Vince Lombardi: de befaamde American Football coach

Vince Lombardi: de befaamde American Football coach Vincent Thomas Lombardi is waarschijnlijk de grootste football coach aller tijden. Lombardi had een bijzondere gave om te onderwijzen, te motiveren en te inspireren. Hij bracht dit op een spectaculaire wijze tot uiting bij de spelers van de Green Bay Packers in de jaren zestig. Door zijn wonderbaarlijke coachvaardigheden heeft hij twee teams naar verschillende prijzen weten te leiden. Lombardi heeft zijn successen niet alleen te danken aan een methode maar vooral aan zijn toewijding en persoonlijkheid. Waar de meeste trainers beginnen met tactieken aan te leren begon Lombardi met de intrinsieke en geestelijke gesteldheid van de spelers. Voor die tijd was dat een unieke aanpak die later is overgenomen in verschillende coaching- en trainingstechnieken.

Jeugd en huwelijk van Vince Lombardi

Vince Lombardi werd geboren op 11 juni 1913 in Brooklyn, New York. Als zoon van een Italiaanse immigrant groeide Vince op in een katholiek gezin. In 1928, op de leeftijd van 15 jaar, ging hij studeren voor priester. Na twee jaar zag hij zichzelf niet als priester. Hij besloot ergens anders te studeren en ging naar St. Francis College.

Football team

Tijdens zijn studie ging Vince Lombardi in het schoolteam spelen als vleugelverdediger. Na het afstuderen ging Vince wonen bij de Fordham University en speelde ook daar in het foottbalteam, waar hij een lid van Fordham's beroemde "Zeven Blokken van graniet" was. Lombardi studeerde in 1937 met ‘magna cum laude’ af van Fordham. Lombardi nam de beslissing om een functie als assistent trainer bij St. Cecilia High School in Englewood, New Jersey nemen. Tijdens de succesvolle acht jaren op St. Cecelia, trouwde Vince in 1940 met Marie Planitz. Samen kregen ze twee kinderen.

Eenvoud en uitvoering

In 1947 trad Lombardi toe tot de technische staf op Fordham University. In 1949 kreeg Lombardi de kans om zijn coachings loopbaan voort te zetten bij het militaire team in West Point. Vince zag het als een grote uitdaging om assistent te worden van Earl Henry Blaik, ook wel Red Blaik genoemd. Hij kon het leren onder leiding van de befaamde “Rode” Blaik niet weerstaan. Tijdens deze periode ontwikkelde Vince zijn beroemde ‘succesformule’, namelijk eenvoud en uitvoering. Hij ontwikkelde een bekende reputatie als een onvermoeibare coach. Deze eigenschap bracht hem tot de positie van assistent-coach voor de New York Giants in de National Football League (NFL). Tijdens de vijf jaar bij de Giants, hielp Lombardi het team tot vijf winnende seizoenen, met als hoogtepunt het kampioenschap in 1956.

Coach van Green Bay Packers en de Wasington Redskins

Lombardi werd vervolgens hoofdtrainer en tekende een vijfjarig contract met de Green Bay Packers in januari 1959. Hij organiseerde intensieve slopende trainingskampen en eiste absolute toewijding en inspanning van zijn spelers. Door Lombardi’s harde en gedisciplineerde stijl draaiden de Packers in 1960 het meest succesvolle jaar, waardoor ze vijf NFL kampioenschappen wonnen, waaronder overwinningen in de Super Bowl 1 en 2. Lombardi verkreeg de titel van grootste footballcoach in de geschiedenis. Na een onderbreking van twee jaar ging Lombardi in 1969 terug om de Washington Redskins te leiden. Dit leidde onmiddellijk tot hun eerste winnende seizoen in meer dan tien jaar!

Motiveren: Persoonlijk leiderschap en coaching

Vince Lombardi had zelf een sterk persoonlijke leiderschapsstijl. Hij kon dit goed overbrengen op het team. Het is daarbij wel belangrijk op te merken dat hij oog had voor het samenwerken. Iemand een sterk persoonlijk leiderschap aanleren was voor het team niet effectief. Lombardi wist de juiste samenstelling te creëren zodat er in het team tijdens een wedstrijd een gezamenlijk leiderschap ontstond. Dit deed hij door zijn spelers in het hart te raken met zijn passie en overtuiging dat ze goede spelers waren. Hij wist de spelers te inspireren voor een gezamenlijk doel. Lombardi behandelde zijn spelers niet als middel om een doel te bereiken maar, zijn onuitputtelijke inspiratie zorgde er wel voor dat er resultaten werden bereikt.

Overlijden Vince Lombardi

Helaas werd in 1970 een ernstige vorm van darmkanker bij Lombardi vastgesteld. Vince Lombardi stierf korte tijd later op 3 september 1970 op 57-jarige leeftijd. Vince Lombardi was een geliefd en nationaal icoon geworden. Duizenden mensen namen deel aan de twee aparte begrafenissen. Kort na zijn dood werd Lombardi ingewijd in de Pro Football Hall of Fame. Elk jaar wordt zijn naam geëerd door het uitreiken van de Vince Lombardi trofee aan de Super Bowl Champion.

Boeken over Vince Lombardi als coach

Er zijn verschillende boeken over Vince Lombardi geschreven. Daarin wordt beschreven hoe hij te werk ging en hoe hij met zijn teams befaamde en legendarische successen behaalde. De boeken zijn een inspiratie voor trainers en coaches op elk gebied om mensen te inspireren en te motiveren. De boeken zijn nog niet in het Nederlands vertaald. De meeste exemplaren moeten uit Amerika komen en, sommige exemplaren zijn overigens echte 'collector-items' aan het worden.
  • The Lombardi rules
  • Run to daylight
  • What it takes to be #1
  • The esential Vince Lombardi. Words of wisdom to motivate, inspire & win
© 2013 - 2023 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdregels van het American footballAmerican Football is enorm populair in Amerika en Canada maar is ook in Europa aan een opmars bezig. Het is een contacts…
Waaraan voldoet een topcoach?Trainers hebben veel impact op hun spelers of sporters. Hun houding en uitspraken beïnvloeden in belangrijke mate het ge…
Het geven van basketbal trainingenTrainers zijn tegenwoordig moeilijk te vinden, goede trainers zijn bijna nergens te vinden. Het roept altijd grote frust…
Recensie: Better Call Saul (tv-serie)recensieRecensie: Better Call Saul (tv-serie)Better Call Saul is een tv-serie over de advocaat van Walter White uit de bekende en populaire tv-serie Breaking Bad. Be…

Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
Legendarisch renpaard SecretariatDe Amerikaanse grote rode vos werd liefkozend Big Red genoemd. Secretariat, of Big Red, was een van de snelste renpaarde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.vincelombardi.com
  • www.vincelombardi.com/quotes
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.