Veldrit: Ethias Cross Essen, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Essen, live op tv en livestream In de Vlaamse plaats Essen wordt elke winter een befaamde profveldrit gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de Exact Cross Essen. In het verleden heette deze veldrit jarenlang de 'GP Rouwmoer'. Ook droeg deze veldrit enkele jaren de naam 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Het parcours bevindt zich nabij het treinstation van Essen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Belgische veldrit live online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Essen verlopen?

Geschiedenis: Veldrijden in Essen

De veldrit van Essen bestaat al sinds midden jaren zestig. In de beginjaren was het nog geen erg prestigieuze wedstrijd. Dat veranderde in de tweede helft van de jaren zeventig. Toen kwamen er steeds meer wereldtoppers aan de start bij deze Essense cyclocross. In 1977 werd deze veldrit bijvoorbeeld gewonnen door de legendarische Duitser Klaus-Peter Thaler. In 1979 won de befaamde Nederlandse crosser Hennie Stamsnijder de veldrit van Essen. In 1981 ging de zege naar de begenadigde Belgische coureur Johan Ghyllebert.

GVA Trofee

In 1987 behoorde de organisatie van de veldrit in Essen, samen met onder meer de organisatoren van de crossen in Niel en Loenhout, tot de 'Founding Fathers' van een nieuw regelmatigheidsklassement: de Gazet van Antwerpen Trofee. In eerste instantie was dit vooral een regionale wedstrijdserie die gefocust was op crossen in de provincie Antwerpen. Later werd het een veel prestigieuzere wedstrijdserie; er gingen ook topcrossen in andere delen van België meetellen voor dit klassement, de GVA Trofee kreeg een grote prijzenpot en het GVA-klassement werd een hoofddoel voor veel Belgische topcrossers. Op den duur werden alle veldritten van de GVA Trofee live op tv en online per livestream uitgezonden (door Sporza) en wedijverde deze wedstrijdcyclus samen met de Superprestige om de status van 'één na belangrijkste klassement in de veldritwereld' (na de wereldbeker).

Bpost Bank Trofee

In 2012 veranderde men de naam en de opzet van de GVA Trofee. De nieuwe hoofdsponsor was de Bpost Bank, dus het klassement heette voortaan de Bpost Bank Trofee. Er werd nog een andere vernieuwing doorgevoerd: het was geen klassement meer op basis van punten, maar op basis van tijd. Ook met die nieuwe naam en nieuwe opzet bleef het een zeer prestigieus klassement. De veldrit van Essen bleef in die jaren trouw aan deze wedstrijdcyclus en behoorde dus ook tot de Bpost Bank Trofee.

DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden

Met ingang van het seizoen 2016-2017 kreeg dit regelmatigheidsklassement een nieuwe hoofsponsor en een nieuwe naam: de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Voor de rest bleef toen de opzet van het klassement grotendeels hetzelfde als in de tijd dat het nog de Bpost Bank Trofee heette. De Cyclocross Essen 2017 behoorde dus ook weer tot de DVV Trofee Veldrijden.

Cyclocross Essen kreeg eerst Brico, toen Ethias als naamsponsor

De veldrit van Essen wordt al jaren georganiseerd door de vereniging 'Molenheidevrienden'. In 2018 besloot deze organisatie tot een opvallende keuze. Nadat Essen decennialang een vaste plek had bij 'De Trofee' (die achtereenvolgens GvA, Bpost en DVV als naamsponsor had), besloot men om anno 2018 naar een andere wedstrijdserie over te stappen: de Brico Crossen. Deze wedstrijdreeks wordt georganiseerd SportIDee. Alle crossen uit deze reeks worden gesponsord door het bedrijf Brico en zijn live op tv en online via de livestream te zien bij VTM. Anders dan bij de DVV Trofee is er bij de Brico Crossen niet een apart overkoepelend klassement dat specifiek bij deze wedstrijdserie hoort. In de Brico Crossen zijn echter wel punten te verdienen voor de 'algemene' UCI Wereldranglijst Veldrijden. In 2019 is Ethias de nieuwe sponsor geworden van deze wedstrijdserie, als vervanger van Brico. Vandaar dat de wedstrijd sinds 2019 officieel de Ethias Cross Essen heet.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van deze veldrit eruit (voorafgaand aan de Cyclocross Essen 2022)? Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in de veldrit van Essen. Deze Belg won de cyclocross in de provincie Antwerpen zes keer. Zijn landgenoot Bart Wellens pakte vijf keer de zege in Essen. Danny de Bie en Wout van Aert wonnen de veldrit drie keer. Recente winnaars van de Cyclocross van Essen zijn Jan Denuwelaere (2012), Kevin Pauwels (2013) en Wout van Aert (2014, 2015, 2016 en 2021). Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017. Laurens Sweeck zegevierde in 2018. Quinten Hermans won in 2019.

GP Rouwmoer? Noordvlees van Gool? Iko Cyclocross Essen?

In de volksmond wordt de wedstrijd in Essen door velen nog steeds de GP Rouwmoer genoemd. Dit komt doordat het bedrijf Rouwmoer jarenlang de hoofdsponsor van dit evenement was en indertijd deze cross daarom officieel de 'Grote Prijs Rouwmoer' heette. Rouwmoer is echter niet meer de hoofdsponsor. De rol van hoofdsponsor werd vervolgens enkele jaren overgenomen door het bedrijf Noordvlees Van Gool en de officiële naam van de wedstrijd was daarom in die periode: 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Daarna werd IKO de hoofdsponsor van dit evenement. In 2018 werd daarentegen het bedrijf Brico de hoofdsponsor en veranderde de wedstrijdnaam officieel in Brico Cross Essen. Sinds 2019 is de naamsponsor dus Ethias. Ook in 2022 en de daaropvolgende jaren is dat de naamsponsor.

Locatie: parcours veldrit Essen

Het parcours van deze veldrit bevindt zich bij de grens tussen Nederland en België. Twee kleine stukken van het parcours gaan ook over de 'Grensstraat' tussen deze beide landen. De start en de finish zijn aan de straat genaamd Hemelrijk. De routes naar de parkings (en het parcours) zullen op de dag van de wedstrijd voor de automobilisten volop zijn aangegeven met pijlen. De cyclocross van Essen is echter ook een evenement dat zeer goed met de trein te bezoeken is. Het parcours bevindt zich namelijk zeer dichtbij Station Essen.

Essen

De plaats Essen ligt in de Belgische provincie Antwerpen. Essen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die aan drie kanten grenst aan Nederland. De gemeente Essen telt anno 2022 circa 18.000 inwoners. Essen was de woonplaats van de beroemde Belgische schrijver Hubert Lampo (1920-2006). Hij werd vooral bekend door zijn roman 'De komst van Joachim Stiller'. In Essen zijn en waren ook diverse grote namen uit de veldritwereld woonachtig, waaronder Tom Meeusen, Zdenek Stybar en Bart Aernouts.

Live op tv: Exact Cross Essen, welke zender?

Welke zender? Sporza en Eurosport

Deze cross wordt live op tv en online via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) en door Eursport. Enkele jaren had Sporza in Vlaanderen niet de uitzendrechten, die waren toen in handen van VTM. Later zijn de live-uitzendrechten (tv en livestream) toch weer terug gekeerd naar Sporza.

Hoe laat begint de live tv-uitzending bij Sporza?

De live tv-uitzending begint om ca. 13u35 (na het één uur journaal) op de Vlaamse Sporza. De wedstrijd van de dames gaat van start om 13u45 en de wedstrijd van de heren elite (profs) begint om 15u00. De live tv-uitzending duurt tot circa 16u30.

Nederland: live bij EurosportNL

Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle Exact Crossen in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025. Hun uitzendingen van deze veldritten vinden doorgaans plaats op Eurosport 1 (Nederland). Zij zenden niet alle crossen uit deze wedstrijdreeks live op tv uit; wel bieden ze van elke cross uit deze reeks een livestream uit. (Of zij een editie van de veldrit in Essen wel of niet live op tv uitzenden, is telkens afhankelijk van de rest van hun live sportprogrammering van die dag op Eurosport 1.)

Livestream Cyclocross Essen

Livestream Sporza

De Cyclocross Essen is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met deze livestream kan men de Exact Cross Essen dus online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of andere computer. De officiële livestream van deze veldrit voor België bevindt zich tijdens de wedstrijddag op de website van Sporza. De livestream van de veldrit van Essen begint tegelijk met de live tv-uitzending; dat houdt in dat men vanaf circa 13u30 live naar deze stream kan kijken. De livestream is gratis, maar geo-restricted. Officieel is de livestream van Sporza alleen door Belgische kijkers te gebruiken.

Gratis livestream bij VTM? Niet

Van alle Exact Crossen was er jarenlang een livestream beschikbaar op de site van VTM. Dit gold dus ook enige jaren voor deze cross. Dat was een geheel gratis livestream. Men diende wel in te loggen op de site om deze livestream te kunnen bekijken. Voor deze livestream kon men inloggen met een gratis account van Medialaan (VTM), maar het was ook mogelijk om bij deze stream in te loggen via een Facebook-account. De livestream bevond zich in de 'programmagids' van VTM. Voor Nederlandse kijkers die graag online via een legale en officiële livestream gratis naar veldrijden kijken, was het een vooruitgang dat deze veldrit in die jaren door VTM werd uitgezonden. Bij Sporza is de livestream namelijk 'geo-restricted', wat in de praktijk inhield dat deze stream 'geo-blocked' was voor kijkers in Nederland. Bij VTM was de livestream daarentegen niet geo-blocked voor kijkers vanuit Nederland. Wanneer het op de wedstrijddag heel druk was op de site, kon de livestream soms vastlopen of relatief moeilijk bereikbaar zijn. Het kon dan helpen om via een andere weg, bijvoorbeeld via de nieuwssite van VTM, in te loggen en daar de livestream van deze cross te bekijken.

Livestream HLN

Deze cyclocross is ook te bekijken via een livestream van het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws (HLN). Die gratis livestream bevindt zich op de website van die krant. Deze gratis livestream begint om circa 13u35.

Livestream Eurosport

Deze cyclocross is op ook per livestream te zien bij Eurosport. Hun livestream bevindt zich op op de Eurosport Player. De livestream van de dameswedstrijd bij deze cyclocross om circa 13u45. Vanaf 15u00 kan men naar hun livestream van de herenwedstrijd kijken. Om een livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

De cyclocross is ook via de Go App (online tv) per livestream te volgen, bij alle edities die door Eurosport in Nederland op hun hoofdnet live worden uitgezonden. Eurosport1 behoort namelijk tot de zenders die men daarop per livestream kan bekijken, indien men een tv-abonnement bij Ziggo heeft. Die livestream is anno 2022 in elk EU-land te bekijken. Via die app is dus alleen de Eurosport-uitzending per livestream te zien. VTM kan men niet per livestream op die app bekijken.

Livestream iTV-app

Hoe zit met klanten van KPN? Kunnen zij ook met zo'n app middels een soort 'gratis' livestream van hun tv-provider deze cross bekijken? Het is ook mogelijk om naar de cyclocross van Essen te kijken op een livestream van de iTV-app, indien de wedstrijd dan door Eurosport Nederland via hun hoofdnet op tv wordt uitgezonden. Via die app kunnen klanten van KPN per livestream naar televisie kijken. Tot de zenders die zij daarop anno 2022 per livestream kunnen zien, behoort Eurosport1.

Livestream FloBikes (Noord-Amerika)?

Er is ook een livestream van de Cyclocross Essen beschikbaar bij FloBikes. In tegenstelling tot de gratis livestream van VTM, is dit een livestream waarvoor men een betaald abonnement dient te hebben. Deze livestream is overigens wel 'geo-restricted'. Men mag de livestream van FloBikes namelijk officieel niet bekijken in België, doch wel in elk ander land. (Dit komt doordat VTM en HLN anno 2022, 2023 en 2024 de exclusieve uitzendrechten hebben voor live tv en livestream van de Ethias Crossen in België.)

FloBikes is een Noord-Amerikaanse site die veel veldritten en wegwedstrijden via een livestream uitzendt. Zo zijn alle veldritten van de wedstrijdreeks Ethias Crossen via de livestream bij hen te bekijken, maar ook veel andere topcrossen. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, een livestream-dienst die heel veel topsport online via de livestream uitzendt.

Livestream cyclocross Essen bij GCN

Er is ook een stream van de veldrit van Essen beschikbaar bij GCN. In principe zenden zij ook in de daaropvolgende jaren (2023, 2024 en 2025) deze cyclocross van Essen live uit op een stream, zolang althans hun samenwerking met Eurosport en daarmee indirect ook de samenwerking met Ethias Crossen blijft bestaan. Om de stream van GCN bij de veldrit van Essen live te bekijken in 2022 of 2023, dient u wel een abonnement te hebben bij het Global Cycling Network. In sommige landen is deze stream van de veldrit van Essen geo-blocked. Via zo'n samenwerking met Eurosport is over in 2022, 2023 en 2024 deze cross ook per livestream te bekijken in Nederland bij Discovery+.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamHet parcours van de GP Cyclocross Leuven bevindt zich in de deelgemeente Heverlee (België). Omdat Stella Artois de hoofd…

Hardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingHardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingKan je al tien kilometer hardlopen? Dan mag je terecht trots op jezelf zijn. De meeste deelnemers aan Start to Run haken…
Wielrennen: de vijf continentale circuitsWielrennen: de vijf continentale circuitsMeestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
  • http://molenheidevrienden.be/wp-content/uploads/2015/09/Cyclocross-Essen-2015_LR1.pdf
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/nieuws/article.html?Article_ID=713772
  • http://molenheidevrienden.be/grote-prijs-rouwmoer/omloop/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Rouwmoer
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 04-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.