Veldrit Hamme: Flandriencross, live op tv en livestream

Veldrit Hamme: Flandriencross, live op tv en livestream In Hamme (België) wordt jaarlijks de Kwadro Flandriencross verreden. Deze veldrit telt mee voor de X2O Trofee Veldrijden. De Flandriencross is sinds 2014 de benaming van deze cyclocross, die daarvoor de Bollekescross heette (en indertijd nog te Hamme-Zogge werd verreden). De Flandriencross te Hamme wordt live op tv uitgezonden en is ook via een livestream online te bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze Oost-Vlaamse cyclocross verlopen?

Geschiedenis van de veldrit in Hamme

Voorgeschiedenis: de Bollekescross in Hamme-Zogge

Van 2002 tot en met 2013 werd in de gemeente Hamme de Bollekescross verreden. Deze fascinerende naam dankte deze veldrit aan de vele 'Bollekes' (biertjes) die tijdens dit volksfeest door de toeschouwers werden gedronken. Het parcours van de Bollekescross ging oorspronkelijk voor een zeer belangrijk deel door het dorp Zogge. Vandaar dat deze cyclocross jarenlang ook bekend stond als de veldrit van Hamme-Zogge.

Van 2002 tot 2013 was Jurgen Mettepenningen de drijvende kracht achter de organisatie van deze veldrit. Hij is in de veldritwereld daarnaast ook bekend als teammanager van de Sunweb-ploeg. Op den duur besloot hij om zich meer op zijn veldritploeg te focussen en zijn bemoeienis bij de veldrit van Hamme af te bouwen. In 2013 werd de Bollekescross gezamenlijk georganiseerd door de oude organisatie (van Mettepenningen) en de nieuwe organisatie (van Golazo Sport).

Sinds 2014 is Golazo Sport geheel verantwoordelijk voor de organisatie van deze cyclocross. Golazo is een befaamd organisatiebureau dat heel veel andere veldritten organiseert (waaronder de Rectivat Classics, diverse X2O Trofee-wedstrijden en wereldbekercrossen). Daarnaast is Golazo ook zeer actief in het wegwielrennen, als organisator van onder meer de Ronde van België en de Eneco Tour.

Erelijst cyclocross Hamme

Hoe ziet de erelijst van de veldrit van Hamme eruit (voorafgaand aan de editie van 2022)? Recordhouder qua aantal zeges in de cyclocross van Hamme is Sven Nys. Hij won in 2002 de eerste 'Bollekescross' en zou deze wedstrijd in totaal zeven keer winnen. De Tsjech Zdenek Stybar pakte twee keer de zege in Hamme: in 2009 en 2011. Mario de Clercq won de wedstrijd in 2003. Sven Vanthourenhout zegevierde in 2004 in de Bollekescross. Niels Albert won de cross van Hamme in 2013. In 2014 en 2015 pakte het Belgische supertalent Wout van Aert de zege in de cyclocross van Hamme. In 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 zegevierde de Nederlander Mathieu van der Poel.

Naam: Bollekescross wordt Flandriencross

Met ingang van de editie van 2014 heeft deze veldrit ook een nieuwe naam gekregen: de Flandriencross. Dit is een eerbetoon aan Greg van Avermaet, die woonachtig is te Hamme en ook betrokken is bij de organisatie van deze veldrit. Van Avermaet wordt ook wel 'de hedendaagse Flandrien' genoemd, omdat hij vier keer de Flandrien Trofee (renner van het jaar) heeft gewonnen, wat een record is.

Verhuizing: Superprestige naar X2O Trofee Veldrijden

In de beginjaren was de veldrit van Hamme een zogenaamde 'losse cross', oftewel een cyclocross die niet bij één van de grote klassementen behoort. Met ingang van het seizoen 2004-2005 werd de Bollekescross echter een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Dat bleef deze wedstrijd tot en met 2013. In 2014, met de komst van de nieuwe organisatie en de nieuwe naam, maakte de wedstrijd de overstap naar een ander regelmatigheidsklassement: de Bpost Bank Trofee. De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-207 gewijzigd in de DVV Verzekeringen Trofee. Met ingang van de winter 2020-2021 draagt dit klassement de naam X2O Trofee Veldrijden. In principe draagt het die naam in de seizoenen 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024 ook.

X2OTrofee Veldrijden

De X2O Trofee Veldrijden bestaat doorgaans uit acht wedstrijden. De openingswedstrijd was de Koppenbergcross in Oudenaarde. Alle crossen die meetellen voor dit klassement zijn live op tv en via een gratis livestream te zien bij Sporza. In tegenstelling tot veel andere regelmatigheidsklassementen in het veldrijden is de X2O Trofee een klassement op basis van tijd en niet op basis van punten.

Deelnemers: startlijst Flandriencross

Welke deelnemers staan op de startlijst van de veldrit in Hamme? Veel topveldrijders uit België en Nederland hebben een vast contract met de overkoepelende organisatie van de X2O Trofee Veldrijden. Dit houdt in dat zij automatisch (indien ze niet geblesseerd zijn) van start gaan in alle crossen van dit regelmatigheidsklassement.

Parcours: locatie

De Flandriencross heeft een ander parcours dan vroeger de Bollekescross in Hamme-Zogge had. Het oude parcours van die cyclocross was ten zuiden van Hamme (bij Zogge), terwijl het nieuwe parcours zich aan de noordkant van Hamme bevindt, nabij de rivier de Durme. Het parcours van de Flandriencross is te vinden bij het Kaaiplein van Hamme.

Datum

Vele jaren werd deze cross verreden in november. Dat was al het geval bij de eerste editie in 2002. Incidenteel week men uit naar oktober of december, maar bijna altijd vond de cross in november plaats. Na de editie van 2019 is de cross echter op de kalender verhuisd naar januari. Zo werd de veldrit in 2022 verreden op 22 januari. Ook de edities in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 staan in principe in januari gepland.

Live op tv: Cyclocross Hamme, welke zender en hoe laat?

Live op Sporza

Alle wedstrijden van de X2O Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en dat geldt dus ook voor de Flandriencross te Hamme. Zowel de wedstrijd van de heren elite (profs) als de wedstrijd van de dames elite worden live op tv uitgezonden op de publieke zender VRT één. De live tv-uitzending van de Flandriencross Hamme begint rond 13u30. De damescross begint om 13u45. De start van de herenwedstrijd is bij deze cyclocross om 15u00.

Live op Eurosport

De uitzendrechten van de Flandriencross Hamme zijn ook in handen van Eurosport. Zij verzorgen sowieso een livestream van de Flandriencross Hamme. Of ze de cross ook live op tv uitzenden wordt jaarlijks bepaald op basis van de rest van het live-sportaanbod dat Eurosport op de wedstrijddag heeft.

Livestream Flandriencross Hamme

Livestream Sporza

De Flandriencross van Hamme is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële Vlaamse livestream van de Flandriencross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met die livestream kan men de Cyclocross Hamme op bijvoorbeeld een smartphone of computer bekijken. Het is een gratis livestream. De officiële livestream van de Flandriencross is op de middag van de wedstrijddag vanaf circa 13u30 te vinden op de website van Sporza. Men vindt deze livestream op die site onder meer via de rubriek 'Nu Live'; ook kan men die stream van de Flandriencross vinden via de rubriek 'Wielrennen' op die website. De livestream van Sporza is bij deze X20-cross echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat die livestream van de Flandriencross alleen in België te bekijken is. Eveneens is de livestream van deze Oost-Vlaamse cyclocross te vinden op de Sporza App.

Livestream Eurosport

Deze Oost-Vlaamse cyclocross wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden bevindt zich op de Eurosport Player App. Men kan hun livestream echter alleen maar bekijken, indien men een betaald abonnement heeft op deze app. In principe hebben zij vele jaren de live-uitzendrechten van deze Flandriencross.

Livestream FloBikes (internationaal)

De Flandriencross Hamme is ook per livestream te bekijken bij FloBikes. Om deze livestream van de veldrit van Hamme bij dit Canadese bedrijf te bekijken,, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Bovendien is deze livestream van de Flandriencross Hamme ook geo-restricted; hij is daardoor slechts in een beperkt aantal landen te bekijken, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Tsjechië, Luxembourg en Australië. Voor kijkers in onder meer Nederland en België is deze livestream officieel 'geo-blocked'. Ook bij veel andere wedstrijden is de livestream van deze dienst voor kijkers in de lage landen 'geo-blocked'.

Livestream Go App

Er is ook een livestream beschikbaar op de Go App (online live tv). Dat is een mooie optie voor kijkers in Nederland die graag de Flandriencross Hamme via een legale livestream willen bekijken, maar niet een abonnement hebben op de Eurosport Player. Dit geheel legale alternatief is van Ziggo. Men kan bij Ziggo immers per livestream tv kijken op de Ziggo Go App. Daarmee kan men dus ook naar VRT één kijken en zo alsnog via een livestream de Sporza-uitzending van de Flandriencross bekijken. Wie klant van digitale tv bij Ziggo is, kan zo'n livestream van deze cyclocross a overigens in elk land van de Europese Unie bekijken.

Livestream via iTV

Het is ook mogelijk om deze Oost-Vlaamse veldrit op zaterdag te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst van KPN. Iedereen die bij hen een abonnement op interactieve tv heeft, kan op die app per livestream tv kijken. Via die app zijn exact dezelfde zenders per livestream te ontvangen, die men ook thuis op het tv-toestel kan bekijken. Wie dus een zeer uitgebreid tv-pakket heeft, kan ook een zeer groot aantal zenders per livestream op die app bekijken. Wie alleen een basispakket heeft, kan alleen de zenders uit dat basispakket per livestream op die app ontvangen. De zender VRT één zit in het basispakket en is dus per livestream door alle klanten van interactieve tv bij KPN te bekijken. Men kan dus de uitzending van Sporza van zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd bij deze cyclocross per livestream op die app bekijken. De zender Eurosport1 zit eveneens in het basispakket en is dus ook door alle klanten van interactieve tv bij KPN op deze app per livestream te ontvangen. Men kan als klant van KPN de uitzending van de herenwedstrijd van deze cyclocross dus ook per livestream op Eurosport1 bekijken. Bij deze app geldt ook weer dat elke livestream niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekeken kan worden. Buiten de EU is deze livestream anno 2022 in de meeste landen 'geo-blocked'.

Livestream Flandriencross Hamme bij Discovery +

Nederlandse abonnees van Discovery+ kunnen deze Oost-Vlaamse cross ook via een stream op die app bekijken.

Livestream Flandriencross Hamme bij GCN

Er is ook een livestream van de Flandriencross Hamme beschikbaar bij GCN. Om zo'n livestream van de Flandriencross bij hen te bekijken, dient u een abonnement te hebben. Bovendien is hun livestream geo-restricted. In veel landen is deze livestream van de Flandriencross dus geo-blocked. In principe bieden zij jaarlijks zo'n stream aan waarop deze veldrit bekeken kan worden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Wielrennen: de vijf continentale circuitsWielrennen: de vijf continentale circuitsMeestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zij…
Wielrennen: wie is Karsten Kroon?Wielrennen: wie is Karsten Kroon?Karsten Kroon reed jaren als knecht voor de Rabobank kopman Michael Boogerd. Hij veranderde van ploeg om voor eigen resu…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/flandriencross/2015/nl/info/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flandriencross
  • http://sporza.be/cm/sporza/tv
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.