Postduiven houden

Postduiven houden Postduiven houden is een vak apart, het wordt namelijk een deel van je leven. In Nederland is postduiven houden al vrij populair. Het bijzondere van deze beestjes is dat ze de weg naar huis altijd terug vinden, ook al zitten ze honderden kilometers ver. Dit is de rede waarom er wedstrijden mee gespeeld worden.

Verzorging van postduiven

Zoals ieder ander dier moet de postduif goed verzorgd worden. Bij de postduif is de verzorging van essentieel belang, hoe gezonder je duif, hoe beter de prestaties.

Het hok:

Alles, van een omgebouwd treinrijtuig tot een tuinschuurtje, kan tot duivenhok dienen, maar een speciaal ontworpen hok is duidelijk gemakkelijker is het gebruik. Het ideaal dat hier word besproken is een bouwwerk van 5,40 m maal 1,80 m, in drie eenheden van 1,80 m maal 1,80 m, met een maximum hoogte van vloer tot plafond van 2,10 m. Bij een dergelijke opzet is er ruimte voor het huisvesten van oude duiven, voor jonge duiven wanneer het broedseizoen komt en om de seksen buiten het seizoen te scheiden. Wat betreft de te houden aantallen. In een duivenhok is het van essentieel belang dat iedere duif een plekje voor zichzelf heeft. Dus zijn eigen kleine plekje, dit kan een plankje aan de muur zijn.

De voeding:

Tamme duiven zijn in de eerste plaats graaneters. Een weinig groenvoer kunnen ze waarderen (vooral tijdens de rui) en terwijl ze hun voer opzoeken pikken ze een grote verscheidenheid aan kleine hapjes op, zoals wormen, slakken en emelten. Hun is basisvoer is echter uit granen samengesteld. Het verpakt verkrijgbare standaardvoedsel bestaat uit verschillende mengsels erwten, bonen, mais, tarwe en gerst. Het beste is dat duiven twee keer per dag gevoerd worden, in de ochtend 1:3 deel en in de middag 2:3 deel van de dag portie.

Het kampioenschap

In de zomermaanden beginnen de wedstrijden, hier gaat het om bij de duivenmelker. In deze tijd worden elke zaterdag duiven van verschillende locaties gelost en vliegen zo snel als ze kunnen naar hun eigen hok.

De training:

Omdat postduiven tijdens de wedstrijden afstanden tussen de 300 en de 1200 kilometers afleggen, is een goede training natuurlijk nodig. Om de duiven goed fit te houden moeten ze elke dag trainen, dit gebeurt door ze elke dag los te laten. Duiven gaan dan uit zichzelf rondjes vliegen om het hok heen. Wanneer de duiven gezond zijn doen ze dit minstens een uur per dag. Maar niet alleen rondjes om het hok vliegen is voldoende, ook moeten de duiven afgericht worden. Africhten houdt in dat de duiven een klein stukje weggebracht worden en losgelaten worden. Op deze manier kunnen ze alvast hun oriëntatie terug naar huis trainen.

De wedstrijden:

De kampioenschappen zijn als volgt verdeeld:

  • Vitesse
  • Midfond
  • Dagfond
  • Overnachtfond

Vitesse:
Dit Zijn de sprintwedstrijden aan het begin van het seizoen. De afstanden liggen hier tussen de 180 en 300 kilometers. Tijdens deze korte afstand wedstrijden vliegen duiven zonder invloed van wind gemiddeld 100 kilometer per uur. Met een windje mee is dit wel 120 kilometer per uur. Wanneer een duif na een Vitesse vlucht thuis komt is het dier vaak niet eens moe.

Midfond:
De midfond gaat al een stukje verder, hier praten we over een afstand tussen de 300 en de 500 km. Het wordt nu al wat zwaarder voor de duiven. Maar ook bij deze afstand is het voor de goed getrainde duif niet moeilijk om thuis te komen.

Dagfond:
Nu wordt het zwaar voor de duif, de afstanden liggen hier tussen de 500 en 750 kilometers, denk aan Parijs. De duiven hebben nu een halve dag nodig om thuis te komen. Zelfs de goedgetrainde postduif komt aardig vermoeiend thuis.

Overnachtfond:
Het speciale aan de overnachtfond is dat de duiven er twee dagen over doen. De afstanden liggen hier ook tussen de 800 en de 1200 kilometers. De duiven worden vroeg in de ochtend gelost en zijn 6 uur in de avond halverwege. Wanneer het donker word gaan ze ergens zitten om te rusten. De volgende ochtend als het licht wordt vliegen ze weer verder, totdat ze thuis zijn.
© 2012 - 2024 Bakkertjemaart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitleg over de duivensportUitleg over de duivensportDe duivensport is een mooie sport voor natuur en dierenliefhebbers. In Nederland zit er een dalende lijn in het aantal m…
Schimmelinfectie bij postduiven, diagnose niet eenvoudigSchimmelinfectie bij postduiven, diagnose niet eenvoudigEen schimmelinfectie, aspergillose, bestaat uit een reeks van ziekten veroorzaakt door een schimmel uit het geslacht Asp…
Postduiven in de woonomgevingPostduiven in de woonomgevingHet houden van postduiven is al eeuwenlang verbonden met het wonen. Duiven worden aan huis gehouden, veelal in een duive…
Doping bij postduivenDoping bij postduivenOveral waar mensen of dieren fysieke prestaties moeten leveren schuilt het gevaar dat mensen zichzelf of hun dieren midd…

Sgw de verschillende soorten vaste hindernissenSgw de verschillende soorten vaste hindernissenIn de samengestelde paardensport worden in het cross onderdeel vaste hindernissen gesprongen. Er zijn een heleboel versc…
Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wpaczocha, Pixabay
  • Elseviers duivengids
Bakkertjemaart (7 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.