Europese kampioenen dames langebaan-schaatsen

Europese kampioenen dames langebaan-schaatsen Het Europees allroundkampioenschap langebaan-schaatsen kent bij de vrouwen nog niet zo'n lange geschiedenis als bij de mannen. Verschillende atletes uit diverse landen strijden mee voor de hoogste plaatsen. Vanaf 2017 is er zowel een allround als een sprinttoernooi. We zetten de Europese kampioenen Allround langebaan-schaatsen bij de vrouwen allemaal eens op een rijtje.

Schaatsen populair

In Nederland is schaatsen een populaire sport. Misschien dat de vele vaartjes, grachten, kanalen, meren en plassen die in de winter bevroren het schaatsvirus een extra impuls hebben gegeven, feit is, dat de behoefte aan goede schaatsplekken zo groot werd, dat overal kunstijsbanen verrezen. Dan gaat het niet alleen om ijshockeybanen, maar ook om de vierhonderdmeter-banen waar de langebaan-wedstrijden op verreden worden. Tegenwoordig zijn deze banen zelfs helemaal of voor een deel overdekt, zodat de omstandigheden buiten geen spelbreker meer kunnen zijn. En wie uiteindelijk toch niet zelf op de schaatsen stapt, zijn de uitzendingen op de televisie waar Nederlanders vaak tot goede resultaten komen, toch voldoende om het nationale schaatshart wat harder te doen kloppen.

Geschiedenis

Bij elke populaire sport is er de behoefte om de prestaties met elkaar te vergelijken, zien we het beste en het snelste kan presteren. Dat is in de schaatssport natuurlijk niet anders.
Al sinds 1891 wordt in Europa een Europees kampioenschap langebaan-schaatsen gehouden. In die begintijd was wedstrijdsport voorbehouden voor de heren. De eerste jaren werden de Europese kampioenschappen nog door de Duitse schaatsbond georganiseerd, maar na enkele jaren werd dit al overgenomen door de ISU, de Internationale Schaatsbond. Jarenlang was dit Europese toernooi alleen voor de heren.

Het Europese vrouwentoernooi

Het heeft veel te lang moeten duren, maar sinds 1970 is er dan eindelijk ook een toernooi voor de dames. Het viel niet mee een toernooi goed van de grond te krijgen. Het vrouwenschaatsen bleek voor de toeschouwer net iets te weinig spectaculair, er was minder explosieve kracht te bewonderen en de gereden tijden waren ook duidelijk langzamer dan bij de heren. Het toernooi is daarom ook niet elk jaar gehouden. Vanaf 1989 wordt het vrouwentoernooi gecombineerd met het mannentoernooi. En dat scheelt meteen een stuk in de belangstelling. In de praktijk komt het erop neer, dat het toernooi over een dag of drie wordt verdeeld, waarop de afstanden voor mannen en vrouwen worden afgewisseld. Zeker als het toernooi wordt gehouden in een land met veel sympathie voor de schaatssport, mag gerekend worden op flinke toeschouwersaantallen. Het helpt als het toernooi wordt georganiseerd in een land waar de schaatssport populair is.

Europese kampioenschappen sprint op de lange baan

In 2017 werd een nieuw toernooi aan de reeks te rijden toernooien toegevoegd: het Europese kampioenschap sprint. Dit toernooi werd gelijktijdig met het Europese kampioenschap allroundschaatsen verreden. In Thialf (Heerenveen) vond van 6 - 8 januari 2017 de eerste versie van dit gecombineerde toernooi plaats.

Lijstje van Europese schaatskampioenes

In het lijstje hieronder zie je de Europese kampioenes bij het allround langebaan-schaatsen voor de vrouwen, bijgewerkt tot en met 2015. Daar onder zul je een grafiek tegenkomen, waarin het aantal titels per land te zien is.
Jaar Winnares Opmerking Nationaliteit
1970Nina StatkevitsjDe eerste Nederlandse vrouw op het Europese podium: Stien Kaiser, zilverSovjet Unie
1971Nina Statkevitsj Sovjet Unie
1972Atje Keulen-Deelstra Nederland
1973Atje Keulen-DeelstraWon drie afstandenNederland
1974Atje Keulen-DeelstraWon drie afstandenNederland
1981Natalja PetroesevaWon drie afstandenSovjet Unie
1982Natalja PetroesevaWon drie afstandenSovjet Unie
1983Andrea Schöne-MitscherlichVoor de eerste keer werd op een grote vierkamp kampioenschap gereden: 500m, 3000m, 1500m, 5000mDDR
1984Gabi Schönbrunn DDR
1985Andrea Schöne-Mitscherlich DDR
1986Andrea Schöne-Mitscherlich DDR
1987Andrea Schöne-MitscherlichWon vier afstandenDDR
1988Andrea Schöne-MitscherlichWon vier afstandenDDR
1989Gunda KleemannWon drie afstandenDDR
1990Gunda KleemannWon vier afstandenDDR
1991Gunda KleemannWon drie afstandenDuitsland
1992Gunda Niemann-KleemannWon drie afstandenDuitsland
1993Emese Hunyady Oostenrijk
1994Gunda Niemann-Kleemann Duitsland
1995Gunda Niemann-KleemannWon vier afstandenDuitsland
1996Gunda Niemann-Kleemann Duitsland
1997Tonny de Jong Nederland
1998Claudia Pechstein Duitsland
1999Tonny de Jong Nederland
2000Anni Friesinger Duitsland
2001Gunda Niemann-Stirnemann Duitsland
2002Anni FriesingerWon drie afstandenDuitsland
2003Anni FriesingerWon drie afstandenDuitsland
2004Anni Friesinger Duitsland
2005Anni FriesingerWon drie afstandenDuitsland
2006Claudia Pechstein Duitsland
2007Martina Sáblíková Tjechië
2008Ireen Wüst Nederland
2009Claudia Pechstein Duitsland
2010Martina Sáblíková Tjechië
2011Martina Sáblíková Tjechië
2012Martina SáblíkováWon drie afstandenTjechië
2013Ireen Wüst Nederland
2014Ireen WüstWon drie afstanden, tweede op de afsluitende 5 km.Nederland
2015Ireen Wüst Nederland
2016Martina Sábliková Tjechië
2017Ireen WüstWon drie afstanden, tweede op de afsluitende 5 km.Nederland
2019Antoinette de JongWon drie afstanden, tweede op de afsluitende 5 km.Nederland
In 2018 waren er geen Europese allroundkampioenschappen i.v.m. de Olympische spelen.
In 2020 waren er geen Europese allroundkampioenschappen of Europese Sprintkampioenschappen maar Europese Afstandkampioenschappen.

Grafiekje

In de grafiek zie je het aantal winnaars per land. Zoals je ziet springt Duitsland er bovenuit met verreweg de meeste winnaars, met Nederland als goede tweede, Tjechië als derde.

Schaatskampioenes


Lijstje van Europese schaatskampioenes sprint

Jaar Naam kampioen Opmerkingen Land
2017Karolina Erbanova Tjechië
2019Vanessa Herzog Oostenrijk

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Falko Zandstra: natuurtalent en tieneridoolFalko Zandstra gold als een groot natuurtalent. Hij piekte al vroeg in zijn schaatscarriére door in 1990 en 1991 wereldk…
Tonny de Jong: als eerste goed op de klapschaatsTonny de Jong was de eerste vrouwelijke schaatser die goed overweg kon met de klapschaats. Ze wist twee maal Europees Ka…
Bart Veldkamp: de schaatsbelgBart Veldkamp, ook wel bekend als de schaatsbelg, is een schaatser van Nederlandse afkomst die in 1996 besloot om voor B…

Wereldkampioenschappen langebaan-schaatsen allround mannenWereldkampioenschappen langebaan-schaatsen allround mannenEen van de sporten waar Nederland groot in is, is toch wel het schaatsen, vooral het allround langebaan-schaatsen. Neder…
Medaillespiegel Olympische Winterspelen 2018Medaillespiegel Olympische Winterspelen 2018De Olympische Winterspelen 2018 werden gehouden in Zuid-Korea van 9 t/m 25 februari 2018. Hoe de prestaties van de Neder…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Europese kampioenschappen schaatsen, pagina's 1970-heden
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 20-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.