Spelenderwijs bewegen

Spelenderwijs bewegen Bewegen is voor de een vanzelfsprekend, maar voor de ander zeker niet. Wetende dat bewegen essentieel is voor de gezondheid, gaan mensen soms geforceerd extra bewegen. Bijvoorbeeld na een periode van feestdagen, waar meestal in overvloed wordt gegeten, moeten er kilo’s af en het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend meer te gaan bewegen en al helemaal niet iets van structurele aard. Als je niet tot de fanatiekelingen behoort en toch snapt dat bewegen belangrijk is, dan kan je ook spelenderwijs aan de slag.

Een prettig gevoel

Het begint eigenlijk bij het gegeven dat je het nodig acht dat je wat kilo’s kwijt raakt en/of je conditie beter kan en/of je gewoon snapt dat bewegen belangrijk is voor je gezondheid.
Het klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet. Als dit inderdaad niet het geval is, dan is de kans ook groot dat je het niet als prettig ervaart. Toch is dat voor de lange duur wel belangrijk. Je moet er lol in krijgen als je beweegt, dan wordt het namelijk allemaal een stuk gemakkelijker én goed vol te houden. Dat is immers voor veel mensen een bottleneck, zeker als het nieuwe er af is.

Niet alleen nu wat kilo’s kwijt of je conditie even op niveau brengen, maar het als het ware inbedden in je normale leefpatroon. Laat het een vanzelfsprekendheid worden dat je beweegt. Of dat nu enkele keren per week de sportschoenen onderbinden wil zeggen of lekker wandelen met de hond, dat is niet relevant. Wat wel relevant is dat je er niet “met lange tanden” aan begint. De kans van slagen op de langer termijn is dan beduidend kleiner.

Zoek leuke (spel-)elementen

Wat je kunt doen is naar leuke elementen zoeken om te bewegen. Als dat lukt, dan maak je al een begin het meer spelenderwijs op te pakken, bovendien - als je er een beetje moeite mee hebt - de tijd gaat er veel sneller door. Te denken valt aan:
  • Met de hond – vooropgesteld dat je deze hebt – aan de slag. Dat wil zeggen behalve gewoon een rondje lopen, omdat de hond toch uitgelaten moet worden, kan je ook spelletjes met de hond doen. Denk aan iets weggooien wat opgehaald moet worden door de hond (frisbee, balletje etc.) of behendigheidsspelletjes.
  • Bij het zelf lopen een “spelelement” in te brengen door bijvoorbeeld met een stappenteller aan de slag te gaan en iedere keer weer net iets meer “stappen te tellen”.
  • Je kunt ook een touwtje meenemen tijdens het lopen en span dat voor wat springoefeningen tussen twee paaltjes of bomen of ga tussendoor even een minuutje touwtje springen. Super voor de conditie!
  • Pak de fiets en ga een bepaald parkoers fietsen. Combineer het met bijvoorbeeld bepaalde zaken fotograferen of zoek bewust naar kleuren in je beeld (maakt niet uit of het de natuur is, midden in de stad of door het polderlandschap fietsen).
  • Binnenshuis kan je er ook een element in brengen en dat kan je al doen door bijvoorbeeld te tellen hoe vaak je de trap neemt of draag de stappenteller thuis (en eventueel ook in de tuin of balkon) ook.
  • Ga je met een vriend/vriendin bijvoorbeeld te tennisbaan op, kijk dan hoe lang je kunt spelen in plaats van je punten halen. Bijvoorbeeld door minuten te spelen of de bal zo lang mogelijk in het spel te houden.
  • In het bos zijn allerlei "attributen" te vinden die helpen om het spelelement er in te brengen. Tijdens wandelen of joggen kan je takjes gooien, over ongevallen bomen springen of steentjes over het water laten "lopen" (hoe vaak kaatsen ze op het water?). Of zoek tijdens het wandelen de verschillende kleuren bij elkaar. Zeker tijdens de herfstige maanden zijn er enorm veel kleuren te vinden.
  • Ben je van de "nieuwigheden" ... dan zijn er leuke nieuwe steps te koop, waar je ook je conditie mee kunt verbeteren én je calorieën verbrandt. Niet de elektrische exemplaren, maar waar je nog steeds met één voetje naast het apparaat mee moet lopen.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Basisuitgangspunten

Waar je ook voor kiest, het is altijd goed eerst een basis te leggen en dat doe je door te kijken waar je nu staat. Je kunt bij hardlopen kiezen door te kijken wanneer (hoeveel minuten) je echt moe bent en je wilt stoppen. Dat is je beginpunt en datzelfde geldt voor fietsen … wanneer wil je afstappen en er de brui aan geven? Of bijvoorbeeld bij zwemmen, wanneer ben je klaar met baantjes trekken en wil je het zwembad uit.
Bij wandelen ligt het iets anders, maar ook daar kan je een begin maken door bijvoorbeeld een stappenteller te dragen bij de normale zaken en vast te stellen wanneer je echt moe wordt. Dat kan je uitgangspunt zijn als je gaat wandelen.

Opbouwen

Als je je basisuitgangspunten hebt, dan is het goed om het rustig op te bouwen. Om het goed vol te houden is het ook belangrijk om te kijken wat in te passen is in je leefpatroon. Van niets naar dagelijks rennen (als voorbeeld), is vaak gedoemd te mislukken. Je kunt een keer niet, je wilt een keer niet en van één keer afstel komt vaak meer. Als je het zo inpast wat ook acceptabel is, dan gaat het mogelijk wat minder snel, maar wel gestaag en is de kans vele malen groter dat je het in kunt passen in je leven op een meer structurele manier.

Volhouden

Voor veel mensen waar meer bewegen niet een automatisme is, is het belangrijk het ook leuk te houden. Dat doe je met spelelementen, maar dat kan ook een maatje zijn of een punt om naar toe te werken. Waarbij het niet op moet houden als je klaar bent, maar dan kan je weer een volgend doel stellen.
Kijk voor jezelf hoe je de lol er in kunt houden, spits het niet toe op NU die kilo’s eraf of NU weer fluitend de trap op kunnen sprinten, maar zorg dat je ook lol hebt op de weg er naar toe.

Tot slot

Bewegen is belangrijk en rek dat dagelijkse half uur naar bijvoorbeeld één uur op en zorg dat je het op een dusdanige manier doet, dat het ook leuk is. Als iets immers leuk is, dan heb je er ook geen problemen mee het te doen … en dat moet het uitgangspunt worden.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Wandelen is voor iedereenWandelen is voor iedereenStrikt genomen kan niet iedereen wandelen in de zin van lopen, maar ook in de rolstoel is een ‘wandeling’ een verademing…
Gezonder, slanker en gelukkiger door wandelenWandelen is geweldig! Zet dagelijks een half uurtje je ene voet voor de andere en vet verdwijnt sneller dan wanneer je f…

Hoger springen (correcte training)Bij elke sport waarbij het springen belangrijk is zoals volleybal, basketbal, gymnastiek etc. zal een groot deel van het…
Lichaamsbeweging om fit te blijvenLichaamsbeweging om fit te blijvenLichaamsbeweging is goed voor je om fit te blijven. Zonder dat je er bij stil staat doe je de hele dag door aan lichaams…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.