Afvallen met wandelen

Afvallen met wandelen Kun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hopen op een rustig tempo ook wat af te vallen. Kan dit? Zo ja, hoe moet je dit dan aanpakken? Waar moet je zoal op letten en is het niet verstandiger om intensiever te bewegen? Afvallen met wandelen, doen of niet?

Afvallen met wandelen?

Kun je afvallen met wandelen? Jazeker! Wandelen is een hele goede manier om in beweging te komen. Met een wandeling kun je 150 tot 200 calorieën per half uur verbranden en als je wat steviger wandelt, kan dit al snel 200 tot 250 calorieën per half uur zijn. Dit kan dus aardig aantikken voor mensen die willen afvallen. Uit onderzoek is tevens gebleken dat mensen die veel wandelen daarvan afvallen. De universiteit in Missouri in de Verenigde Staten heeft onderzocht dat mensen die elke dag 20 minuten met de hond gingen wandelen, gemiddeld 6,3 kilo afvielen In 50 weken tijd. En dat dus terwijl het weinig inspanning kostte. Probeer dus zeker elke dag te wandelen.

Voordelen van wandelen

Wandelen is erg laagdrempelig. Je hoeft immers niet heel zwaar en intensief te bewegen. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor zwaarlijvige mensen of mensen met weinig conditie. Het wandelen kan gemakkelijk worden opgebouwd en kost hierdoor minder moeite. Ook heeft wandelen het voordeel dat het gratis is. Je hoeft geen duur abonnement af te sluiten of het gevoel te hebben dat je bekeken wordt in de sportschool. Je kunt ook het hele jaar door wandelen. Mocht je toch liever niet naar buiten willen, omdat je het toch te koud vindt, dan kan een loopband een goede optie zijn. Een ander voordeel is dat de kans op blessures niet zo groot is.

Wat heb je nodig?

Wil je afvallen met wandelen? Dan heb je eigenlijk niet echt veel nodig. Het is wel aan te raden om voor goede schoenen te zorgen. Denk aan wandelschoenen of sportschoenen. Verder is het wel prettig om kleding aan te hebben die comfortabel zit en waardoor je huid niet gaat schuren. Op echt warme dagen wordt echt aangeraden om wat water mee te nemen. Sommige mensen vinden het prettig om muziek op te hebben tijdens het wandelen.

Rekken en strekken

Vergeet niet voordat je gaat wandelen een warming up of cooling down te doen. Dit voorkomt dat je blessures krijgt. Ook zul je minder last van spierpijn hebben.

Mag je zomaar wandelen?

In principe kan iedereen gaan wandelen. Zog er sowieso voor dat je het opbouwt wanneer je niet zo veel loopt. Twijfel je of het voor jouw gezondheid goed is om te gaan wandelen? Raadpleeg dan altijd een arts of diëtiste.

Hoeveel wandelen?

Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk wanneer je wilt afvallen. Het wordt doorgaans aangeraden om tenminste een half uur per dag te bewegen. Dit kun je makkelijk op een dag inplannen. Probeer geen excuses of smoesjes te bedenken om niet te wandelen. Een half uur per dag is zelfs in een druk schema toe te passen. Ga bijvoorbeeld na het eten wandelen of net voor het slapengaan. Je kunt ook een half uur eerder opstaan en de dag beginnen met een wandeling.
Ben je niet gewend aan wandelen? Begin dan met een paar minuten en breid dit steeds verder uit. Wil je echt flink afvallen? Probeer dan in plaats van een half uur toch zeker een uur per dag te wandelen. Je kunt eventueel ook eens stappenteller kopen. Je weet dan precies hoeveel stappen je zet. Wanneer je op de 10.000 stappen zit heb je sowieso genoeg beweging gehad. Maar meer is natuurlijk nooit verkeerd!

Alleen een wandeling om af te vallen?

Als je wilt afvallen moet je behalve wandelen ook zorgen dat je gezond eet. Probeer niet te diëten, maar pas je levensstijl aan. Zorg voor gezonde maaltijden, voldoende tussendoortjes en maak verstandige keuzes.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
Afvallen door wandelenAfvallen door wandelenAfvallen door wandelen is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook zeer effectief. Je hoeft dus helemaal niet hard te lopen of…
Afvallen door te wandelen op AmelandAfvallen door te wandelen op AmelandWie rustig aan af wil vallen, kan het eens met wandelen proberen. Het is goed voor de conditie en al wandelend verbruik…
Wandelen is voor iedereenWandelen is voor iedereenStrikt genomen kan niet iedereen wandelen in de zin van lopen, maar ook in de rolstoel is een ‘wandeling’ een verademing…

Afvallen door sportenAfvallen door sportenAfvallen door sporten en bewegen is vaak veel effectiever dan gewicht verliezen door middel van minder eten. Wanneer je…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Bronnen en referenties
  • http://dieet.plein.nl
  • http://gezonder-afvallen.nl
  • http://afvallen.be
  • http://www.aankomen-afvallen.nl
  • http://www.gewicht-verliezen.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.