Extreme marathons

Extreme marathons Er worden tegenwoordig zoveel marathons georganiseerd dat iedereen er wel een vindt die op zijn/haar lijf geschreven staat. Wilt u graag 42,195 km maar beneden lopen of ziet u het wel zitten om een behoorlijk aantal klimkilometers af te leggen? Wilt u in een grootstad uw prestatie leveren of toch liever in de uitgestrekte en ongerepte natuur? Iedereen heeft zo zijn voorkeur, maar er zijn toch enkele marathons die men gedaan moet hebben.

Waarom een marathon lopen?

Door een marathon te lopen ervaart u de omgeving op een unieke manier, die u alleen tijdens zo'n loopwedstrijd kan beleven. Als u een marathon in een grootstad aandoet, loopt u meer dan waarschijnlijk dwars door het centrum, op de plaatsen waar u tijdens een citytrip ook zou komen. Alleen hebt u dan niet het minste last van verkeer en kan u de stad ontdekken in een geweldig aangename en sportieve sfeer. Er is trouwens, dankzij het doorgaans vroege startuur, nog tijd genoeg om dat wat u is opgevallen tijdens het lopen later nog verder te ontdekken, als u hier nog energie voor heeft.

Marathons in grootsteden

Dit zijn de bekendere marathons, waarvan iedereen al wel eens over gehoord heeft. Denk hierbij aan de marathons van New York, Boston, Brussel, Amsterdam, Londen en Parijs. Mensen die nog maar weinig ervaring hebben of die een snelle tijd willen neerzetten kiezen hierbij best voor de marathons van Berlijn, Tokyo of Chicago. Andere wereldsteden die jaarlijks hun marathon organiseren zijn Rome, Sydney, Peking en Rio de Janeiro.

Extreme temperaturen

Ook de Noord- en Zuidpool organiseren jaarlijks hun loopwedstrijd. Deze marathons lijken in niets op de reeds besproken wedstrijden. Vaak moet men reeds 2 jaar op voorhand inschrijven en een aanzienlijk bedrag, tot wel 12 000 euro, neertellen om aan deze uitdaging deel te nemen. De temperatuur bedraagt zo'n -15℃ bij deze van de Zuidpool en -25℃ bij deze van de Noordpool. Deze wordt dan ook niet onterecht 'world's coolest marathon' genoemd. Als we dan het andere uiterste van de thermometer gaan opzoeken komen we uit bij 'Safaricom Marathon' in Kenia. De temperatuur bij deze wedstrijd, die dwars door een safaripark loopt, kan wel 35℃ bedragen. Ook bij 'Kilimanjaro Marathon' in Tanzania zakt het kwik vaak niet tot onder de 30℃.

Hoe gekker, hoe beter

Volgens velen is 'Great Wall Marathon' in China de allerzwaarste in zijn soort. De lopers haspelen bij deze wedstrijd hun kilometers af in de constante nabijheid van één van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Ongeveer 3,5 kilometer van het parcours gaat daadwerkelijk over de muur, de rest van het parcours over bergweggetjes. Als u dicht bij huis gek wilt doen, moet u deelnemen aan de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Dit waanzinnig parcours leidt u naar de top van 'De Kleine Scheidegg' een bergpas van 2061 meter hoogte. Na 25 relatief vlakke kilometers, moet u 17 kilometer klimmen aan loodzware percentages. Zelfs de meest getrainde atleten werken de laatste stukken al wandelend af. Tot slot is er nog de 'Australian Outback Marathon' in Australië. Dit grillig en stoffig parcours gidst u door de prachtige outback en nagenoeg de hele tijd hebt u zicht op de wereldberoemde 'Ayers Rock'. Dit hele gebied waar de marathon plaatsvindt, is trouwens verboden terrein voor zowel toeristen als de plaatselijke bevolking, maar voor deze wedstrijd wordt graag een uitzondering gemaakt.

U ziet dat een marathon veel meer is dan een loopwedstrijd van 42,195 km. Het is een reis die u maakt in een geweldige sfeer en dat maakt al die trainingsuren in één klap goed. Als u echt niet kan kiezen tussen alle hierboven vermelde marathons, moet u maar deelnemen aan de 'Athens Classic' van Marathon naar Athene. Het begin van een prachtige looptraditie.
© 2015 - 2024 Tjacob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Meedoen aan een marathonMeedoen aan een marathonHardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn.…
Hardlopen: tips voor beginners over ondergrond en marathonsHardlopen: tips voor beginners over ondergrond en marathonsDe mensheid heeft waarschijnlijk zijn bestaan te danken aan het feit dat we kunnen rennen. De mens is zeker niet het sne…
Topcompetitie marathonschaatsenWat is marathonschaatsen? Voor de leek lijkt het dat de rijders gewoon zo hard mogelijk moet schaatsen om als eerste ove…

Ronde van Frankrijk 1989Ronde van Frankrijk 1989De namen Greg Lemond en Laurent Fignon zullen bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Elke wielerliefhebber schreeuw…
Bronnen en referenties
  • Jones, H (2012) Wereldmarathons.Londen, New Holland Publishers, IBSN: 9789043915267
Tjacob (4 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.