Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke Reus

De Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’. Die bijnaam had hij al voordat hij profwielrenner werd. Faber werkte toen in de haven van Colombes. Hij was erg breed en lang, en maakte veel indruk op zijn collega's, omdat hij verschrikkelijk zware dingen kon tillen en urenlang achter elkaar onvermoeibaar kon werken.

Tijdens zijn wielercarrière was zijn enorme uithoudingsvermogen zijn grootste kwaliteit. Daarnaast kon Faber ook zeer goed sprinten. Hoewel ‘de Reus van Colombes’ vergeleken met de meeste wielrenners opvallend zwaargebouwd en lang was, behoorde hij ook bergop tot de betere coureurs.

De Tour van 1909

Fancois Faber won verschillende klassiekers, waaronder Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, de Ronde van Lombardije en Bordeaux-Parijs, maar zijn indrukwekkendste prestatie was zonder twijfel zijn Tourzege in 1909.
Tijdens die Tour heerste Faber op ongekende wijze. Hij won niet alleen het eindklassement, maar ook zes etappes. Daarvan won hij er vijf op rij (de tweede tot en met de zesde etappe), wat een prestatie is, die tot op heden door niemand is geëvenaard.

Zingend op zijn Fiets

Over Faber wordt verteld dat zelfs wanneer hij extreem zware inspanningen moest leveren, of wanneer hij door grote tegenslagen werd getroffen, hij toch bijna altijd vrolijk bleef. Tijdens verschrikkelijk noodweer zat hij vaak te zingen op z'n fiets.

Faber had een Luxemburgse vader en een Franse moeder. Hij was in Frankrijk geboren, maar toen hij meerderjarig werd en moest kiezen wat zijn officiële nationaliteit werd, koos hij toch voor de nationaliteit van zijn vader. Daardoor werd hij de eerste Tourwinnaar die niet de Franse nationaliteit had.

Eerste Wereldoorlog

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, voelde Faber zich solidair met Frankrijk. Hij besloot zich aan te melden bij het Franse leger. De wielerheld werd opgenomen in het Vreemdelingenlegioen.

Op 9 mei 1915 verliet Faber zijn loopgraaf, omdat hij een gewonde kameraad wilde redden, die in niemandsland lag. Een kogel van een Duitse soldaat doorboorde toen het hoofd van de wielerkampioen. Vervolgens explodeerde vlak bij het lijk van Faber een enorme Duitse bom. De stoffelijke resten van de eerste niet-Franse Tourwinnaar zijn nooit teruggevonden.
Op de dag dat Francois Faber stierf, beviel zijn vrouw van hun dochter.

De belangrijkste overwinningen van Francois Faber:

  • 1908: De Ronde van Lombardije en 4 etappes in de Tour de France
  • 1909: Parijs-Tours, Parijs-Brussel, eindklassement in de Tour de France + 6 Touretappes
  • 1910: Parijs-Tours en 3 etappes in de Tour de France
  • 1911: Bordeaux-Parijs en 2 etappes in de Tour de France
  • 1913: Parijs-Roubaix en 2 etappes in de Tour de France
  • 1914: 2 etappes in de Tour de France

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Tourheld: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen.
Nederlandse winnaars Tour de FranceNederlandse winnaars Tour de FranceIn de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en J…
Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez is niet alleen de naam van een ski-oord, maar ook van de legendarische berg uit de Tour de France. Op Alpe d…

Thierry Marie: proloogspecialistThierry Marie was rond 1990 de beste proloogspecialist ter wereld. Hij won de proloog van de Tour de France in 1986, 199…
Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijdenDodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijdenOp 9 mei 2011 maakte de Belgische wielrenner Wouter Weylandt een dodelijke val in de Ronde van Italië. Een noodlottig on…
Bronnen en referenties
  • Wielermonumenten - Jac Zwart - Uitgeverij de Arbeiderspers
  • Kampioenen twijfelen niet - Aart Aarsbergen & Peter Nijssen - Uitgeverij de Arbeiderspers
  • Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen - Jean Nelissen - Uitgeverij A.W. Bruna

Reageer op het artikel "Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke Reus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Juni 2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Tourhelden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!