Sporten met warm weer

Sporten met warm weer Of je het nu in Nederland toe wilt passen of elders, sporten tijdens warm weer vergt iets meer voorbereiding, naast het net iets rustiger opbouwen van je work out. Gelukkig speelt de commercie daar prima op in en is er meer dan voldoende verkrijgbaar om hier concreet invulling aan te geven. Waar moet je zoal aan denken?

Kleding

Algemeen

Hoewel het misschien niet voor de hand ligt met warm weer, maar kleed je goed tijdens het hardlopen. Dat wil niet zeggen dat het dikke kleding moet zijn, maar wel goed passende kleding die ademt. Je transpireert en huid op huid kan gaan schuren. Dit kan pijnlijke plekken opleveren. Verder is het goed dat de transpiratie “opgevangen” wordt.
Bekende en minder bekende (sport)merken houden bij het maken van sportkleding allemaal rekening met transpiratievocht welke opgevangen moet worden. Hoe de kleding zit, of het aan de gewenste kleuren en pasvorm voldoet en of de stof lekker aanvoelt, is heel persoonlijk. Dit zal je moeten ervaren in de winkel.

Bij warm weer is het ook goed te bedenken of het hoofd extra bescherming nodig heeft. Een gevoelige huid en zeker de zon in de ogen kan tot problemen leiden. Er zijn speciale lichtgewicht caps met leuke print die geschikt zijn voor bescherming. Geen cap maar wel bescherming voor de ogen, kijk goed welke zonnebril je neemt. Niet iedere zonnebril is geschikt tijdens het hardlopen. Denk aan een goede pasvorm bij de neus en aan de pootjes die goed om de oren moet sluiten.

Speciaal voor vrouwen

Als vrouw is het goed te ervaren of bijvoorbeeld een geïntegreerde beha lekker aanvoelt of niet en of bandjes goed over de schouders lopen. Als vrouw heb je in ieder geval meer keuze, want behalve het sportbroekje, is er voor de vrouw tegenwoordig ook een sportrokje. In het rokje zit uiteraard wel een broekje verwerkt, maar het ziet er net allemaal iets vrouwelijker uit. Als je dit prettig vindt als vrouw, dan is er voldoende keus. Verschillende (sport)merken voeren inmiddels het sportrokje met leuke prints.

Interne mens

Eten

De interne mens mag bij het sporten niet vergeten worden en hoewel we met warm weer het eten wel eens achterwege willen laten en alleen aan vocht denken, is dit niet goed. Je lichaam soupeert ook tijdens warm weer op wat je in het lichaam stopt en als dat niets is, wordt er aan het lichaam zelf onttrokken (eerst koolhydraten, daarna vet). Om te voorkomen dat je onnodig afvalt of dat je licht in het hoofd wordt, is het goed een lichte maaltijd te nemen. Doe dit niet binnen een half uur voordat je gaat lopen, maar iets daarvoor.

Drinken

Voldoende vocht tot je nemen is ook belangrijk, maar met een volle buik van het water gaan lopen is niet aan te raden. Drink normaal en als je tijdens erg warm weer gaat lopen, zorg dan dat je water bij je hebt. Je hebt speciale bidons die je aan een bandje om je middel vast kunt zetten. Sommige voorzien zelfs in ruimte voor je telefoon en/of mp3 speler. Bij voorkeur gewoon water meenemen of isotone drank (daar zitten koolhydraten in) en zeker geen koolzuurhoudende drankjes. Als je stopt met sporten is het goed nog wat te drinken. Ruim een halve liter in kleine teugen.

Huid

De kans dat er ook blote huid is tijdens het hardlopen in warm weer, is uitermate groot. Dat wil ook meteen zeggen dat de huid bescherming moet krijgen, want verbranden ligt – zeker met een huid met transpiratievocht - op de loer. Ook als je in de schaduw loopt (wat in ieder geval lekkerder is met warm weer, denk bijvoorbeeld aan het lopen in de bossen).
Kijk goed naar wat je op de huid smeert, want sommige beschermers sluiten de huid af en dat is niet prettig tijdens het sporten. Er zijn verschillende merken die een sportlijn als zonnebescherming hebben en dat voelt veel beter aan. Daar zitten er ook enkele bij die een subtiele glans verwerkt hebben in het materiaal en dat ziet er met een huid die transpireert extra sexy uit. Je hoeft geen dubbele zonnebeschermers te nemen, deze beschermers zijn ook prima als je gewoon op het strand ligt.

Tot slot

Zorg dat je niet boven de 38,5 graad komt, want dat is niet goed (even een lekker frisse douche vóór het sporten, laat je wat afgekoeld aan de slag gaan). Maar al met al zijn het geen schokkende zaken, maar wel om even bij stil te staan of je de juiste uitrusting in huis hebt. Het voordeel is dat het er zo leuk uitziet dat je het ook zo kunt dragen. Dit is zeker tijdens een vakantie erg gemakkelijk. Scheelt weer als het gaat om wat er de koffer in gaat.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
Jeuk na het sportenJeuk na het sportenHeb je jeuk na het sporten? Bijvoorbeeld aan je benen, je buik, of onder je sportkleding? Kom achter de mogelijke oorzak…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…

Paardrijden: bodyprotectorPaardrijden is redelijk gevaarlijk. Het is altijd aan te raden om de juiste kleding te dragen en een cap hoort daar ook…
Afvallen met de Wii Fit Plus, is het mogelijk?Afvallen met de Wii Fit Plus, is het mogelijk?Afvallen door middel van de Wii Fit Plus. Het klinkt natuurlijk geweldig! Maar is het ook daadwerkelijk mogelijk om af t…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.