5 Buikspieroefeningen

5 Buikspieroefeningen Zichtbare buikspieren, wie wil ze nou niet? Iedereen wil wel een strakke buik. Je doet er alles aan om ze te krijgen, maar je weet niet hoe je moet beginnen, of welke oefeningen je moet doen, en hoe vaak je ze moet doen. Tien crunches per dag? Misschien honderd? Er worden verschillende manieren aan je verteld. Zo veel, dat je het zelf niet meer weet. Maar daar komt eindelijk een eind aan. In dit artikel worden er 5 goede buikspieroefeningen besproken voor (jonge) mannen en (jonge) vrouwen en worden er enkele tips gegeven voor een betere uitvoering van de oefening! Aarzel niet, en lees meteen verder! Voordat de buikspieroefeningen worden besproken, moet je er zeker van zijn dat je voldoende water drinkt per dag en vooral ook gezond eet. Zichtbare buikspieren hebben is een 'beloning' voor het leven van een gezonde leefstijl. Hoe gezonder je leeft, hoe meer definitie je buikspieren zullen krijgen, en hoe aantrekkelijker ze zullen zijn. Eet nou eens keer in plaats van een zak snoep gekookte aardappelen met groente, of fruit in de middaguren in plaats van een broodje met chocoladepasta.
Hier volgen de 5 buikspieroefeningen met uitleg:

Voor elke oefening geldt dat als je meer herhalingen kunt doen dan aangegeven is, je gewoon door moet gaan tot je echt niet meer kunt. Kun je de aangegeven herhalingen niet halen, zorg er dan voor dat je er zo dicht mogelijk in de buurt komt. Voer deze oefeningen drie a vier keer per week uit en probeer elke keer het aantal herhalingen te verhogen.

Crunches

Crunches, iedereen kent ze wel, de focus bij deze oefening wordt gelegd op de bovenbuikspieren. Lig op de grond, handen langs je oren, knieën gebogen, hakken tegen de grond, schouders iets van de grond, kin recht. Door middel van je buikspieren kom je omhoog tot je de spanning voelt. Ga vervolgens weer rustig terug naar de beginpositie, maar zorg er wel voor dat de spanning constant blijft op de buik.

Doe 3 setjes van 20 herhalingen, met daarbij tussen elk set een minimale uitrustperiode.

Opmerking: Zorg dat de handen naast de oren zitten en niet achter de nek, dit kan nekklachten veroorzaken! Dit geldt trouwens voor alle oefeningen waarbij je je handen naast je oren moet doen.

Reverse crunches

Deze oefening gaat vrijwel hetzelfde als de 'normale' crunch. Bij deze oefening worden dan ook de bovenbuikspieren getraind en deels ook je onderbuikspieren. Bij deze oefening leg je je hakken niet op de grond, maar til je voeten van de grond en de knieën naar je toe. Elke keer dat de crunch wordt gedaan, ga je met je knieën tegelijk naar je kin toe.

Doe 3 setjes van 15 herhalingen, met daarbij tussen elk set een minimale uitrustperiode.

Fietscrunches

Fietscrunches, een perfecte oefeningen voor de schuine buikspieren. Lig op je rug, voeten van de grond, knieën naar je toe, schouders iets van de grond en strek afwisselend de benen uit.

Doe 3 setjes van 40 herhalingen (20 per kant), met daarbij tussen elk set een minimale uitrustperiode.

Tip: Om de intensiteit wat hoger te zetten, ga je na elke strekbeweging met je tegenovergestelde elleboog naar je knie toe, en raakt hem aan. Dus bijvoorbeeld: Je strekt je linkerbeen uit, raak dan met je linkerelleboog je rechterknie aan, door middel een schuine crunch richting je knie.

Side crunches

Nog een oefening voor je schuine buikspieren: Lig op je rug, zet de rechter- of linkerenkel gekruist op de andere knie, leg één arm gestrekt plat op de grond en de andere hand naast de oren (heb je je rechterenkel gekruist op je linkerknie, zet dan je linkerhand naast je oren), span de buik aan, en ga met de linkerhand naar je rechterknie.

Doe 3 setjes van 30 herhalingen (15 per kant), met daarbij tussen elk set een minimale uitrustperiode.

Tip: Leg de arm die je niet gebruikt tijdens deze oefeningen recht, gestrekt op de grond, met de handpalmen tegen de grond aan.

Gestrekte beenhef

De gestrekte beenhef is een goede oefening voor de onderbuikspieren: Lig op je rug, strek de benen tot 90 graden omhoog, schouders iets van de grond en hou deze positie vast. Hoe lager de positie van de benen, hoe zwaarder de oefening.

Doe 3 setjes van 45 seconden, met daarbij tussen elk set een minimale uitrustperiode.

Tot slot

Voer de buikspieroefeningen zoals eerder gezegd 3 á 4 keer per week uit voor de beste resultaten. Het is uiteraard ook belangrijk om te letten op je voeding, zonder een gezonde leefstijl kom je nergens.
© 2014 - 2024 Hespress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!Wie wilt nou niet een strak lichaam? Veel mensen willen graag een strak lichaam of een strakke buik, maar ze weten niet…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
Een overzicht van de buikspierenDe buikspieren vormen samen met de rugspieren het steun van het skelet. Een aangepaste training vormt een belangrijk bes…

Lichaamsbeweging om fit te blijvenLichaamsbeweging om fit te blijvenLichaamsbeweging is goed voor je om fit te blijven. Zonder dat je er bij stil staat doe je de hele dag door aan lichaams…
Het basisrecept voor spiermassaHet basisrecept voor spiermassaIn dit artikel wordt beschreven hoe er op een effectieve wijze spiermassa kan worden aangemaakt. De opbouw van de spiere…
Hespress (7 artikelen)
Laatste update: 28-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.