Skiën voor blinden en slechtzienden

Skiën voor blinden en slechtzienden Veel mensen die blind of slechtziend zijn, vinden veel plezier en uitdaging in sport. Skiën is een van de mogelijkheden die deze doelgroep een gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen kan geven. Deze populaire wintersport biedt blinde en slechtziende skiërs een gevoel van autonomie en veel sociale interactie. Cruciaal voor een visueel gehandicapte alpineskiër is een goede begeleider, die hij volledig moet vertrouwen.

Skilessen voor visueel gehandicapte personen

Visueel gehandicapte skiërs moeten de basisprincipes van het skiën leren kennen. Ze kunnen hiervoor terecht bij verschillende sportorganisaties voor mensen met een handicap, maar ook reguliere sportverenigingen bieden vaak mogelijkheden voor blinden en slechtzienden.

Begeleider

Een visueel gehandicapte skiër maakt gebruik van een skiebegeleider om zijn veiligheid te waarborgen. De begeleider beschrijft de omgeving, kiest de afdaling en geeft mondelinge instructies aan de skiër. Bijvoorbeeld, de begeleider kan richting aangeven door middel van de wijzers van een klok: als de begeleider "11" zegt, betekent dit dat de skiër een lichte draai naar links moet maken. In principe heeft elke blinde of slechtziende skiër één vaste begeleider die hem voortdurend ondersteunt; dit is noodzakelijk in deze snelle sport.

Oriëntatiemogelijkheden voor blinde en slechtziende skiërs

Er zijn twee belangrijke methoden voor het oriënteren van blinde en slechtziende skiërs. De keuze tussen deze methoden hangt af van het gezichtsvermogen en de voorkeur van de skiër:
  1. De begeleider skiet achter de skiër: In dit geval geeft de begeleider verbale instructies over de oriëntatie en obstakels. Dit systeem vereist doorgaans een brede piste met weinig obstakels.
  2. De begeleider skiet voor de skiër: Hier volgt de skiër met een visuele beperking de contouren, het lichaam en de bewegingen van de begeleider, als hij daartoe in staat is. Dit systeem vereist minder precieze instructies, omdat de skiër in de eerste plaats de stem en bewegingen van de begeleider volgt. In de praktijk kiezen veel visueel gehandicapte skiërs ervoor om niet achter hun begeleider te skiën vanwege de moeilijkheidsgraad; echter, deze methode maakt vaak hogere snelheden mogelijk.

Tips en hulpmiddelen voor skiën met een visuele beperking

  • Een lichtgewicht, draagbaar communicatiesysteem (bijvoorbeeld een versterker) kan de communicatie tussen de begeleider en de skiër vergemakkelijken. Voor mensen die zowel slecht horen als slecht zien, zoals degenen met het syndroom van Usher, zijn er speciale portofoons (soort walkietalkies) beschikbaar.
  • Het is essentieel dat de afstand tussen de skiër en de begeleider minimaal is om een goede communicatie en veiligheid te waarborgen.
  • Het dragen van een helm wordt ten zeerste aanbevolen, vooral omdat sommige skiërs hoge snelheden bereiken.
  • Het is van groot belang dat de skiër en zijn begeleider een speciaal vest dragen om herkenbaar te zijn. Deze vesten zijn fluogeel en dragen het internationale symbool voor visuele beperking: drie zwarte bollen in de vorm van een driehoek op de rug. Het vest van de blinde skiër heeft het woord “blind” erop gedrukt, terwijl de begeleider een vest heeft met de tekst "guide".
  • Voor skiërs die op zoek zijn naar een extra uitdaging, kan slalomskiën een optie zijn. In Nederland worden diverse organisaties lessen aangeboden voor blinden en slechtzienden.
  • De visueel gehandicapte skiër moet mogelijk een oogarts of opticien raadplegen voor een passende bril met getinte glazen of speciale contactlenzen om verblinding tijdens het skiën te voorkomen.

Skiverenigingen voor blinden en slechtzienden

Zowel in België als Nederland zijn er diverse sportverenigingen actief die cursussen en wintersportvakanties aanbieden voor blinden en slechtzienden.

België

In België verzorgen de volgende skiclubs lessen voor mensen met een visuele handicap:
Ski & Snowboardcentrum Ice Mountain
Capellestraat 16
7780 Komen
(056) 55 45 40 of GSM: (0475) 31 59 72
info@ice-mountain.com
http://www.ice-mountain.com/nl

Skiclub ViGe Zondal

Ruggeveldlaan 488B
2100 Deurne
(03) 325 03 74
info@zondal.be
http://www.zondal.be

Snow Valley Peer

Deusterstraat 74E
3990 Peer
(011) 61 14 90
info@snowvalley.be
http://www.snowvalley.be

Nederland

In Nederland zijn de volgende organisaties actief voor visueel gehandicapte skiërs:
NVSV “Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski-Vereniging”
Papenstraat 21
2611 JB Delft
(06) 242 179 61
secretariaat@nvsv.nl
http://www.nvsv.nl
Facebook: https://www.facebook.com/NederlandseVisueelGehandicaptenSkiVereniging

Stichting Handicap op Ski’s en Snowboard (S.H.O.S.)

Buytenparklaan 30
2717 AX Zoetermeer
info@shos.org
http://www.shos.nl
Facebook: https://www.facebook.com/Shos1999
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Revalidatietraining voor blinden en slechtziendenRevalidatietraining voor blinden en slechtziendenVoor mensen die plots of geleidelijk aan slechtziend of blind worden, vinden vaak veel ingrijpende veranderingen plaats.…
ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenIn 1995 werd in Nederland de eerste grote nationale beurs rond visuele handicap gehouden: de ZieZo-beurs. Deze beurs, ge…
Eerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtziendennieuws uitgelichtEerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtziendenOp 30 juli 2015 introduceerde de Belgische firma B-Token, gespecialiseerd in het produceren en personaliseren van consum…
App "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogenApp "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogenDankzij veel hulp(middelen), aanpassingen en begeleidingsvormen is een blinde of slechtziende persoon perfect in staat o…

De New Forest sportdag- een evenement voor New Forest pony'sOp de New Forest sportdag zie je alleen New Forest pony's. Deze dag wordt vaak gehouden in september. Op deze dag mag ji…
Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Up-Free, Pixabay
  • Het Belang van Limburg, 20 februari 1998t
  • Het Laatste Nieuws, 25 februari 2002
  • http://kimbols.be/sport/organisaties-sport-spel/be-sport.html
  • http://kimbols.be/sport/organisaties-sport-spel/aangepaste-sportverenigingen-voor-blinden-en-slechtzienden-uit-nederland.html
  • http://www.absf.org/Information.htm
  • http://www.nvsv.nl/algemene-informatie-aangepast-wintersporten/alpine-skien
  • http://www.nvsv.nl/faq
  • http://www.nvsv.nl/nvsv
  • http://www.ski2freedom.com/en/skiing-with-disabilities/blind-and-visually-impaired-ski
  • http://www.visionaware.org/info/everyday-living/recreation-and-leisure/sports-and-exercise/skiing/1235
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-08-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.