Een overzicht van de buikspieren
De buikspieren vormen samen met de rugspieren het steun van het skelet. Een aangepaste training vormt een belangrijk bestanddeel van elk succesvol trainingsprogramma voor de preventie, de gezondheid, de competitiesport en de rehabilitatie.
Welke buikspieren zijn er?
De buikspieren bedekken het gedeelte tussen de onderste kant van de borstkas en de bovenste bekkenrand enerzijds en tussen de lichaamsuiteinden en de lendenwervel achteraan anderzijds. De spieren bevinden zich dus niet alleen vooraan, zoals vaak wordt aangenomen, maar ook aan de zijkanten en de achterkant van de romp. Het spierenstelsel dat een kruisvormige spanning vertoont, zorgt voor de beweging en bestaat uit de volgende spieren:
- De rechte buikspier
- De buitenste schuine buikspier
- De binnenste schuine buikspier
- De dwarse buikspier
De rechte buikspier
De rechte buikspier is ongeveer 40 cm lang en bestaat uit twee spierbundels, die zich links en rechts van de middellijn van de romp bevinden. Elke spierbundel is ongeveer 7 cm breed, ontspringt op het kraakbeen van de ribben en is via een sterke pees aangehecht aan het schaambeen. Hij bestaat uit acht spierbuiken waarmee met de rechte buikspier eigenlijk een 'eightpack' in plaats van een sixpack verkrijgen. De hoofdfunctie van de rechte buikspier is om de romp op te heffen wanneer de bekken gefixeerd is.
De schuine buikspier
De buitenste schuine buikspier ligt boven de binnenste schuine buikspier en bedekt deze volledig. Hij loopt van de buitenkant van de onderste ribben naar het bekken en de witte lijn. De binnenste schuine buikspieren lopen van de darmbeenkam naar boven tot aan de onderste ribben. Door het ontspannen van de schuine buikspieren aan de twee lichaamszijden wordt de rechte buikspier ondersteund. Ze worden zodoende steeds getraind bij het uitvoeren van de 'basic crunch'.
De dwarse buikspier
De dwarse buikspier wordt volledig bedekt door de schuine buikspier. Hij vormt de diepste laag van de buikmusculatuur. De vezels hechten zich zoals een verband rondom de taille. Deze spier heeft vooral een goede stabiliserende functie en draagt tijdens een goede training bij tot vorming van uw taille. Aangezien deze spier als een korset werkt, is hij de enige buikspier die u een platte buik kan bezorgen.