Nieuwe veiligheidsnorm voor ruiterhelmen

Nieuwe veiligheidsnorm voor ruiterhelmen Eind 2014 werd de veiligheidsnorm voor ruiterhelmen aangepast. Deze nieuwe norm heeft vanaf 2015 implicaties voor bestaande rijhelmen en heeft impact op de verkoop van ruiterhelmen door gespecialiseerde ruitersportzaken. Wat zullen de gevolgen zijn voor ruiters, rijscholen en organisaties van wedstrijden? Sinds een hele tijd is het dragen van een ruiterhelm bij het paardrijden verplicht. Officiële wedstrijden en maneges voeren deze verplichting meestal ook door, zodat zowel de organisatie als de ruiters in orde zijn mocht de verzekering moeten tussenkomen bij een ongeval.

De eerste helft van 2015 was echter een grijze zone voor wat betreft de veiligheidsnormen voor ruiterhelmen. Elke vijf jaar worden de veiligheidscertificaten herbekeken en indien nodig aangepast. Een nieuwe norm liet op zich wachten en intussen mochten geen helmen met de oude norm meer geproduceerd worden.

CE VG1 01.040 2014-12-norm

Inmiddels is de nieuwe norm uitgevaardigd, die de naam CE VG1 01.040 2014-12 kreeg. Tot eind 2014 was er altijd sprake van de CE/EN-1384-norm. Fabrikanten van ruitersportmateriaal moesten eind 2014 ophouden met de productie van hun bestaande rijhelmen, maar mochten hun voorraad wel nog verder verkopen. Ook ruitersportzaken mochten deze helmen nog aan de consument verkopen, in afwachting van de nieuwe helmen.

Omdat de nieuwe norm behoorlijk lang op zich liet wachten, kwamen veel fabrikanten en ruitersportzaken voorraad tekort. Nu de CE VG1 01.040-norm er is, is de ontwikkeling van nieuwe modellen opgestart en worden de vernieuwde helmen vanaf medio september 2015 in de winkels verwacht. Enkele fabrikanten zoals KEP Italia en Samshield werken nu wel al volledig volgens de nieuwe normering, hun helmen zullen dan ook zeker voor de vijf jaar daarna aan alle regels voldoen.

Wat met je oude helm?

Wie nog een helm met de oude CE/EN-1384-norm heeft, zal deze niet meteen moeten vervangen. Deze helmen zijn niet ineens onveilig omdat er een nieuwe norm is uitgevaardigd, en kunnen dus met een gerust hart verder gedragen worden. Ruiters die een nieuwe helm willen aankopen, letten er best wel op dat ze een nieuw model aanschaffen dat conform de nieuwe regelgeving gemaakt is.

Ook in maneges, op rijverenigingen en op wedstrijden zullen de CE/EN-1384-helmen voorlopig nog worden toegestaan. Misschien zal dit op korte termijn veranderen, maar verwacht wordt dat het probleem zichzelf zal oplossen wanneer ruiters stilaan hun helmen vernieuwen.

Bodyprotectors

Ook voor bodyprotectors en rugbeschermers is er inmiddels een nieuwe veiligheidsnorm uitgevaardigd. Ook voor deze artikelen geldt dat er vanaf het najaar van 2015 nieuwe modellen op de markt zullen komen die aan de nieuwe norm voldoen, maar dit betekent niet dat de oudere modellen in de vuilbak gegooid moeten worden. Het blijft natuurlijk wel altijd raadzaam om veiligheidsartikelen om de vijf jaar te vernieuwen, zodat ze hun optimale bescherming blijven behouden. Het materiaal van ruiterhelmen en bodyprotectors verliest gedurende de jaren aan sterkte en kan daardoor ongeschikt worden om grote schokken op te vangen. In een gespecialiseerde ruitersportzaak kan je advies inwinnen over welke bodyprotector en helm passen bij jouw lichaam en gebruiksdoel. Dergelijke veiligheidsartikelen koop je beter niet online, omdat hun werking alleen optimaal is als ze 100% passen. Verschillende merken en modellen uitproberen is dan ook de boodschap.
© 2015 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veiligheid in de paardensport: caps en bodyprotectorsDat paardrijden niet zonder risico is, hoeft niemand u te vertellen. Paardrijden wordt door velen als een gevaarlijke sp…
Een paard kan wel paardrijdenEen paard kan wel paardrijden, een ruiter moet het leren. Alle oefeningen bewegingen en gangen zijn aanwezig in elk gezo…
Recht door de bochtRecht door de bochtEen paard kan wel paardrijden, het is de ruiter die het moet leren. Een ruiter die scheef zit, vertelt zijn paard dat hi…
Totilas, een dressuurlegendeDressuurlegende Totilas gaat met pensioen. Dat werd bekendgemaakt na een tegenvallend resultaat op het Europees Kampioen…
Bronnen en referenties
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.