Paardrijden: bodyprotector

Paardrijden is redelijk gevaarlijk. Het is altijd aan te raden om de juiste kleding te dragen en een cap hoort daar ook bij. De afgelopen jaren is daar ook nog de bodyprotector bijgekomen. De bodyprotector beschermt je bovenlichaam tegen zware verwondingen, kneuzingen en breuken. Er zijn veel soorten bodyprotectors te koop, het is belangrijk om de juiste te kiezen.

Veiligheid

Dat paardrijden een gevaarlijke sport is algemeen bekend. Je kan lelijk op de grond terecht komen als je van je paard valt. Botbreuken en kneuzingen zijn daarom ook niet bijzonder. Paarden zijn en blijven vluchtdieren en hoe mak ze ook kunnen zijn, zo wild kunnen ze ook worden als ze in paniek raken. Als je er dan afvalt, maak je een flinke smak, waarbij je een groot letsel kunt oplopen. Als je op straat rijdt looptje het risico om tegen een lantaarnpaal of op een stoeprand te klappen, in het bos zijn de bomen weer gevaarlijk. Natuurlijk kan je paard ook een gemene bok geven of kan je je evenwicht verliezen. Zelfs in stap of stilstaand kun je lelijk terecht komen. Paarden kunnen ook hard trappen. Als ze tegen je bovenlichaam trappen en je draagt een bodyprotector dan is de impact een stuk minder, evenals de verwondingen.

Cap

De geschiedenis van paardrijden kent al zeer lange tijd de cap. De cap beschermt je hoofd tijdens een val. De cap voorkomt een hersenschudding en hoofdletsel. Als je een keer flink op je cap gevallen bent is het raadzaam om een nieuwe te kopen, aangezien de binnenkant beschadigd kan zijn en de veiligheid niet meer gegarandeerd is. Een cap dient niet te strak te zitten, maar ook niet te los. Je kunt het beste gaan passen bij een ruitersportzaak. Zonder cap rijden is erg onverstandig, er zijn mensen die verkeerd terecht komen en die daardoor verlamd raken of een hersenbeschadiging oplopen.

Bodyprotector

Het is niet alleen belangrijk om je hoofd te beschermen, maar ook je bovenlichaam met je vitale organen kun je maar beter beschermen tegen de grote gevaren. Als je valt op je rug of ribben kun je ze niet alleen breken, ze kunnen ook door een van je organen steken met alle gevolgen van dien. Nu is er met een bodyprotector nog wel kans op licht letsel, maar de kans op groot letsel is aanzienlijk verminderd. MITS je de juiste maat draagt, dat is echt heel belangrijk. Als je een te grote of te kleine bodyprotector draagt vergroot je de kans op letsel aanzienlijk.
Een bodyprotector moet je zien als een soort bodywarmer welke strak om je lichaam zit, veel ruiters vinden het niet prettig zitten, maar het is wel een kwestie van wennen. Een bodyprotector wordt vaak gebruikt bij springen, cross en buitenritten. Daar is namelijk de meeste kans op een val. Ook als er op jonge paarden gereden wordt, wordt de bodyprotector vaak gebruikt.
Tijdens crosstrainingen en springles is een bodyprotector vaak al verplicht.

Hoe weet je de juiste maat bodyprotector?

Er is een tabel met de aangegeven maten. Je moet je daar niet aan vastklampen, want ieder lichaam is anders. Het is daarom belangrijk om in de winkel te gaan passen en om advies te vragen. Probeer ook niet een bodyprotector, maar meerdere. De pasvorm verschilt nogal per merk. Ga ook eens op een zadel zitten. Sommige bodyprotectors hebben een lage achterkant en als je dan een hoog zadel hebt dan kan dat erg vervelend zijn.

Junior borstomvangtaillelengte
Small58-64cm52-58cm57-64cm
Medium65-71cm59-65cm64-71cm
Large72-79cm66-73cm71-79cm
XLarge76-82cm69-75cm75-82cm

Senior borstomvangtaillelengte
Small80-88cm74-82cm79-88cm
Medium89-97cm83-91cm88-97cm
Large98-107cm92-101cm97-107cm
XLarge108-118cm102-112cm107-118cm

Beta

Een goede bodyprotector moet voldoen aan het keurmerk Beta 2000 level 3 veiligheidseis. Beta is een Brits veiligheidsinstituut dat jaarlijks van ieder merk een aantal exemplaren test zodat de kwaliteit constant gewaarborgd wordt.

Level 3 (paars label)

Voor de meeste ruiters biedt alleen level 3 voldoende bescherming. Level 3 beschermt uw lichaam bij het rijden op de weg, tijdens heb springen, tijdens de cross en tijdens het rijden van jonge of opgewonden paarden. Beginnende ruiters hebben ook level 3 nodig.

Level 2 (bruin label)

Level 2 is bedoeld voor ruiters die in weinig risicovolle omstandigheden rijden. Ze bieden een ervaren ruiter voldoende bescherming op een zachte ondergrond. Ze zijn beslist niet voldoende voor het rijden op de weg, springen en cross.

Level 1 (zwart label)

Level 1 biedt een laag beschermingsniveau. Deze is alleen geschikt voor lichte en ervaren jockeys in de rensport en niet bedoeld voor alle andere takken van de ruitersport.

Prijs

De prijs van een bodyprotector verschilt per merk en soort. Een gemiddelde bodyprotector kost rond de 100 euro. Je hebt ook de zogeheten airbagvesten, deze zijn vele malen duurder. Je zou ook op Marktplaats of een dergelijke site kunnen kijken of je een tweedehandse kan vinden. Veel mensen kopen een bodyprotector via internet of ze kopen een verkeerde maat, welke dan niet lekker zit. Ga hem dan wel passen zodat hij wel goed zit bij jou.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…

Ademspiertraining; goed voor Prestaties en Kortademigheid!Ademspiertraining; goed voor Prestaties en Kortademigheid!Kan het gericht trainen van de ademhalingsspieren de sportieve prestaties verbeteren? Is het zinvol om bovenop de normal…
Sporten met warm weerSporten met warm weerOf je het nu in Nederland toe wilt passen of elders, sporten tijdens warm weer vergt iets meer voorbereiding, naast het…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.