Atletiek - THALES Fanny Blankers-Koen Games

Jaarlijks worden in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo (Overijssel) de internationale atletiekwedstrijd gehouden: THALES Fanny Blankers-Koen Games (THALES FBK Games). Het stadion is genoemd naar een legendarische sportheld Fanny Blankers-Koen. Waarom is het stadion én ook het evenement genoemd naar Fanny Blankers-Koen? Wie is Fanny Blankers-Koen? Lees hierover meer in dit artikel.

Fanny Blankers-Koen Stadion

Het Fanny Blankers-Koen Stadion, afgekort FBK-stadion, ligt gelegen in het zuiden van Hengelo (Overijssel). In dit stadion wordt jaarlijks de internationale atletiekwedstrijd gehouden: THALES FBK Games. Dit is het grootste internationale atletiekwedstrijd van Nederland.

In de jaren 2004-2005 is het stadion en vooral de atletiekbaan geheel vernieuwd. Door deze vernieuwing beschikt het stadion over uitstekende faciliteiten:een 8-laans rondbaan, 9 sprintbanen en alle technische voorzieningen in tweevoud. Buiten het stadion beschikt het over een 400 meter warming-up baan met 4 rondlanen, 6 sprintbanen en technische voorzieningen. Tevens is er een nieuwe hoofdtribune gebouwd. Hiermee heeft het FBK stadion een capaciteit van ruim 15.000 toeschouwers. Verder beschikt het hoofdgebouw over faciliteiten voor VIP-ontvangsten, medische diensten, doping-controle en krachtsporttraining.

Geschiedenis en naamgeving

Op 2 mei 1981 werd het toenmalig Veldwijk Stadion (genoemd naar de wijk waarin het zich bevindt) heropend door Fanny Blankers-Koen, waarbij de nieuwe naam officieel werd onthuld: Fanny Blankers-Koen Stadion.

De eerste Fanny Blankers-Koen Games werd in dit stadion gehouden op 6 juli 1981.

In 1983 werd de wedstrijd officieel erkend door de IAAF (International Association of Athletics Federation), de Internationale Atletiek Federatie.

In 1987 is de naam FBK-games veranderd in Adriaan Paulen Memorial (APM). Dit werd gedaan als herinnering aan oud-IAAF voorzitter Adriaan Paulen. Tevens was Adriaan Paulen een voormalig topsporter die in 1924 een wereldrecord op de 500 meter haalde en voor Nederland uitkwam bij meerdere Olympische Spelen.

In 1994 heeft de Adriaan Paulen Memorial de Grand Prix II status van de IAAF bereikt. Vanaf toen behoort het evenement tot de belangrijkste 20 wedstrijden ter wereld.

In 1998 werd Fanny Blankers-Koen tijdens de Adriaan Paulen Memorial uitgebreid gehuldigd voor alles wat zij voor de atletieksport heeft betekend. Toen ook rijpte het idee dat er eigenlijk maar één manier was om haar echt de eer te geven die zij verdiende. Toen de IAAF haar vervolgens in 1999 uitriep tot `beste atlete van de 20e eeuw` werd de laatste twijfel weggenomen: in 2001 zou de internationale atletiekwedstrijd in Hengelo weer haar oorspronkelijke naam terugkrijgen, de Fanny Blankers-Koen Games.

Het Fanny Blankers-Koen Games evenement kreeg vanwege een verworven topsponsorschap vanaf 2003 de naam THALES FBK Games. Deze behoort tot de beste 24 IAAF wedstrijden ter wereld en is de enige Grand Prix wedstrijd van Nederland.

Wie is Fanny Blankers-Koen?

Francina Elsje Koen werd geboren op 26 april 1918 in Baarn. Haar roepnaam was Fanny. Als kind deed ze al mee aan tennis, zwemmen, atletiek, gymnastiek en schaatsen. Uiteindelijk heeft ze zich gespecialiseerd in de atletiek. De meeste indruk maakte ze als hoogspringster. Haar eerste Nederlandse record kwam wel op de 800 meter tot stand.

Huwelijk, kinderen en carriere.

In 1938 trouwde ze met sportverslaggever: Jan Blankers.Vanaf toen heette ze Fanny Blankers-Koen. Haar echtnote was ook coach van het nationale vrouwenatletiek team en hierdoor ook haar trainer. Hij had een grote rol in de successen van Fanny. In 1941 kregen ze hun eerste kind. Desondanks ging Fanny gewoon door met atletiek, haar topsport. Ze kon maar twee keer in de week trainen in Amsterdam, want ze was huisvrouw en moeder. Later kregen ze nog een kind erbij. En nog ging ze gewoon verder in de Atletiek.

Atletiek

Tijdens haar sportcarriere "Atletiek" behaalde ze maar liefst 4 gouden medailles, 58 nationale titels, 5 europese titels en 11 wereldrecords.

In 1935 begon haar professionele sportcarriere. Zij behaalde een nieuw nationaal record op de 800 meter. Hierdoor mocht ze meedoen aan de Olympische Spelen.

Fanny Blankers-Koen heeft 3 keer deelgenomen aan de Olympische Spelen:
  • In 1936 (Berlijn), toen ze pas 18 was, werd ze 6de met hoogspringen en 5de met de estafetteploeg. Door een vergissing was ze niet ingeschreven voor de sprint.
  • In 1948 (Londen) op de leeftijd van 30 heeft ze alle elf wedstrijden gewonnen. Ze kreeg 4 gouden medailles.
  • In 1952 (Helsinki) was ze 34 jaar en werd ze als "te oud" beschouwd. Ze werd bij de eindstrijd van de 80 meter horden, na drie hindernissen en een valpartij uitgeschakeld.

Een jaar later, in 1953, nam ze afscheid van de atletiek. Haar loopbaan duurde totaal 20 jaar.

Onderscheidingen

In 1998 kende de IAAF (Internationale Atletiekbond) haar de eremedaille van de IAAF toe

Op 21 november 1999 werd Fanny Blankers-Koen, in Monaco, gekozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw door de Internationale Atletiek Federatie, de IAAF. Ze kreeg de onderscheiding uit handen van prins Albert van Monaco.

In 2002 kreeg Fanny Blankers-Koen de ereburgerschap en de stadspenning van de Gemeente Hengelo. Zij werd geëerd door haar uitzonderlijke carriëre, waarbij ze de grootste atlete uit de atletiekgeschiedenis werd genoemd.

Op 31 mei 2004, tijdens de THALES FBK-Games, werd Fanny Blankers-Koen geëerd met "The Golden Order of Merit" v.d. IAAF. De voorzitter van de IAAF heeft de prijs overhandigd aan haar zoon Jan en dochter Fanny. The Golden Order of Merit is de hoogste onderscheiding die de IAAF kent en wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de atletiek.

Bijnamen

Door haar egoïsme en een ijzersterke wil om te winnen kreeg ze enkele bijnamen: "Vliegende huisvrouw" of "Koningin met mannenbenen".

Fanny, een vrouw met kracht.
Ze was atlete én moeder van twee kinderen! Fanny Koenders-Blank heeft bewezen dat moederschap met topsport met elkaar te combineren is. Hoewel de medici en deskundigen haar destijds gewaarschuwd hadden dat dit niet samen zal gaan. Het Olympisch hoogtepunt van haar carriere beleefde ze zels nadat zij haar tweede kind had gekregen. Fanny Blankers-Koen is één van de grootste Nederlandse Olympische sportlegenden van de twintigste eeuw.

Laatste periode

Na de FBK-games van 2002 werd Fanny ernstig ziek.Ze kreeg de ziekte van Alzheimer. De laatste periode van haar leven verbleef Fanny Blankers-Koen in een verpleegtehuis in Hoofddorp. Op 25 januari 2004 overleed Fanny Blankers-Koen. Ze werd 85 jaar.
© 2007 - 2024 Elmas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Palmares en erelijst Fanny Blankers-KoenFanny Blankers-Koen wordt algemeen beschouwd als één van de grootste sporters uit de Nederlandse geschiedenis. En door v…
Foekje Dillema, de topatlete die man werd genoemdFoekje Dillema was een toptalent op het gebied van hardlopen. Ze rent harder dan wie ook en steekt Fanny Blankers-Koen n…
Hengelo, een stad in Twente (Overijssel)Hengelo, een stad in Twente (Overijssel)In het oosten van Nederland ligt de stad Hengelo. De gemeente Hengelo vormt samen met Beckum en Oele een gemeente met me…
Het bedrijf ThalesHet bedrijf ThalesThales is een wereldwijd opererend Frans bedrijf. Ze hebben ook vestigingen in Nederland. De Franse Staat is grootaandee…

Aerobics, Hi-Low Impact, benamingen pasjes choreografieAerobics, Hi impact en Low Impact. In dit artikel vind je een omschrijving van aerobics, wat houdt het in? En enkele pas…
Ski- en snowboardkleding: info & trendsSki- en snowboardkleding: info & trendsDe zomer is voorbij en dat is voor velen het signaal om aan de wintersport te denken. Ski- en snowboardkleding is een be…
Elmas (33 artikelen)
Laatste update: 05-11-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.