De Olympische Vlag

De olympische vlag met haar vijf gekleurde ringen spreekt tot de fantasie en ze wakkert vaak heel wat emoties aan, wanneer ze gehesen wordt. Over de oorsprong en betekenis van die vlag worden vaak een hoop onjuiste zaken verteld, vandaar hier even alles op een rijtje.

Pierre de Coubertin

De Franse historicus Baron Pierre de Coubertin (1863-1937) is de vader van de moderne Olympische Spelen. Tijdens een sportcongres in Parijs in 1894 kwam hij op het idee. Hij wilde deze traditie van de Oude Grieken terug invoeren in de moderne wereld. Hij was er van overtuigd dat internationale spelen de landen en volkeren dichter bij elkaar zouden brengen en aldus de kans op oorlog zou verminderen.

Zijn filosofie van de Olympische Spelen wordt samengevat in zijn beroemde uitspraak: "Het is belangrijker deel te nemen dan te winnen”.

De naam Olympische Spelen

De spelen zijn genoemd naar de Griekse stad Olympia, waar in de oudheid de spelen werden gehouden.

De Olympische vlag

De bekende olympische vlag met 5 gekleurde ringen werd ontworpen door Pierre de Coubertin zelf en aanvaard door het Internationaal Olympisch Comité in 1914, dus tijdens zijn ambtstermijn als voorzitter, die liep van 1986 tot 1925.

Betekenis van de vlag

De Coubertin legt de betekenis uit als volgt:
“De Olympische Vlag is, zoals men weet, helemaal wit, met in het midden vijf ineengevlochten ringen: blauw, geel, zwart, groen, rood; de blauwe ring bovenaan en links naast de vlaggestok. Zo getekend, is hij symbolisch; hij stelt de vijf delen van de wereld voor, verenigd door het Olympisme. Anderzijds stellen haar zes kleuren die van alle nationale vlaggen voor die heden ten dage in de wereld wapperen.” (de Coubertin, Textes Choisis, deel II, 1931, p. 470.

De vijf ringen stellen dus niet de vijf continenten voor, zoals wel eens wordt beweerd. De Coubertin sprak enkel van vijf delen van de wereld. In het Frans spreekt hij van “cinq parties du monde”. Had hij de werelddelen bedoeld, dan had hij gezegd: “les continents”.

De Antwerpse Vlag

In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit en de geplande Olympische Spelen van Berlijn in 1916 worden afgelast. De Spelen kunnen dus een aantal jaar niet doorgaan. De eerste Spelen na de oorlog zijn die van Antwerpen in 1920. Bij de opening van deze VIIde Olympiade wordt voor het eerst de Olympische Vlag gehesen. Daarom spreekt men vaak over de Antwerp Flag of Antwerpse Vlag.

De Olympische vlag bij de opening van de Spelen

Bij de opening der Spelen wordt de vlag horizontaal door het Stadion gedragen en dan gehesen.

De Olympische vlag bij de slotceremonie van de Spelen

Aan het einde van de Spelen geeft de burgemeester van de inrichtende stad de Olympische Vlag plechtig terug aan de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, die ze op zijn beurt ook weer overhandigt aan de burgemeester van de volgende gaststad.

Deze plechtigheid werd ook in 1920 geïntroduceerd en wordt daarom de Antwerpse Plechtigheid genoemd (the Antwerp Ceremony).

De Olympische eed

Deze eed, die eveneens voor het eerst tijdens de Antwerpse Spelen werd afgelegd, nl. door de Belgische schermer Victor Boin, luidt als volgt: “In naam van alle deelnemers, beloof ik dat we aan deze Olympische Spelen zullen deelnemen, volgens de heersende reglementen en in een geest van sportiviteit, voor de glorie van de sport en de eer van onze ploegen.”
© 2008 - 2020 Salilus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…
Welke olympische sporten zijn er?Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen zullen ongeveer 10.500 atleten in 26 sporten strijden om de medailles. W…
Olympische Spelen 1896-2020Olympische Spelen 1896-2020Aanvankelijk waren de 29ste Olympische Spelen gepland in Tokio van 24 juli tot 9 augustus 2020. Op 24 maart 2020 maakte…
De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De geschiedenis van de Olympische Spelen begint eeuwen geleden in het oude Griekenland. Meer dan 1500 jaar zijn er geen…
BodyPump Choreografie: Hoe maak ik mijn eigen Pump les!Ben jij instructeur en wil je graag BodyPump geven, maar heeft je club geen licentie? Wat is dan het alternatief? Zelf e…

Reageer op het artikel "De Olympische Vlag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Salilus
Gepubliceerd: 24-03-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!