Legendarisch renpaard Secretariat

De Amerikaanse grote rode vos werd liefkozend Big Red genoemd. Secretariat, of Big Red, was een van de snelste renpaarden van de vorige eeuw. Zijn eigenaresse Penny Chenery was overtuigd dat ze het snelste renpaard in bezit had. Ondanks dat ze is uitgelachen, heeft ze gelijk gekregen: haar paard Secretariat heeft de Triple Crown gewonnen. Een prestatie dat geen ander paard sinds 25 jaar volbracht had. De snelste tijd van twee van deze races staan nog steeds op naam van Secretariat.

Bijnaam

Secretariat werd geboren op 30 maart 1970 op Meadow stud. Het eerste jaar had Secretariat geen naam. Iedere keer als er een naam bedacht werd, werd de naam afgewezen omdat de naam aan bepaalde voorschriften moet voldoen. Paarden hebben dan ook de meest doldwaze namen. Totdat uiteindelijk de rechterhand van de inmiddels overleden vader van Penny Chenery, Miss Ham, het paard een naam gaf als beroep: Secretariat. Miss Ham was de secretaresse van zowel Mr Chenery als van Penny Chenery.

Bold Ruler

De vader van Secretariat is de beroemde Bold Ruler. Bold Ruler werd op 6 april 1954 op Claiborne Farm geboren. Hij werd Horse Of The Year in 1957. Bold Ruller was een groots renpaard en heeft meerdere belangrijke wedstrijden gewonnen. Als dekhengst heeft Bold Ruler vele kampioenen voortgebracht, waaronder: Speedwell, Bold Hour, Bold Lad, Bold Bidder, Boldnesian en What A Pleasure.

Eigenaar

Penny Chenery, ook bekend onder de naam: Penny Twiggy (haar getrouwde naam) was de eigenaresse van Secretariat. Penny was huisvrouw, maar ze was heilig overtuigd van de kwaliteiten van haar paard Secretariat. De wereld van de renpaarden sport werden in die tijd gedomineerd door mannen en ze hebben het Penny niet gemakkelijk gemaakt. Door haar vastberadenheid wist ze de beste trainer en jockey voor Secretariat aan zich te binden. Secretariat trainer was de eigenzinnige Lucien Laurin. De jockey die de meeste races heeft gereden op de rug van Secretariat was de Canadees Ron Turcotte.

Racen

Als tweejarige begon hij met racen. Eerst heel voorzichtig, maar al snel won hij. Als tweejarige won Secretariat:
 • Sanford Stakes,
 • Hopeful Stakes,
 • Belmont Futurity,
 • Laurel Futurity en
 • Garden State Stakes.
Secretariat won als tweejarige al de titel: Best Horse of the Year.
Als driejarige ging Secretariat los. Hij won:
 • Kentucky Derby (baanrecord staat nog steeds op de naam van Secretariat!)
 • Preakness,
 • Belmont Stakes (Secretariat heeft deze modderbaan record nog steeds op zijn naam staan en is de snelste tijd ooit!)
 • Bay Shore Stakes,
 • Gotham Stakes,
 • Arlington Invitational,
 • Marlboro Cup, (Secretariat zette hier een nieuw wereldrecord neer, die verbroken is.)
 • Man o' War Stakes (Baanrecord staat nog steeds op naam van Secretariat) en de
 • Canadian International Stakes.

Triple Crown

De term Triple Crown (Engels: drievoudige kroon) komt vaker voor in de sportwereld. Triple Crown staat voor een wedstrijd die bestaat uit het winnen van drie loodzware, lastige en moeilijke maar ook prestigieuze evenement binnen een bepaald gebied. In de Amerikaanse paardenraces is dat de Triple Crown: het moeilijkste wat een renpaard kan winnen.
De Amerikaanse "Triple Crown" voor paardenraces bestaat uit de:
 • Kentucky Derby,
 • Preakness Stakes en de
 • Belmont Stakes.

Beste renpaard ooit

Secretariat wordt gezien als een van de grootste renpaarden aller tijden. Hij won de Triple Crown in 1973 en in twee van deze drie races verbrak hij het baanrecord (The Kentucky Derby en Belmont Stakes). Tot nu toe zijn de twee baanrecords van Secretariat op modderige banen niet verbroken. Secretariat was het eerste paard dat voor het eerst in 25 jaar de Triple Crown won.

Dekhengst

Na een schitterende carrière op de renbaan, werd Secretariat ingezet als dekhengst. Vermoedelijk door de te hoge verwachtingen, vielen de veulens van Secretariat tegen.

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ernstige aandoening onder paarden en Secretariat kreeg in de herfst van 1989 er mee te maken. Op 4 oktober 1989 werd besloten dat het beter was om Secretariat uit zijn lijden te verlossen en kreeg hij een spuitje. Secretariat was 19 jaar geworden.

Begraven

Secretariat ligt begraven op de Claiborne Farm in Paris, Kentucky. Niet alleen zijn hoofd, hart en hoeven, zoals gebruikelijk is voor een renpaard, maar hij is in zijn geheel begraven. Alleen voor ware kampioenen is deze eer weggelegd.

Kentucky Athletic Hall of Fame

In 2007 kreeg Secretariat de: Kentucky Athletic Hall of Fame, waarmee hij als enige dier - tot nu toe - deze eer ontving.

Disney

Disney heeft een typische Disney film vol hoop, emotie en moed, gemaakt over het leven van Secretariat. Met in de hoofdrollen: Diane Lane en John Malkovich. Een leuke familiefilm, dat gebaseerd is op het ware verhaal van de ongelooflijke prestaties van Amerika’s superhorse: Secretariat of Big Red.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Secretariat - te mooi om te racen?Secretariat was een groot, voskleurig renpaard dat zijn bijnaam 'Big Red' dankte aan zijn hoge stokmaat en zijn naar roo…
Affirmed - laatste Triple Crown winnaarAffirmed wist in 1978 de Triple Crown te winnen. Tot op de dag van vandaag is hij de laatste die dat lukte.
Count Fleet - ongeslagen in zijn derde levensjaarCount Fleet was een zeer succesvol renpaard dat het niet alleen fantastisch deed op de renbaan, maar ook fantastische na…
Man o'War - het grootste renpaard ooit?Met de titel bedoel ik natuurlijk niet de stokmaat van Man o'War (al moet ik zeggen dat die stokmaat er ook mocht wezen)…

Vince Lombardi: de befaamde American Football coachVince Lombardi: de befaamde American Football coachVincent Thomas Lombardi is waarschijnlijk de grootste football coach aller tijden. Lombardi had een bijzondere gave om t…
Maurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin was een Franse wielrenner in de pionierstijd van het wielrennen. Hij koerste tussen 1892 en 1905 en hoewel…
Bronnen en referenties
 • http://www.ndr.nl/
 • http://www.bokt.nl/wiki/Bold_Ruler
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Secretariat_(racehorse)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Triple_Crown
 • http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1284178
 • http://www.secretariat.com/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.