team af naar CHIO Aachen en er werd zelfs geraced in Oostenrijk. Ook tijdens internationale wedstrijden voor shetlanders werd het team regelmatig gevraagd.

Één van de races die ook erg speciaal was, was tijdens het Hippisch Saluut aan Hare Majesteit de Koningin. Ter ere van het 25-jarig jubileum van de Koningin werd er voor haar in 2005 een speciaal evenement gehouden. Op verzoek van de Koningin mocht ook het Grand National Team daar aantreden, een evenement om nooit te vergeten!

Andere shows

In 1996 werd er gevraagd of het Grand National Team, naast de gewone Grand National, nog een andere show kon verzorgen. Dit werd de 'Barrel Race'. Bij deze western show moeten de Barrel Kids één voor één zo snel mogelijk een patroon rijden om 3 oliedrums heen. Deze race is extra moeilijk doordat er goed stuurwerk moet worden verricht.

Ook werden er verschillende sprookjes geschreven en opgevoerd door het team. In deze sprookjes kwam extra goed de veelzijdigheid van de Shetland Pony naar voren.

Verder hebben veel teamleden nog optredens gedaan met verschillende Pas de Deux's en Küren op muziek. Hierbij worden proefjes gereden op muziek, bij de Kür doe je dat alleen en bij de Pas de Deux met zijn tweeën.

Het Grand National Team is dus goed voor zeer veel optredens op nog meer evenementen en altijd een genot om naar te kijken!
© 2011 - 2024 Marleentj1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…
Paardenrassen: Shetland PonyOogaanschijnlijk verwant aan de teddybeer: klein, donzig en razendsnel. Het racegen van de Engelse Volbloed komt bij een…
De ShetlandponyBij 'een pony' denken mensen al gauw aan een Shetland pony. Dit ras is afkomstig uit Schotland en is het kleinste ras te…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…

Buikspieroefeningen voor een strakke buikBuikspieroefeningen voor een strakke buikIedereen wil een strakke buik. En om dat te bereiken zul je vaak buikspieroefeningen moeten doen. In dit artikel lees je…
Beginnen en volhouden van sportenBeginnen en volhouden van sportenVeel mensen zien het niet zitten om te beginnen sporten. Toch is het voor iedereen belangrijk om aan lichaamsbeweging te…
Bronnen en referenties
  • www.shetland-grandnational.nl
Marleentj1 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.