Welke VISpas heb ik nodig?

Bij het vissen in Nederland krijg je te maken met een aantal wetten en regels welke voorgeschreven staan. Eén hiervan is dat je in bezit moet zijn van de vereiste documenten. Om te kunnen vissen in Nederland moet je in het bezit zijn van een zogenaamde VISpas. Er zijn verschillende uitvoeringen van de VISpas, afhankelijk van de viswateren, leeftijd en het aantal hengels of het aas waarmee gevist wordt. Voor iedereen is er een beschikbare VISpas welke aangeschaft kan worden bij een visvereniging, hengelsportvereniging of dierenspeciaalzaak.

JeugdVISpas of jeugdvergunning

Iedereen die wil vissen heeft een vispas nodig, ook wanneer kinderen willen vissen. De normale VISpas is alleen vereist wanneer je ouder bent dan 14 jaar. Er is ook een speciale JeugdVISpas of jeugdvergunning welke voor kinderen is bedoeld onder de 14 jaar. De gemakkelijkste manier om aan een JeugdVISpas of jeugdvergunning te komen is door lid te worden van een hengelsportvereniging.

Verschil jeugdVISpas en jeugdvergunning

Met een jeugdVISpas heb je meer rechten als met een jeugdvergunning. Met een jeugdVISpas mag je met twee hengels vissen, terwijl je met een jeugdvergunning maar met één hengel tegelijkertijd mag vissen. Met een jeugdvergunning mag je beperkte aassoorten gebruiken, terwijl je met de jeugdVISpas gebruik mag maken van alle aassoorten. Verder krijg je bij de jeugdVISpas de Landelijke Lijst van Viswateren. Hiermee heb je toestemming om te vissen in duizenden wateren verspreid over Nederland met alle aassoorten en twee hengels. Met de jeugdvergunning mag je alleen vissen in wateren welke van je eigen vereniging zijn.

Vissen onder begeleiding

Wanneer je jonger bent als 14 jaar en je gaat onder begeleiding vissen met een persoon welke in bezit is van de VISpas, heb je geen jeugdVISpas of jeugdvergunning nodig. De enige voorwaarde is dat je met maximaal één hengel vist.

ZeeVISpas

Om te kunnen vissen in zee heb je geen vergunning nodig. Toch is er voor zeevissers een speciale zeeVISpas beschikbaar. Met de zeeVISpas krijg je toestemming om te kunnen vissen in het Grevelingenmeer en het Veersemeer. Verder krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden. Wanneer je in het bezit bent van een zeeVISpas heb je ook de toestemming om te mogen spitten naar zeeaas in het Deltagebied. Met de zeeVISpas krijg je geen toestemming om in binnenwateren te kunnen vissen, hiervoor is de VISpas altijd vereist.

Kleine VISpas

De Kleine VISpas is bedoeld voor sportvissers welke geen lid zijn van een hengelsportvereniging. Je mag met de Kleine Vispas één uur voor zonsopkomst en twee uur na zonsondergang met één hengel vissen. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van de aangewezen aassoorten en het water waarin gevist wordt moet opgenomen zijn in de Kleine Lijst van Viswateren.

VISpas

De VISpas is bedoeld voor een leeftijd van 14 jaar of ouder. Bij de VISpas wordt de Landelijke Lijst van Viswateren meegeleverd. Met deze lijst heb je toestemming om te vissen in duizenden wateren verspreid over Nederland. Je mag hierbij alle soorten aas gebruiken en met maximaal twee hengels gelijktijdig vissen.

Overzicht VISpassen en visvergunningen

VISpas JeugdVISpas Extra VISpas ZeeVISpas Jeugdvergunning Kleine VISpas
Leeftijd14 jaar of ouderJonger dan 14 jaar14 jaar of ouderAlle leeftijdenJonger dan 14 jaarAlle leeftijden
Aantal hengels2 hengels2 hengels2 hengels 1 hengel1 hengel
Soorten aasAlle aassoortenAlle aassoortenAlle aassoorten Aangewezen aassoorten*Aangewezen aassoorten*
Lijst van viswateren behoort erbijGezamenlijke lijst van ViswaterenGezamenlijke lijst van ViswaterenGezamenlijke lijst van ViswaterenLijst van Zeevismogelijkheden Kleine lijst van viswateren

* Aangewezen aassoorten

Brood, aardappel, deeg, kaas, granen en zaden, worm, steurkrab, insecten, insectenlarven en nabootsing daarvan, mits niet groter dan 2,5 cm.

VISpas kopen

Bij een lidmaatschap van een vereniging krijg je een VISpas met bijbehorende lijst van viswateren. Als je geen lid bent van een vereniging is het mogelijk om bij een hengelsportvereniging, hengelsportzaak of dierenspeciaalzaak bij je in de buurt een VISpas aan te schaffen. Je zult niet direct de VISpas meekrijgen wanneer je deze koopt, deze wordt specifiek voor je gemaakt en zal opgestuurd worden na ongeveer 15 werkdagen. Wel kun je direct gaan vissen omdat je een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap meekrijgt. het Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap heeft een geldigheidstermijn van 30 dagen.

Kosten van de VISpas

De kosten zijn afhankelijk van de vereniging. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de 27,50 en 50,-.

Voor VISpassen worden een aantal contributies gerekend:
  • VISpas: Landelijke afdracht van 14,-
  • JeugdVISpas: Landelijke afdracht van 4,50
  • Extra VISpas: Administratiekosten van 3,50
  • ZeeVISpas: Landelijke afdracht van 4,50
  • Jeugdvergunning: Geen landelijke afdracht of administratiekosten
  • Kleine VISpas: Landelijke afdracht van 11,50
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen en aanvragen van de vispasKopen en aanvragen van de vispasWie in Nederland wilt gaan vissen heeft een vergunning nodig. In Nederland is dat de zogeheten VISpas. Deze kan worden a…
Sportvissen: een leuke hobby voor jong en oudSportvissen op zoet water is een leuke hobby, die door jong en oud gedaan kan worden. Het geeft biedt mensen ontspanning…
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Sportvissen op Voorne-PuttenSportvissen op Voorne-PuttenHet Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten is een waar eldorado voor de visliefhebber. Het water rond en op het eiland beva…

Je kunt ook fit worden door 5 minuten mini-workoutsJe kunt ook fit worden door 5 minuten mini-workoutsLaten we eerlijk zijn, in drukke perioden is sporten waarschijnlijk een van de eerste dingen die sneuvelen. In plaats va…
Turnen: De spagaat lerenTijdens het turnen is het belangrijk om soepele spieren te hebben. Zonder soepele spieren is het onmogelijk een spagaat…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportvisserijnederland.nl/
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.