Afvallen door thuis te sporten met behulp van dvd’s

Afvallen door thuis te sporten met behulp van dvd’s Wil je weer wat strakker in je velletje? Vergeet diëten, ga sporten! Je hoeft daarvoor heus niet een duur abonnement bij een sportschool te nemen, het kan ook anders…Wat dacht je van werken aan je conditie en spieropbouw wanneer jij daar zin in hebt, zonder daarvoor de deur uit te hoeven? Met behulp van een paar goede dvd's gaat dit prima. Het is net of heb je je eigen personal trainer.

Wat heb je allemaal nodig?

 • Natuurlijk heb je een dvd speler en een televisie nodig.
 • Verder moet je wel wat ruimte hebben om lekker te kunnen bewegen. Dus schuif de meubels aan de kant, wellicht kun je op zolder terecht of kun je de garage vrijmaken?Verder heb je een paar sportschoenen en sportkleding nodig.
 • Het is handig een setje dumbells (losse gewichten in verschillende zwaartes) of een kettlebell aan te schaffen voor de krachtoefeningen.
 • Een yogamatje gebruik je om buikspieroefeningen, yoga en pilates op te doen.
 • Als je stepaerobic dvd’s gebruikt, is een eenvoudige step onmisbaar (kijk eens op marktplaats) Sommige dvd’s laten oefeningen zien die je kunt doen op een balanceball. Zo’n gymnastiekbal kun je ook via internet aanschaffen.
 • Nu nog wat dvd’s en je bent er helemaal klaar voor.

Cardio

Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je onder andere aan cardio doet. Hiermee verbeter je je conditie en verhoog je de vetverbranding. Je stofwisseling krijgt een flinke boost. Er bestaan een aantal goede cardio dvd’s op de markt. Denk aan tae bo, (step)aerobics, en dvd’s gericht op dans, zoals zumba of streetdance. Alles waar je hartslag van omhooggaat, valt onder cardio.

Krachttraining

Naast cardio is het ook verstandig om aan krachttraining te doen. Hoe meer spieren je opbouwt, hoe meer vet je verbrand (ook in rust!) Het trainen van je buikspieren valt onder krachttraining, daarnaast het trainen van alle andere spieren met behulp van dumbells, een stretchband, of een kettlebell. Ook hiervoor zijn er dvd’s op de markt om je te motiveren en je te helpen de oefeningen juist uit te voeren.

Flexibiliteit

Heel belangrijk is het stretchen. Sowieso na cardio- of krachttraining moet je dit onderdeel niet overslaan. Je kunt er ook een hele trainingssessie aan wijden. Je kunt hiervoor yoga, en pilates dvd’s gebruiken. Deze zijn er in verschillende niveaus, voor beginners en gevorderden. Door te stretchen maak je je spieren langer en flexibeler, waardoor je soepeler wordt. Bovendien is het goed voor je gewrichten.

Trainingsschema

Als je ervoor zorgt dat je van alle drie de elementen voldoende trainingen in je weekschema opneemt, zit je altijd goed. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld drie keer per week een cardiotraining te doen, afgewisseld met twee krachttrainingen en één keer per week een training yoga of pilates. Je verbetert je conditie, bouwt spierweefsel op en werkt aan je flexibiliteit. Neem ook altijd een rustdag op in je weekschema om je spieren de kans te geven te herstellen.

Waar zijn fitness dvd's te koop?

Als je even googlet, vind je verschillende mogelijkheden om aan fitness dvd’s te komen. Zoals op bol.com.
Zoek daar bijvoorbeeld eens naar de dvd box ‘Bewust vitaal’, die dvd’s bevat waarbij alle onderdelen (cardio, kracht en flexibiliteit) aan bod komen.
Of zoek eens naar ‘Gaiam’, dat is ook een serie prima dvd's met onder andere yoga, pilates en algemen fitnessoefeningen.
De ‘voor dummies’ serie is misschien een beetje saai, maar uitstekend voor beginners.
Leuk zijn de tae bo dvd's van Billy Blanks of Zumba voor de dansers onder ons.

Op marktplaats worden ook regelmatig nieuwe en tweedehands fitness dvd’s aangeboden. Verder zijn er nog legio andere aanbieders op het net te vinden.

Variatie

Zorg dat je, als je serieus thuis gaat sporten met dvd’s, voldoende variatie hebt. Doe eens een kickbox dvd, de volgende keer een dans- of step dvd en als het kan van verschillende ‘instructeurs’. Zo voorkom je dat een bepaalde routine gaat vervelen. Bovendien worden op verschillende dvd’s steeds oefeningen gedaan die net weer even anders zijn. Dit is goed voor je, omdat je spieren snel gewend raken aan bepaalde oefeningen, waardoor ze zich als het ware aanpassen. Door meer variatie in oefeningen aan te brengen, ‘verras’ je je spieren iedere keer. Daardoor blijf je resultaat boeken.

Voordelen van thuis sporten:

 • Je kunt sporten wanneer het jou uitkomt
 • Je hoeft de deur niet uit.
 • Het is gratis.
 • Je kunt alleen sporten, dus je hebt de privacy om bijvoorbeeld te stuntelen met danspasjes of complexere oefeningen zonder dat iemand je ziet.
 • Je kunt zelf kiezen wat je wilt gaan doen en bent niet afhankelijk van wat er in de sportschool wordt aangeboden.

Nadelen van thuis sporten:

 • Je moet jezelf motiveren om in actie te komen.(Je kunt natuurlijk altijd proberen anderen zo gek te krijgen om met je mee te gaan huppelen)
 • Je weet niet zeker of je een oefening correct uitvoert omdat je geen ‘live’ instructeur bij de hand hebt.
 • Een dvd kan je gaan vervelen; een instructeur op een dvd maakt steeds dezelfde grapjes , of houdt dezelfde peptalk.

Geduld

Snel afvallen is een fabeltje. Het is gekkenwerk om in een week vijf kilo af te willen vallen. Zodra je weer in je oude eetpatroon vervalt, krijg je de kilo’s er dubbel en dwars weer bij. Je zult er echt wat meer geduld voor moeten hebben om blijvend af te vallen. Regelmatig sporten en een normaal voedingspatroon aanhouden van drie keer per dag een gewone maaltijd, ‘s ochtends en ‘s middags een ‘verantwoord’ tussendoortje in de vorm van bijvoorbeeld een stuk fruit en je komt al een heel eind.
© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…
Afvallen met proteïneshakesAfvallen met proteïneshakesAfvallen kun je op verschillende manieren. Eén van de meest effectieve manieren is het drinken van proteïneshakes. De ei…

Alle mascottes Olympische Zomerspelen (vanaf 1972)Alle mascottes Olympische Zomerspelen (vanaf 1972)In 2016 worden de Olympische Spelen georganiseerd in Rio de Janeiro te Brazilië. Het zijn de 28e zomerspelen sinds 1896.…
Buikspieroefeningen voor een strakke buikBuikspieroefeningen voor een strakke buikIedereen wil een strakke buik. En om dat te bereiken zul je vaak buikspieroefeningen moeten doen. In dit artikel lees je…
Bronnen en referenties
 • www.bodynet.nl
Reactie

Debby, 26-04-2013
Ik ben een moeder van 3 jonge kinderen en heb weinig tijd om naar de sportschool te gaan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en ben zo gekomen bij de gymstick fitnessartikelen met fitness DVD. Ik ben begonnen met de kettle bell met DVD en die heeft me zo gemotiveerd dat ik ben gaan uitbreiden :-). Je koopt een kettle bell met een DVD waar een personal trainer een trainingsprogramma aanbiedt van 40 minuten. Echt leuk om te doen! Ik heb nu ook de roeitrainer met fitness DVD en fitnesshoepel met fitness DVD gekocht en geprobeerd; echt top! In de nadelen staat genoemd dat je misschien niet zo gemotiveerd bent maar deze DVD's motiveren mij zeker wel. Reactie infoteur, 28-04-2013
Hallo Debby,

Kettlebell workouts zijn perfect omdat je tegelijkertijd werkt aan je conditie en krachttraining.
Vind dit zelf ook erg leuk om te doen, net als steppen, pilates, yoga, hoe meer afwisseling hoe beter.
Fijn dat je zo gemotiveerd bent, als je de discipline weet vast te houden is dat geweldig, ik weet uit ervaring dat het naar de sportschool 'moeten' een goede stok achter de deur is, bij mij verslapt de motivatie na enige tijd weer (maar heb het nu weer opgepikt)
ik zag zelfs dat een (hele goedkope) sportschool bij mij in de buurt 'virtuele'groepslessen aanbiedt. Wat dat inhoudt? Precies wat wij doen, sporten met behulp van een instructeur op dvd, maar dan met een hele groep. Dat doe ik dus liever thuis, in mijn eigen tijd.

Goed bezig Debby, succes!
groetjes
Ellen

Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 03-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.