Alle mascottes WK Voetbal (vanaf 1966)

Alle mascottes WK Voetbal (vanaf 1966) Het is vandaag de dag heel normaal dat er bij een groot sportevenement een mascotte wordt ingezet om het evenement en alle activiteiten eromheen te promoten. Niet onbelangrijk daarbij zijn de inkomsten die een mascotte genereert middels merchandising. Denk aan: bekers, shirts, knuffels en wat al niet meer. Ook de Wereldkampioenschappen Voetbal (WK) hebben altijd een mascotte. Het WK 1966 in Engeland was pas het eerste toernooi waar de mascotte intrede deed.

Jaar: 2014

Land: Brazilië
Mascotte: Fuleco

De naam van de mascotte voor het WK voetbal in 2014 in Brazilië is: Fuleco. Het is een combinatie van de woorden futebol en ecologia. Daarmee hoopt de WK-organisatie het publiek naast de passie voor het voetbal ook een beetje liefde voor natuur en milieu bij te brengen. Het symbool is een geelblauw gordeldier, dat in Brazilië met uitsterving wordt bedreigd. Fuleco kreeg via een verkiezing op internet de meeste stemmen. Ruim 1.7 miljoen mensen brachten hun stem uit. Fuleco (48 procent) won het ruimschoots van Zuzeco (31 procent) en Amijubi (21 procent).

Jaar: 2010

Land: Zuid-Afrika
Mascotte: Zakumi

Zakumi is een groen luipaard. Zakumi is een samentrekking van Zuid-Afrika en Kumi. Kumi betekent in verschillende Zuid-Afrikaanse talen 'tien'. Jérôme Valcke, de secretaris van de FIFA, zei: "Zakumi vertegenwoordigt de mensen, de geografie en de geest van Zuid-Afrika", "Hij is daardoor het zinnebeeld van het WK".

Jaar: 2006

Land: Duitsland
Mascotte: Goleo VI (de zesde)

Goleo de Leeuw is onafscheidelijk van zijn vriend Pille... zijn voetbal. Het kostuum van Goleo is ontworpen door Jim Henson studios, o.a. bekend van de Muppet's. Hij speelt mee in de videoclip van de hit Love Generation van Bob Sinclair. Niet alle Duitsers waren blij met een leeuw als symbool voor hun WK. Juist rivalen als Engeland en Nederland hebben een leeuw in hun nationale voetballogo. De Duitsers hadden liever een adelaar gezien.

Jaar: 2002

Land: Zuid-Korea en Japan
Mascotte: Kaz, Ato en Nik

Het zijn oranje, paarse en blauwe futuristische, computer-gegenereerde wezens. Zij vormen de leden van een "Atmoball" team, een fictieve voetbalachtige sport. Ato is de coach en Kaz en Nik zijn spelers. De drie afzonderlijke namen werden geselecteerd vele inzendingen. Men kon stemmen via het internet en bij McDonald's vestigingen in Zuid-Korea en Japan. Zo één van de hoofdsponsoren ook direct betrokken. Een commerciele inzet.

Jaar: 1998

Land: Frankrijk
Mascotte: Footix

De haan is het nationale symbool van Frankrijk. De kleur is, net als deze mascotte, donkerblauw. Overigens ook de kleuren van het nationale voetbalelftal. De naam is een samenvoegsel: Foot komt van football en de toevoeging -ix verwijst naar nationale volksheld Asterix. Men heeft ook nagedacht over namen als Raffie, Houpi en Gallik.

Jaar: 1994

Land: Verenigde Staten
Mascotte: Striker

De hond Striker is door het Amerikaanse volk gekozen als mascotte voor hun USA '94. Hij staat symbool voor Amerika's huisdier nummer 1. De achterliggende gedachte is de verbondenheid. De hond is ontworpen door Warner Bros. Striker draagt de nationale kleuren rood, wit en blauw. Op zijn shirt staat USA'94 geschreven.

Jaar: 1990

Land: Italie
Mascotte: Ciao

Deze mascotte wijkt af van de traditie een dier te kiezen. Ciao is een mannetje gemaakt van latten. Anderen beweren dat hij is gemaakt van Lego stenen. Hij draagt de nationale kleuren (groen, wit en rood) ... tricolore. De verwijzing naar het voetbal wordt gevormd door het hoofd. De naam Ciao komt van de amikale begroeting in het Italiaans: Ciao.

Jaar: 1986

Land: Mexcio
Mascotte: Senor Pique

In dezelfde lijn als Naranjito voor het voorgaande WK in Spanje, kiest men ook voor dit WK een stuk fruit/groente als nationaal symbool: een jalapeño chili peper. De naam Pique komt van picante. Dit is Spaans voor pittig/scherp. Dat verwijst uiteraard weer naar de hete peper. Senor Pique draagt een sombrero en een grote snor. Volledig naar het stereotype beeld dat men heeft van de Mexicanen.

Jaar: 1982

Land: Spanje
Mascotte: Naranjito

De sinaasappel is een stuk fruit dat symbool staat voor Spanje. Daarom heeft men voor het logo van dit WK voor de sinaasappel gekozen. De naam komt van naranja, wat sinaasappel betekent. Daaraan voegt met '-ito' toe als verkleinwoord. Naranjito draagt het tenue van het Spaanse voetbalelftal. De grote glimlach staat symbool voor het plezier dat voetbal geeft.

Jaar: 1978

Land: Argentinië
Mascotte: Gauchito

Het jongetje draagt het tenue van het Argentijns voetbalteam. Dat hij is gekoppeld aan het WK voetballen, blijkt uit de bal die hij bij zich heeft. De zakdoek om de nek en de zweep zijn typsiche attributen voor een gaucho. De naam betekent kleine gaucho. Een gaucho is een nakomeling van de Spanjaarden die ooit in Zuid Amerika heersten. Op zijn hoed staat Argentinia '78.

Jaar: 1974

Land: Duitsland
Mascotte: Tip en Tap

Twee vrolijke jongens in een wit shirt, het Duitse voetbalshirt. Op het shirt van Tip staat: WM. Dat staat voor Welmeisterschaft, oftewel Wereldkampioenschap. Op het shirt van Tap staat: 78, verwijzend naar het jaar van het kampioenschap. Critici stellen dat Tip en Tip, samen met de voorganger Willy, de enige mascottes zijn die een blijvende indruk maken op het publiek. Anderen hebben geen tot weinig indruk gemaakt en zijn niet blijven hangen.

Jaar: 1970

Land: Mexico
Mascotte: Juanito

Dit guitige jongetje draagt een sombrero. Daarmee is direct duidelijk dat we het over Mexico hebben. Het staat er ook met grote letters op geschreven. Juanito betekent klein Juan, een zeer veel voorkomende naam in Mexico. Het tenue van Juanito is het tenue van het Mexicaanse elftal. De bal verwijst naar het WK voetballen.

Jaar: 1966

Land: Engeland
Mascotte: Willy

De eerste keer dat een mascotte wordt gekoppeld aan een groot sportevenement. De keuze voor een leeuw komt uit het nationaal symbool voor het Verenigd Koninkrijk. Ook op het shirt prijkt de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Terwijl het toernooi toch alleen in Engeland wordt gespeeld. Willy maakt indruk: velen herinneren zich het sportieve leeuwtje. Op zijn shirt staat verder World Cup geschreven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 Ė logo en mascotteOlympische Winterspelen Pyeongchang 2018 Ė logo en mascotteDe 23e Olympische Spelen in Pyeongchang zijn in 2018 van 9 tot 25 februari 2018 en de 12e Paralympische Winterspelen van…
WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
Amulet & TalismanAmulet & TalismanAmuletten en talismans beschermen ons al eeuwen tegen het 'Boze Oog', brengen ons daarnaast ook al het goede en kregen e…
Amulet, talisman, mascotte tegen onheil of voor gelukAmulet, talisman, mascotte tegen onheil of voor gelukHet komt wereldwijd voor dat mensen geluk willen afdwingen of onheil willen voorkomen door een voorwerp bij zich te drag…

De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Afvallen door thuis te sporten met behulp van dvdísAfvallen door thuis te sporten met behulp van dvdísWil je weer wat strakker in je velletje? Vergeet diëten, ga sporten! Je hoeft daarvoor heus niet een duur abonnement bij…
Bronnen en referenties
  • Officiele websites van de Werelkampioenschappen
  • Wikipedia
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 26-11-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.