Voorbereiden op een dressuurwedstrijd
Hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op een dressuurwedstrijd? Je kunt ruim van te voren oefenen, je kunt zorgen dat je de dressuurproef goed kent zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de wedstrijd. Je moet ook aan ander dingen denken zoals het beslag van je paard als je van plan bent wedstrijden op gras te gaan starten. Ook de dag voor de wedstrijd kun je al veel doen om op de dag van de wedstrijd alles makkelijker te laten verlopen. Zo zorg je voor de grootste kans op succes.
Oefenen, oefenen, oefenen
Het allereerste is natuurlijk oefenen. Zorg ervoor dat je je paard goed kent. Dat je vele uren samen met hem geoefend hebt, zodat je weet wat je aan hem hebt en hij ook weet wat hij aan jou heeft. Rijd zoveel als je kunt.
Zorg ervoor dat je ruim voldoende alle oefeningen die gevraagd worden in de rubriek kunt rijden. Oefen met je paard alle oefeningen. Zorg ervoor dat je precies weet hoe de oefening gaat. En zoek bij twijfel de gevraagde figuren op. Op internet is er veel terug te vinden.
Rijd veel overgangen. In de lagere klassen hoeven de overgangen nog niet perfect, maar hoe mooier de overgang gereden wordt, hoe meer punten je van de jury krijgt.
Dressuurproeven oefenen
Lees de rijden dressuurproeven goed door. Probeer de proef ook uit je hoofd te leren. Je kunt daarvoor ook in de kamer een rijbaan op schaal neerleggen, inclusief de letters van de bak en loop de dressuurproef een paar keer.
Rijd de dressuurproef ook een paar keer met je paard. Als het enigszins kan is het prettig wanneer iemand je kan filmen. Vaak voelt het rijden anders dan hoe een ander je ziet rijden. Je kunt dan de puntjes op de i zetten.
IJzers met kalkoenen
Wanneer je op gras gaat starten en je paard heeft ijzers, moet het paard, om meer grip te hebben op het gras, kalkoenen onder zijn ijzers krijgen. Om kalkoenen, of stiften, in te kunnen draaien, heeft het paard speciale ijzers nodig: ijzers met kalkoen- of stiftgaten. Wanneer je van plan bent om op gras te gaan starten, zal je dus bij de smid moeten vragen of hij je paard wil beslaan met deze ijzers.
Als je paard deze ijzers heeft moet je er wel voor zorgen dat de gaten in de ijzers open blijven en dat de schroefdraad in de gaten niet kapot gaat. Ook mogen de ijzers voor de wedstrijd niet te dun zijn omdat anders de kalkoenen/stiften niet in de ijzers blijven zitten.
Toiletteren van je paard
Zorg ervoor dat je paard van te voren netjes getoiletteerd is. Bepaal aan de hand van het ras van het paard hoe hij getoiletteerd moet worden. Een Fries paard hoort bijvoorbeeld al zijn manen en behang te hebben, terwijl een KWPN, Hannoveraan of Westfaler netjes bijgeknipt horen te zijn. Een Fjord mag bijvoorbeeld een prachtige geknipte fjordenboog als manen hebben.
Algemene toiletteer tips
- Knip of scheer het behang van de benen.
- Knip de uitstekende haren uit de oren door de oren dicht te vouwen en de uitstekende haren af te knippen.
- Knip de haren in de kin groeve weg.
- Knip de haren weg tussen de manen en de maantop op de plek waar het hoofdstel hoort te zitten.
- Knip eventueel de alle kanten opspringende haren bij de staartwortel weg wanneer je deze op de wedstrijd niet wilt invlechten.
- Knip de staart tot aan de kogel af. Om ervoor te zorgen dat de staart recht is wanneer hij loopt, vraag je of iemand zijn arm onder de staart van het paard houdt, zodat het paard zijn staart ‘draagt’. Knip de start dan netjes recht af.
De dag voor de wedstrijd
De dag voor de wedstrijd is de dag waarop je alles klaarmaakt voor de wedstrijd. Als je dit een dag van te voren kunt doen, kan dit schelen in de zenuwen op dag van de wedstrijd.
- Poets je harnachement, let wel op dat je je zadel niet te dik invet, je witte rijbroek zal anders niet al te lang wit blijven.
- Poets je paard grondig. Je hoeft dan de volgende dag alleen de ligplekken schoon te maken.
- Was de (eventuele) witte benen van je paard.
- Was de (witte) hoeven en vet de hoeven in, zodat ze niet weer makkelijk vies kunnen worden.
- Was de staart en pluis hem uit. Veelvuldig gebruik van een haarborstel voor de staart zorgt voor een kale staart omdat de staartharen makkelijk afbreken. Wanneer je een borstel gebruikt voor de staart, houd dan de staart bij de staartwortel vast, zo trek je de minste haren eruit.
- Eventueel kan je alvast de manen van je paard invlechten.
- Poets je laarzen glimmend.
- Controleer je rijbroek en jasje op vlekken.
- Leg alle benodigdheden klaar: proevenboekje, plastron, cap.
- Zorg voor een voorlezer wanneer je de proef niet uit je hoofd gaat rijden.
De dag van de wedstrijd
Als je de vorige dag alles netjes hebt klaargelegd, hoef je op de dag zelf niet zoveel meer te doen dan je paard nogmaals rustig te poetsen en even te controleren op viezigheid. Ga wel op tijd naar je paard toe zodat je niet voor verrassingen komt te staan, zoals uitgeschuurde knotjes of mestvlekken op je schimmel.
Maak je paard klaar, rijd op je gemak naar het wedstrijdterrein en zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Controleer ook het programma: het kan altijd zo zijn dat door afzeggingen het programma wat inloopt.
Rijd op je gemak je paard los en start de wedstrijd!
Lees verder