5 Buikspieroefeningen
Zichtbare buikspieren, wie wil ze nou niet? Iedereen wil wel een strakke buik. Je doet er alles aan om ze te krijgen, maar je weet niet hoe je moet beginnen, of welke oefeningen je moet doen, en hoe vaak je ze moet doen. Tien crunches per dag? Misschien honderd? Er worden verschillende manieren aan je verteld. Zo veel, dat je het zelf niet meer weet. Maar daar komt eindelijk een eind aan. In dit artikel worden er 5 goede buikspieroefeningen besproken voor (jonge) mannen en (jonge) vrouwen en worden er enkele tips gegeven voor een betere uitvoering van de oefening! Aarzel niet, en lees meteen verder!
Voordat de buikspieroefeningen worden besproken, moet je er zeker van zijn dat je voldoende water drinkt per dag en vooral ook gezond eet. Zichtbare buikspieren hebben is een 'beloning' voor het leven van een gezonde leefstijl. Hoe gezonder je leeft, hoe meer definitie je buikspieren zullen krijgen, en hoe aantrekkelijker ze zullen zijn. Eet nou eens keer in plaats van een zak snoep gekookte aardappelen met groente, of fruit in de middaguren in plaats van een broodje met chocoladepasta.
Hier volgen de 5 buikspieroefeningen met uitleg:
Voor elke oefening geldt dat als je meer herhalingen kunt doen dan aangegeven is, je gewoon door moet gaan tot je echt niet meer kunt. Kun je de aangegeven herhalingen niet halen, zorg er dan voor dat je er zo dicht mogelijk in de buurt komt. Voer deze oefeningen drie a vier keer per week uit en probeer elke keer het aantal herhalingen te verhogen.
Crunches
Crunches, iedereen kent ze wel, de focus bij deze oefening wordt gelegd op de bovenbuikspieren. Lig op de grond, handen langs je oren, knieën gebogen, hakken tegen de grond, schouders iets van de grond, kin recht. Door middel van je buikspieren kom je omhoog tot je de spanning voelt. Ga vervolgens weer rustig terug naar de beginpositie, maar zorg er wel voor dat de spanning constant blijft op de buik.
Doe 3 setjes van 20 herhalingen, met daarbij tussen elk set een
minimale uitrustperiode.
Opmerking: Zorg dat de handen naast de oren zitten en niet achter de nek, dit kan nekklachten veroorzaken! Dit geldt trouwens voor alle oefeningen waarbij je je handen naast je oren moet doen.
Reverse crunches
Deze oefening gaat vrijwel hetzelfde als de 'normale' crunch. Bij deze oefening worden dan ook de bovenbuikspieren getraind en deels ook je onderbuikspieren. Bij deze oefening leg je je hakken niet op de grond, maar til je voeten van de grond en de knieën naar je toe. Elke keer dat de crunch wordt gedaan, ga je met je knieën tegelijk naar je kin toe.
Doe 3 setjes van 15 herhalingen, met daarbij tussen elk set een
minimale uitrustperiode.
Fietscrunches
Fietscrunches, een perfecte oefeningen voor de schuine buikspieren. Lig op je rug, voeten van de grond, knieën naar je toe, schouders iets van de grond en strek afwisselend de benen uit.
Doe 3 setjes van 40 herhalingen (20 per kant), met daarbij tussen elk set een
minimale uitrustperiode.
Tip: Om de intensiteit wat hoger te zetten, ga je na elke strekbeweging met je tegenovergestelde elleboog naar je knie toe, en raakt hem aan. Dus bijvoorbeeld: Je strekt je linkerbeen uit, raak dan met je linkerelleboog je rechterknie aan, door middel een schuine crunch richting je knie.
Side crunches
Nog een oefening voor je schuine buikspieren: Lig op je rug, zet de rechter- of linkerenkel gekruist op de andere knie, leg één arm gestrekt plat op de grond en de andere hand naast de oren (heb je je rechterenkel gekruist op je linkerknie, zet dan je linkerhand naast je oren), span de buik aan, en ga met de linkerhand naar je rechterknie.
Doe 3 setjes van 30 herhalingen (15 per kant), met daarbij tussen elk set een
minimale uitrustperiode.
Tip: Leg de arm die je niet gebruikt tijdens deze oefeningen recht, gestrekt op de grond, met de handpalmen tegen de grond aan.
Gestrekte beenhef
De gestrekte beenhef is een goede oefening voor de onderbuikspieren: Lig op je rug, strek de benen tot 90 graden omhoog, schouders iets van de grond en hou deze positie vast. Hoe lager de positie van de benen, hoe zwaarder de oefening.
Doe 3 setjes van 45 seconden, met daarbij tussen elk set een
minimale uitrustperiode.
Tot slot
Voer de buikspieroefeningen zoals eerder gezegd 3 á 4 keer per week uit voor de beste resultaten. Het is uiteraard ook belangrijk om te letten op je voeding, zonder een gezonde leefstijl kom je nergens.