InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wielrennen: wat zijn de "vijf grote monumenten"?

Wielrennen: wat zijn de "vijf grote monumenten"?

Wielrennen: wat zijn de "vijf grote monumenten"? In het wielrennen zijn er verschillende soorten wedstrijden, gaande van eendagskoersen tot meerdaagse rittenkoersen. Van de eendagswedstrijden zijn de klassiekers het belangrijkst en onder de klassiekers heb je dan nog eens de zogenaamde "vijf grote monumenten". Het gaat om de belangrijkste eendagskoersen uit het wielrennen, het wereldkampioenschap wielrennen niet te na gesproken. Dat beperkt elitegroepje van vijf monumenten wordt gevormd door de meest prestigieuze wielerklassiekers die alleen worden gewonnen door de allerbeste wielrenners. De vijf monumenten spreken zo tot de verbeelding van wielerliefhebbers en journalisten dat er zelfs al een boek over is geschreven. Wat zijn de vijf grote monumenten uit het internationale wielrennen en welke wielrenner won er het meest? Behoort de Amstel Goldrace ook tot de monumenten of niet?

De vijf "monumenten" van het internationale wielrennen

Naast het wereldkampioenschap en de drie grote ronden (de Rondes van Spanje, Italië en Frankrijk) vormen de vijf grote monumenten de meest bevochten wedstrijden van het internationale wielrennen. Een semi-klassieker zoals pakweg Gent-Wevelgem winnen is mooi, maar je maakt als wielrenner pas echt naam en faam als je een of meerdere monumenten wint, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen. De vijf monumenten zijn simpelweg de allerbelangrijkste en de spannendste eendagskoersen van het wielerjaar.

De vijf "monumenten": traditie en prestige

De vijf monumenten van het wielrennen danken hun benaming vooral aan hun rijke traditie, hun unieke parcours en hun aantrekkingskracht voor het publiek. Alle monumenten van het wielrennen kennen een geschiedenis van meer dan honderd jaar en werden voor het eerst verreden rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw. Luik-Bastenaken-Luik is de oudste wielerklassieker en werd voor het eerst georganiseerd in 1892. Onder meer doordat de Amstel Goldrace pas voor het eerst in de jaren zestig van de twintigste eeuw werd verreden en dus een minder rijke historie kent, wordt ze niet tot de vijf monumenten gerekend.

Een overzicht van de vijf monumenten van het wielrennen aan de hand van hun chronologische volgorde op de wielerkalender.

1. Milaan-Sanremo

Milaan-Sanremo is de openingsklassieker van het wielerseizoen en kondigt het begin van de lente aan, vandaar ook haar bijnaam 'Primavera". Het parcours van deze Italiaanse klassieker loopt over mooie brede wegen aan de Noord-Italiaanse kust van de Middellandse Zee. De beslissing valt vaak op de laatste helling van de dag, de Poggio, of in de spurt op de beroemde Via Roma in Sanremo.

2. Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen ofwel "Vlaanderens Mooiste" is een van de meest unieke klassiekers. Om de Ronde te winnen moet je als wielrenner goed overweg kunnen op kasseien én op korte heuvels. Dit vergt een specifiek talent waardoor een winnaar van "de Ronde" bijna altijd een sterke demarrage bergop in huis heeft. De beslissing wordt doorgaans gelegd op de laatste hellingen van de dag zoals bijvoorbeeld de befaamde Paterberg.

3. Parijs-Roubaix

De "klassieker der klassiekers" of de "koningin der klassiekers" is ook het monument dat doorgaans voor het meeste spektakel zorgt. Dit ligt vooral aan het typische parcours in het noorden van Frankrijk dat leidt tot talloze valpartijen en lekke banden: in Parijs-Roubaix moeten de renners over tientallen kilometers moeilijk berijdbare kasseien. Dit maakt dat lichtgewichten in het nadeel zijn tegenover zwaargebouwde renners die het verschil kunnen maken met de pure kracht.

4. Luik-Bastenaken-Luik

De afsluiter van het voorjaar is de klimklassieker Luik-Bastenaken-Luik, die ook de oudste van alle monumenten is. Vandaar ook haar bijnaam "La Doyenne", of "de deken". Voor sommige kenners is deze zware klassieker door de Belgische Ardennen ook de allermoeilijkste eendagskoers ter wereld. Hier wint als vanzelf de renner die op het eind het sterkst is: tactiek speelt hier alllicht minder een rol dan in andere klassiekers.

5. Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije is de laatste grote klassieker van het wielerseizoen en wordt ook de "klassieker van de Vallende Bladeren" genoemd. Het parcours van deze mooie klassieker gaat over de heuvels van de Noord-Italiaanse regio Lombardije, en slingert zich een weg tussen de grote meren uit de streek (oa. het Comomeer) om tenslotte te eindigen in Lecco. De meest bekende beklimmingen uit deze koers zijn de Madonna del Ghisallo en de genadeloze slotklim de "Muur van Sormano".

Welke wielrenner won de meeste "monumenten"?

Winnaars

Zoals zo vaak in het wielrennen is het ook hier de "Kannibaal" Eddy Merckx die het recordaantal overwinningen in zijn bezit heeft. Merckx won maar liefst 19 (!) keer een monument, waaronder 7 keer Milaan-Sanremo en 5 keer Luik-Bastenaken-Luik. Op de tweede plaats staat een verdienstelijke Roger de Vlaeminck met 11 monumenten. Van de in 2018 nog actieve wielrenners zijn het alleen Philippe Gilbert (4 overwinningen in een monument) en Alejandro Valverde (4 overwinningen) die opvallen in de stand der overwinningen.

Veelzijdig

Hoe moeilijk en uniek het is om elk monument minstens één keer te winnen blijkt uit het feit dat in de geschiedenis slechts drie renners hierin slaagden, namelijk Roger de Vlaeminck, Rik Van Looy en de onvermijdelijke Eddy Merckx. Om alle vijf monumenten te winnen moet een renner heel veelzijdig zijn. Een kasseienspecialist zal niet zo snel Luik-Bastenaken-Luik winnen en omgekeerd zal een rasklimmer ook niet zo snel triomferen op de wielerbaan van Roubaix.

Boek "De Monumenten"

De vijf grote monumenten uit het wielrennen spreken zodanig tot de verbeelding dat ze tal van wielerliefhebbers en journalisten hebben geïnspireerd. Er is zelfs een boek gewijd aan de vijf monumenten uit het wielrennen, met als titel: "De Monumenten". De Brit Peter Cossins schreef een fascinerend en informatief boek met daarin een overzicht van deze allergrootste wielerklassiekers, met een beschrijving van de parcoursen en de winnaars van de monumenten.

Lees verder

© 2014 - 2018 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Subsidie aanvragen voor een rijksmonumentSubsidie aanvragen voor een rijksmonumentHet vernieuwde Brim, het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten zorgt er voor dat er in 2011 een bedrag van…
Monumenten en hun beschermingMonumenten en hun beschermingVolgens de monumentenwet van 1988 is een monument: “Een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Natuurgebied BantamDe geschiedenis van Bantam rijkt terug tot 1634, waar het eigendom werd van de heer Abel Mathijsz Burgh. In het verleden…
Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klass…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielerklassieker#De_Monumenten
  • http://www.wpg.be/manteau/de-monumenten (bronnen geraadpleegd op 22/05/2016).

Reageer op het artikel "Wielrennen: wat zijn de "vijf grote monumenten"?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 18-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielerklassiekers
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!