InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Vince Lombardi: de befaamde American Football coach

Vince Lombardi: de befaamde American Football coach

Vince Lombardi: de befaamde American Football coach Vincent Thomas Lombardi is waarschijnlijk de grootste football coach aller tijden. Lombardi had een bijzondere gave om te onderwijzen, te motiveren en te inspireren. Hij bracht dit op een spectaculaire wijze tot uiting bij de spelers van de Green Bay Packers in de jaren zestig. Door zijn wonderbaarlijke coachvaardigheden heeft hij twee teams naar verschillende prijzen weten te leiden. Lombardi heeft zijn successen niet alleen te danken aan een methode maar vooral aan zijn toewijding en persoonlijkheid. Waar de meeste trainers beginnen met tactieken aan te leren begon Lombardi met de intrinsieke en geestelijke gesteldheid van de spelers. Voor die tijd was dat een unieke aanpak die later is overgenomen in verschillende coaching- en trainingstechnieken.

Jeugd en huwelijk

Vince Lombardi werd geboren op 11 juni 1913 in Brooklyn, New York. Als zoon van een Italiaanse immigrant groeide Vince op in een katholiek gezin. In 1928, op de leeftijd van 15 jaar, ging hij studeren voor priester. Na twee jaar zag hij zichzelf niet als priester. Hij besloot ergens anders te studeren en ging naar St. Francis College. Daar ging hij in het schoolteam spelen als vleugelverdediger. Na het afstuderen ging Vince wonen bij de Fordham University en speelde ook daar in het foottbalteam, waar hij een lid van Fordham's beroemde "Zeven Blokken van graniet" was. Lombardi studeerde in 1937 met ‘magna cum laude’ af van Fordham. Lombardi nam de beslissing om een functie als assistent trainer bij St. Cecilia High School in Englewood, New Jersey nemen. Tijdens de succesvolle acht jaren op St. Cecelia, trouwde Vince in 1940 met Marie Planitz. Samen kregen ze twee kinderen.

Eenvoud en uitvoering

In 1947 trad Lombardi toe tot de technische staf op Fordham University. In 1949 kreeg Lombardi de kans om zijn coachings loopbaan voort te zetten bij het militaire team in West Point. Vince zag het als een grote uitdaging om assistent te worden van Earl Henry Blaik, ook wel Red Blaik genoemd. Hij kon het leren onder leiding van de befaamde “Rode” Blaik niet weerstaan. Tijdens deze periode ontwikkelde Vince zijn beroemde ‘succesformule’, namelijk eenvoud en uitvoering. Hij ontwikkelde een bekende reputatie als een onvermoeibare coach. Deze eigenschap bracht hem tot de positie van assistent-coach voor de New York Giants in de National Football League (NFL). Tijdens de vijf jaar bij de Giants, hielp Lombardi het team tot vijf winnende seizoenen, met als hoogtepunt het kampioenschap in 1956.

Coach van Green Bay Packers en de Wasington Redskins

Lombardi werd vervolgens hoofdtrainer en tekende een vijfjarig contract met de Green Bay Packers in januari 1959. Hij organiseerde intensieve slopende trainingskampen en eiste absolute toewijding en inspanning van zijn spelers. Door Lombardi’s harde en gedisciplineerde stijl draaiden de Packers in 1960 het meest succesvolle jaar, waardoor ze vijf NFL kampioenschappen wonnen, waaronder overwinningen in de Super Bowl 1 en 2. Lombardi verkreeg de titel van grootste footballcoach in de geschiedenis. Na een onderbreking van twee jaar ging Lombardi in 1969 terug om de Washington Redskins te leiden. Dit leidde onmiddellijk tot hun eerste winnende seizoen in meer dan tien jaar!

Persoonlijk leiderschap

Vince Lombardi had zelf een sterk persoonlijke leiderschapsstijl. Hij kon dit goed overbrengen op het team. Het is daarbij wel belangrijk op te merken dat hij oog had voor het samenwerken. Iemand een sterk persoonlijk leiderschap aanleren was voor het team niet effectief. Lombardi wist de juiste samenstelling te creëren zodat er in het team tijdens een wedstrijd een gezamenlijk leiderschap ontstond. Dit deed hij door zijn spelers in het hart te raken met zijn passie en overtuiging dat ze goede spelers waren. Hij wist de spelers te inspireren voor een gezamenlijk doel. Lombardi behandelde zijn spelers niet als middel om een doel te bereiken maar, zijn onuitputtelijke inspiratie zorgde er wel voor dat er resultaten werden bereikt.

Overlijden Vince Lombardi

Helaas werd in 1970 een ernstige vorm van darmkanker bij Lombardi vastgesteld. Vince Lombardi stierf korte tijd later op 3 september 1970 op 57-jarige leeftijd. Vince Lombardi was een geliefd en nationaal icoon geworden. Duizenden mensen namen deel aan de twee aparte begrafenissen. Kort na zijn dood werd Lombardi ingewijd in de Pro Football Hall of Fame. Elk jaar wordt zijn naam geëerd door het uitreiken van de Vince Lombardi trofee aan de Super Bowl Champion.
© 2013 - 2019 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke vaardigheden bezit een goede life coach?Welke vaardigheden bezit een goede life coach?Een persoonlijke levenscoach, of life coach, is tegenwoordig "in". Contacten onderhouden met de coach kan telefonish, pe…
Coaching vaardighedenCoaching vaardighedenKan iedereen een coach worden? Kan iedereen een coach zijn? Een deel van de kracht van coaching komt vanuit de coach zel…
De running coachDe running coachDe running coach is nieuw ... althans zo lijkt het. Maar feitelijk is het geen nieuw fenomeen, behalve dat er een aantal…
Life Coaching wat houdt dit in?Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Li…
E-coach, voordelen van online coachingE-coach, voordelen van online coachingDe e-coach of coach online wordt steeds populairder. Waarom slaat het online coaching zo aan? Wat zijn de grote voordele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.vincelombardi.com
  • www.vincelombardi.com/quotes

Reageer op het artikel "Vince Lombardi: de befaamde American Football coach"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 21-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!