Wielrennen: de vijf continentale circuits

Wielrennen: de vijf continentale circuits Meestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zijn meerdere categorieën die mooie, moeilijke en uitdagende wedstrijden bieden voor zowel de kijker als de renner. De Europe Tour-categorie is een wedstrijd van continentaal niveau. Er zijn vijf continentale circuits die hun eigen wedstrijden en niveaus van wedstrijden hebben. Als wielrenner betekent het dus dat men niet alleen professioneel kan wielrennen op World Tour-niveau.

De vijf continentale circuits

Om de populariteit van het internationale wegwielrennen wereldwijd te promoten, werd er in elk continent van de wereld een competitie ingericht. Men noemt de competities de continentale circuits, hierdoor ontstaan er nog vijf andere competities naast de World Tour. Elk circuit heeft zijn eigen teams, wedstrijden en klassementen.
 • UCI America Tour, Noord- en Zuid-Amerika
 • UCI Asia Tour, Azië
 • UCI Africa Tour, Afrika
 • UCI Oceania Tour, Australië

UCI

UCI (Union Cycliste Internationale) is de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale wielersport. De UCI bepaalt de regels en zorgt voor het toezicht op het naleven van deze regels. Zij verstrekt de licenties aan landen en aan de professionele renners. Ze is ook verantwoordelijk voor het opstellen van de classificaties, hierin wordt bepaald hoe de punten per prestatie van een renner verdeeld worden. De UCI is ook verantwoordelijk voor het organiseren van het Wereld Kampioenschap, dit is een wedstrijdvorm waarin tussen teams uit landen gestreden wordt. De overige wedstrijden leveren een strijd tussen de commerciële teams die niet per definitie per land ingedeeld zijn qua renners.

De UCI is opgericht in Parijs op 14 april 1900 door de nationale wielerbonden van België, Frankrijk, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten. De UCI is vervangen geweest door de FIAC en de FICP, maar de UCI behield een coördinerende rol. De FIAC (Federation Internationale Amateur de Cyclisme) in Luxemburg en de FICP (Federation Internationale de Cyclisme Professionel) in Rome werden (1965) aangesteld als de nieuwe organisaties, waardoor er een splitsing tussen amateurs en professionals kwam. De splitsing is de beslissing van het Olympisch Comité, deze stond erop dat dit werd gedaan. Vanaf 1992 gingen de twee organisaties weer onder een noemer werken, de UCI.

Disciplines

De UCI organiseert wedstrijden voor wegwielrennen maar ook voor het baanwielrennen, BMX, veldrijden, indoor wielrennen en mountainbike.

Elite of belofte

De elite-wielrenners zijn de wielrenners die met een professioneel contract rijden voor een team. Wanneer een wielrenner jonger dan eenentwintig (U23) maar ouder dan achttien is en aan wedstrijden deelneemt zonder professioneel contract, wordt deze 'belofte' genoemd. Deze categorie zit tussen elite en junioren in, de categorie is in 1996 ontstaan, hiervoor werd alleen onderscheid gemaakt tussen amateur en professional.

Teams

Een team bestaat uit minstens veertien wielrenners, twee ploegleiders en drie andere teamleden. De wielrenners zijn verplicht een biologisch paspoort voor de dopingcontrole bij te houden. En mee te werken aan alles op het gebied van controle met betrekking tot doping. Per jaar wordt bekeken in welke categorie/wedstrijdniveau de teams worden ingedeeld. De UCI maakt onderscheid tussen World Tour, Pro continentaal en continentaal.

Professionele World Tour-teams

Op World Tour-niveau nemen achttien teams deel, ze voldoen aan de criteria die de UCI heeft opgelegd aan professionele teams. Ook wordt er rekening gehouden met sportieve, financiële, ethische en administratieve factoren. Er wordt gekeken naar de prestatie van een wielrenner van de laatste twee jaar. De teams hebben het recht en de plicht deel te nemen aan wedstrijden op World Tour-niveau. Zij mogen ook deelnemen aan continentale circuits.

Professioneel continentale teams

Wanneer een team niet voldoet aan de criteria die de UCI heeft opgesteld voor de World Tour, komt het in de categorie 'professioneel continentaal'. Ze mogen deelnemen aan de continentale circuits, ook kunnen ze door middel van een wildcard uitgenodigd worden door de UCI om aan World Tour-wedstrijden deel te nemen. Hierdoor wordt het mogelijk dat lokale teams kunnen deelnemen aan belangrijke internationale wedstrijden.

Continentale teams

De kleinere, minder professionele teams vallen in de categorie continentaal. Sommige World Tour-teams hebben continentale opleidingsploegen. De teams nemen deel aan de wedstrijden van de continentale circuits.

Classificatie

De UCI heeft een classificatiesysteem opgezet waarin bepaald wordt hoe de punten tussen de renners worden verdeeld. Eendaagse wedstrijden beginnen met 1, de meerdaagse wedstrijden beginnen met 2 en wordt gevolgd door een cijfer die de zwaarte van een wedstrijd aangeeft. Ook is er een buiten categorie, de HC-categorie (Hors Categorie), dit zijn de belangrijkste wedstrijden.

Categorieën

 • 1.HC (belangrijkste eendaagse wedstrijden)
 • 2.HC (de belangrijkste meerdaagse wedstrijden)
 • 1.1 (de minder belangrijkste eendaagse wedstrijden)
 • 2.1 (minder belangrijkste wedstrijden)
 • 1.2 (minst belangrijkste eendaagse wedstrijden)
 • 2.2 (minste belangrijkste meerdaagse wedstrijden)

Lees verder

© 2015 - 2020 Ballerina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennenWedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennenIn het wielrennen zijn er verschillende niveau's voor wedstrijden en ploegen. Niet elke wedstrijd is namelijk even belan…
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…

Veldrit: Ethias Cross Essen 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Essen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 december 2020 wordt de veldrit van Essen (België) gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de Eth…
Veldrit Hamme: Flandriencross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Hamme: Flandriencross 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 januari 2020 wordt de Kwadro Flandriencross Hamme verreden. Deze veldrit in Hamme (België) telt mee voor…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/UCI_Europe_Tour
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/UCI-ploegenclassificatie#Professionele_continentale_wielerploegen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/UCI_Continentale_circuits
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beloften

Reageer op het artikel "Wielrennen: de vijf continentale circuits"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ballerina
Gepubliceerd: 10-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielrennen: de professionals
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!