Lichaamsbeweging om fit te blijven

Lichaamsbeweging om fit te blijven Lichaamsbeweging is goed voor je om fit te blijven. Zonder dat je er bij stil staat doe je de hele dag door aan lichaamsbeweging. Denk maar eens aan 's ochtends opstaan, de trap aflopen, in de supermarkt lopen etc. Als je altijd met de auto naar je werk gaat, pak dan eens een keer de fiets als je werk op fietsafstand is.

Beweging om fit te blijven


Hoe fit ben je?

Een heel eenvoudige test om je fitheid te testen is traplopen. Bij veel mensen is hun conditie en fitheid onder de maat. Loop op een normaal tempo 3 trappen (15-20 treden) omhoog. Indien je helemaal buiten adem bent moet je nodig werken aan je conditie. Indien je zo kortademig bent dat je niet meer verder kunt, stop dan ook direct. Bel alleen wel je huisarts en laat je controleren.

Polsslag controleren

Polsslag na 15 seconden Fitheid
MannenVrouwen
Onder de 45 jaarBoven de 45 jaarOnder de 45 jaarBoven de 45 jaar
Onder de 18xOnder de 19xOnder de 20xOnder de 21xZeer goed
18 tot 20x19 tot 21x20 tot 22x21 tot 23xGoed
21 tot 25x22 tot 26x23 tot 28x24 tot 29xGemiddeld
Boven de 25xBoven de 26xBoven de 28xBoven de 29xMatig

Waarom lichaamsbeweging?

Lichaamsbeweging is goed voor je spieren en gewrichten. Mensen die nooit aan lichaamsbeweging doen hebben een veel grotere kans om ziek te worden. Iemand die tijdens ziekte een lange tijd in bed moet liggen weet hoe zwak de spieren dan worden. Doordat de spieren en botten zwak worden tast het de organen aan.

Voordelen van lichaamsbeweging

 • Je slaapt beter
 • Beter kunnen concentreren
 • Je wordt er slanker van
 • Je voelt je energieker
 • Je ziet er beter uit
 • Je leeft langer
 • Je wordt minder vaak ziek

Work-out apps

Mensen met een smartphone kunnen tegenwoordig heel makkelijk apps downloaden waarbij er work-outs worden voorgedaan en waarbij je ze dus na kunt doen. Type 'work-out' in in de App-store (Iphone) of Playstore en je vind allerlei apps waarbij je work-outs kunt doen. Deze work-outs zijn gemakkelijk thuis te doen en ze zijn helemaal gratis. Je hoeft er de deur niet voor uit.

Opwarm oefeningen

 • Rug en schouders recht, armen recht vooruit gestrekt, breng beide armen naar boven en dan allebei opzij. Herhaal dit 20 keer.
 • Recht staan, voeten iets uit elkaar, buig met je rechterarm naar je rechterbeen en kom langzaam weer overeind. Doe hetzelfde bij je linkerbeen. Herhaal dit 15 keer.
 • Buig je hoofd langzaam rond in een cirkel. Zorg ervoor dat je aan de achterkant omhoog kijkt, en aan de voorkant naar de vloer. Herhaal dit 10 keer.
 • Maak een rechte rug en strek je armen opzij. Maak vanuit de romp zwaaibewegingen en herhaal dit 20 keer.

Hoeveel calorieën verbrandt ik per sport?

Sport Calorieën verbrand in 20 minuten (met stevig trainen)
Wandelen60 Kcal
Stevig doorwandelen100 Kcal
Badminton115 Kcal
Paardrijden115 Kcal
Joggen (normaal tempo)160 Kcal
Tennissen160 Kcal
Skiën160 Kcal
Hockeyen180 Kcal
Roeien180 Kcal
Voetballen180 Kcal
Rugby180 Kcal
Squashen200 Kcal
Joggen (snel tempo)210 Kcal
Fietsen220 Kcal
Zwemmen240 Kcal
Fietsen (hometrainer)270 Kcal

Tips

Doe 2 tot 3 keer in de week aan lichaamsbeweging. Zet bijvoorbeeld de dagen en tijden vast in je agenda zodat je er niet omheen kunt. Kies een sport waarbij je kortademig wordt en gaat transpireren. Let wel op dat als je te kortademig wordt, je even stopt voor 3 minuten en daarna weer verder gaat. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een hometrainer aan te schaffen. Je hoeft er de deur niet voor uit. Gezien een jaarabonnement van een sportschool best duur is, heb je de aanschaf van zo een hometrainer gauw terugverdiend en je kunt er jaren lang mee vooruit. Als je geen conditie hebt omdat je nooit sport, dien je het langzaam op te bouwen. Sowieso is het altijd handig om te beginnen met een warming-up.

Je kiest natuurlijk de soort sport die je leuk vindt om te doen. Als sporten nou echt niets voor je is, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om lekker te gaan wandelen buiten, genieten van de natuur. Zo kun je ook lekker bewegen en als je lekker flink doorwandeld, dan heb je ook je half uurtje bewegen gehad. Je kunt ook het huishouden doen, tuinieren, het huis opruimen etc. Als het gedaan is wordt je er blij van en je bent lekker energiek omdat je aan beweging hebt gedaan.

Loop niet te hard van stapel, maar bouw het langzaam op. Je kunt niet in een paar dagen helemaal conditioneel fit zijn. Hier gaan weken en vaak maanden overheen. Probeer eens het loop/wandelschema voor beginners.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Waarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenWaarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenLichaamsbeweging is enorm belangrijk als je wilt afslanken. Door regelmatig oefeningen te doen zul je afslanken en zul j…
Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…

Spelenderwijs bewegenSpelenderwijs bewegenBewegen is voor de een vanzelfsprekend, maar voor de ander zeker niet. Wetende dat bewegen essentieel is voor de gezondh…
5 Buikspieroefeningen5 BuikspieroefeningenZichtbare buikspieren, wie wil ze nou niet? Iedereen wil wel een strakke buik. Je doet er alles aan om ze te krijgen, ma…
Bronnen en referenties
 • Medisch Gezondheidsboek ISBN 9021000067
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 08-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.