Skiën voor blinden en slechtzienden

Skiën voor blinden en slechtzienden Veel mensen die blind of slechtziend leven zich graag uit in een sport. Skiën is voor deze doelgroep één van de vele uitdagende mogelijkheden. Door deze heerlijke wintersport krijgt een blinde of slechtziende skiër enorm veel zelfvertrouwen. Hij geniet daarnaast van een geweldig gevoel van onafhankelijkheid en bovendien heeft hij veel sociale interactie. De belangrijkste basis voor een visueel gehandicapte alpineskiër is een goede begeleider die hij als het ware “blind” moet vertrouwen.

Skilessen voor visueel gehandicapte personen

Uiteraard moet de visueel gehandicapte skiër wel de beginselen van skiën kennen. Hiervoor kan hij terecht bij een heel aantal sportorganisaties voor personen met een handicap, maar vaak stellen ook gewone sportverenigingen zich open voor blinden en slechtzienden.

Begeleider

De visueel gehandicapte skiër gebruikt als veiligheid steeds een skiënde begeleider. Hij beschrijft de omgeving, kiest de afdaling en verstrekt mondelinge instructies aan de skiër die blind of slechtziend is. Zo geeft de begeleider bijvoorbeeld aan de hand van de wijzers van de klok de richtingsaanwijzingen door. Wanneer de begeleider bijvoorbeeld "11" zegt, weet de blinde skiër dat hij een heel klein beetje naar links moet draaien. In principe krijgt een blinde of slechtziende skiër één begeleider toegewezen die hem steeds begeleid; zo heeft hij steeds 1-op-1-begeleiding wat nodig is in deze snelle sport.

Oriëntatiemogelijkheden voor blinde en slechtziende skiërs

Er zijn in principe twee belangrijke oriëntatiemogelijkheden om blinde en slechtziende skiërs te begeleiden tijdens het skiën. De keuze van volgen hangt af van het gezichtsvermogen en de voorkeur van de skiër.
 1. De begeleider blijft achter de skiër: Hierbij geeft hij verbale beschrijvingen en instructies over de oriëntatie en obstakels. Dit systeem vereist een brede pistes met weinig obstakels.
 2. De begeleider skiet voor de skiër: Hierbij oriënteert de skiër met een visuele handicap zich door middel van mondelinge instructies. De skiër volgt de contouren, het lichaam en de bewegingen van de begeleider indien hij nog in staat is dit waar te nemen. Dit systeem vereist minder precieze instructies, omdat de skiër in de eerste plaats de stem en bewegingen van de begeleider volgt. In de praktijk durven wel weinig volledig personen met een visuele handicap achter hun begeleider skiën. Het is moeilijker, maar het biedt het voordeel dat blinden in staat zijn meer snelheid te maken.

Tips en hulpmiddelen voor het skiën met een visuele beperking

 • Een lichtgewicht, draagbaar communicatiesysteem (versterker) helpt bij de communicatie tussen de begeleider en skiër. Voor mensen die slecht horen en slecht zien, bijvoorbeeld omdat ze lijden aan het syndroom van Usher, bestaan er speciale portofoons (een soort walkietalkies).
 • Bij het begeleiden van een blinde of slechtziende persoon is het belangrijk dat de afstand tussen de skiër en de begeleider tot een minimum beperkt is.
 • Het is ten sterkste aan te bevelen om een helm te dragen; zeker omdat sommige skiërs een behoorlijke snelheid halen.
 • Het is eveneens van essentieel belang dat de skiër zijn of haar begeleider een speciaal vest dragen zodat ze herkenbaar zijn als blinde/slechtziende skiër en begeleider. Dit voorkomt dat andere skiërs tussen hen gaan skiën. Dit vest is fluogeel van kleur en bevat het internationaal symbool van een visuele handicap. Hierop staan namelijk op de rug drie zwarte bollen in de vorm van een driehoek gedrukt. Op het fluovestje van de blinde skiër is daarnaast het woord “blind” gedrukt. De begeleider heeft de gedrukte tekst "guide" op zijn vestje staan.
 • Alpineskiën is voor de meeste blinden en slechtzienden een geweldige uitdaging. Wie echter nood heeft aan een nog grotere uitdaging, kan zich specialiseren in slalomskiën. In Nederland bieden diverse organisaties hiervoor lessen aan voor blinden en slechtzienden.
 • De visueel gehandicapte skiër raadpleegt best een oogarts en/of erkend opticien die hem een goede bril met getinte glazen of speciale contactlenzen voorschrijft zodat hij geen last heeft van verblinding tijdens het skiën.

Skiverenigingen voor blinden en slechtzienden

In zowel België als Nederland zijn diverse sportverenigingen actief die cursussen aanbieden en wintersportvakanties voor blinden en slechtzienden.

België

Skiclub Ice Mountain uit Komen verzorgt lessen voor mensen met een visuele handicap. Ook Skiclub ViGe Zondal zet zich in voor geïnteresseerde skiërs met een visuele beperking. In Peer is ten slotte de laatste organisatie te vinden die lessen aanbiedt voor blinden en slechtzienden: Snow Valley.

Ski & Snowboardcentrum Ice Mountain
Capellestraat 16
7780 Komen
(056)55 45 40 of GSM: (0475)31 59 72
info@ice-mountain.com
http://www.ice-mountain.com/nl

Skiclub ViGe Zondal

Ruggeveldlaan 488B
2100 Deurne
(03)325 03 74
info@zondal.be
http://www.zondal.be

Snow Valley Peer

Deusterstraat 74E
3990 Peer
(011)61 14 90
info@snowvalley.be
http://www.snowvalley.be

Nederland

In Nederland is de NVSV (Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski-Vereniging” in Delft actief. Deze organisatie, die op Twitter, Facebook, Linkedin en via een website te vinden is, organiseert jaarlijks wintersportvakanties voor mensen die blind of slechtziend zijn waarbij begeleiders zorgen voor 1-op-1-begeleiding. De NVSV organiseert Langlaufen, alpineskiën, snowboarden en wandelingen.

Daarnaast is de Stichting handicap op Ski’s en Snowboard (S.H.O.S.) in Zoetermeer actief in Nederland. Diverse goed geschoolde vrijwilligers met ervaring helpen en adviseren visueel gehandicapte skiërs en bieden hen de recentste hulpmiddelen aan. Zij helpen mensen met een (visuele) handicap via diverse scholen die verspreid zijn over het gehele land.

NVSV “Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski-Vereniging”
Papenstraat 21
2611 JB Delft
(06)242 179 61
secretariaat@nvsv.nl
http://www.nvsv.nl
Facebook: https://www.facebook.com/NederlandseVisueelGehandicaptenSkiVereniging

Stichting handicap op Ski’s en Snowboard (S.H.O.S)

Buytenparklaan 30
2717 AX Zoetermeer
info@shos.org
http://www.shos.nl
Facebook: https://www.facebook.com/Shos1999
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Revalidatietraining voor blinden en slechtziendenRevalidatietraining voor blinden en slechtziendenVoor mensen die plots of geleidelijk aan slechtziend of blind worden, vinden vaak veel ingrijpende veranderingen plaats.…
Eerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtziendennieuws uitgelichtEerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtziendenOp 30 juli 2015 lanceerde de Belgische firma B-Token die zich specialiseert in het produceren en personaliseren van cons…
App "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogenApp "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogenDankzij veel hulp(middelen), aanpassingen en begeleidingsvormen, is een blinde of slechtziende persoon perfect in staat…
ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenIn 1995 werd in Nederland de eerste grote nationale beurs rond visuele handicap gehouden: de Ziezo-beurs. Deze jaarlijks…
Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Up-Free, Pixabay
 • Het Belang van Limburg, 20 februari 1998t
 • Het Laatste Nieuws, 25 februari 2002
 • http://kimbols.be/sport/organisaties-sport-spel/be-sport.html
 • http://kimbols.be/sport/organisaties-sport-spel/aangepaste-sportverenigingen-voor-blinden-en-slechtzienden-uit-nederland.html
 • http://www.absf.org/Information.htm
 • http://www.nvsv.nl/algemene-informatie-aangepast-wintersporten/alpine-skien
 • http://www.nvsv.nl/faq
 • http://www.nvsv.nl/nvsv
 • http://www.ski2freedom.com/en/skiing-with-disabilities/blind-and-visually-impaired-ski
 • http://www.visionaware.org/info/everyday-living/recreation-and-leisure/sports-and-exercise/skiing/1235
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.