Lichaamsbeweging, altijd en overal
Als je om wat voor reden dan ook niet in staat bent om te bewegen, dan houdt het natuurlijk op. Maar anders … altijd blijven bewegen, waarbij de beweging aanpassen naar de haalbaarheid uiteraard geen probleem is. Feitelijk maakt het niet uit of je beweegt om af te vallen of om gewoon lekker in conditie te blijven, zolang je maar je dagelijkse voldoende beweging krijgt.
Bewegen om meerdere redenen
Sommige mensen vinden bewegen niet echt leuk en concentreren het op één moment in bijvoorbeeld de week. Werken zich volkomen in het zweet en pakken daarna het weinig-bewegen-leven weer op … tot het moment van de van de volgende week. Behalve dat je dan niet aan je minimaal 30 minuten bewegen per dag komt, heeft het op meer onderdelen van je lichaam uitwerking, zoals:
- Stofwisseling, je stofwisseling wordt ondermeer gestimuleerd door regelmatig te bewegen.
- Souplesse, je lichaam lekker soepel houden gaat veel gemakkelijker als je regelmatig beweegt.
- Lekker gevoel, bij regelmatig bewegen maakt je lichaam stofjes aan die je een prettig gevoel geven.
- Verbranding, iedere keer naar het bewegen werkt de verbranding nog door en heb je meer profijt van je beweging.
Als dat niet genoeg redenen zijn om te bewegen, dan moet je je ook afvragen in hoeverre je goed wilt zijn voor je eigen lichaam. Je bent je lichaam niet meer of minder aan het onderhouden.
Zoek wat bij je past
Als het bewegen niet echt in je systeem zit, dan is het goed op zoek te gaan naar een manier die je wel prettig vindt. Los van het gegeven dat er voldoende zaken zijn die je aan het bewegen krijgt, is het belangrijker om naar jezelf te kijken en enkele vragen te beantwoorden, zoals:
- Als je beweegt, werk je je liever in kortere periode in het zweet of wil je langere tijd bewegen in een meer relaxed tempo?
- Heb je zwakke (lees ook: snel te blesseren) lichaamsdelen? Zo ja, sluit dan sporten of recreatie uit waar dit lichaamsdeel te zwaar belast zou kunnen worden. Wil je er toch mee aan te slag, raadpleeg dan een professioneel om het voorzichtig op te bouwen.
- Wil je liever gezamenlijk met één of meerdere mensen aan de slag of beweeg je liever alleen?
- Benoem enkele omgevingen waar je je prettig voelt (in het kader van bewegen) en waar je liever wegblijft?
- Ben je een ochtend of avondmens? Bekijk of je je sterkste dagdeel in kunt zetten om te gaan bewegen.
Als je eerlijk antwoord geeft op de vragen, sluit je enkele zaken uit en komen andere mogelijk naar voren. Meedoen omdat bijvoorbeeld een vriendin het doet, maar hier invulling geeft aan je antwoorden is bijna bij voorbaat gedoemd te mislukken. Met andere woorden, beweeg om de juiste redenen en waar jij je het meest prettig bij voelt. Zo vergroot je de kans op slagen.
Maak het een tweede natuur
Dagelijkse beweging een tweede natuur maken als het nog niet iets vanzelfsprekends is, is niet altijd even gemakkelijk. Met name om die reden is het zo belangrijk om invulling te geven aan datgene wat bij je past. De kans van slagen om het dusdanig lang vol te houden dat het een tweede natuur wordt, is dan vele malen groter.
Wat te doen?
Voldoende beweging is natuurlijk op talloze manieren in te vullen en gaat veel verder dan alleen een van de vele sporten oppakken. Te denken valt ook aan dagelijks (of anders minimaal vijf keer per week):
- Wandelen, eventueel met de stokken (nordic walking), met de hond, een huisgenoot of goede vriend.
- Vrijwilligerswerk bij de sportvereniging op het terrein. Lijnen trekken, materiaal klaar leggen etc.
- Tuinen bijwerken. Heb je groene vingers dan is enkele tuinen lekker bijwerken prima. Lopend grasvelden maaien, planten snoeien etc.
- Een stuk fietsen. Of dit nu naar de winkels, naar vrienden, werk of de vereniging is, maakt niet uit. Een lekker stuk heen en terug fietsen is prima.
- In de zomer de rollerskates onder binden en in de winter de schaatsen, is ook prima beweging. Lekker een stuk rollend of schaatsen bijvoorbeeld de natuur in.
- Het water op of in kan natuurlijk ook. Lijkt zeilen, kanoën of roeien je leuk … of ga je liever het water in?
Goed zijn voor je lichaam
Goed zijn voor je lichaam is ook voldoende drinken, koolzuur- en alcohol vrij. Buiten bij kou of nattigheid jezelf goed kleden (voldoende lagen die isoleren), juist schoeisel is uitermate belangrijk, net zoals je lichaam goed reinigen en verzorgen na het bewegen. Neem na het bewegen ook even een moment dat je geniet en ervaar wat het met je lichaam doet.
Tot slot
Begin gewoon is wellicht net iets te kort door de bocht, maar toch geldt voor verschillende mensen dat ze iets moeten uitproberen om te bedenken of het iets voor ze is. Dat wil dus zeggen dat de vragen beantwoorden een belangrijk onderdeel is, maar gewoon uitproberen daar ook aan toegevoegd kan worden voor degene die het graag eerst ondervindt.
Lekker bewegen, goed voor lichaam en geest!