Schaatsen, welke soorten zijn er zoal te koop

Als u of uw kinderen willen gaan schaatsen, staat u voor de keuze, welke schaatsen voor u het beste geschikt zijn. Hieronder een overzicht om een goede keuze te maken.

Even wat geschiedenis

Al vóór 1000 jaar na Christus had men schaatsen. Dit waren "glissen" die gemaakt werden van de beenderen van koeien en soms van paarden. De opvolger, de houten schaats, dateert alweer van vanaf 1000 jaar na Christus . In de Middeleeuwen was er zelfs sprake van een grote toename van schaatsers. Op veel schilderijen uit die tijd kwam je de mooiste taferelen tegen met schaatsers erop afgebeeld. Deze schaatsen waren van hout, die door een timmerman vervaardigd werden. De zadelmaker maakte het lederen gedeelte en de smid zorgde voor de ijzers.

De stalen Noorse schaats werd pas in 1950 in gebruik genomen en vanaf die tijd ging het snel achteruit met de houten traditionele Friese doorloper.Tegenwoordig worden de meeste schaatsschoenen van kunststof gemaakt, al blijven de lederen schoenen voor sommige soorten schaatsen nog steeds in trek.

Schaatsen voor beginnende kinderen

Speciaal voor kinderen zijn de de Bob Skate en de Easy Glider ontwikkeld. De Bob Skate bestaat uit 4 kleine ijzeren glijders die met een gespverbinding aan de eigen schoen vastgezet kunnen worden. Ook de Easy Glider is voor de beginner een ideale schaats. Deze heeft ook een gespverbinding, maar heeft maar één glijder, dus moet het evenwicht bewaren al meteen goed geoefend worden.

De ijshockeyschaatsen

Een ijshockeyschaats is een schaats die ontwikkeld is om te kunnen ijshockeyen. Deze heeft een kort ijzer met een sterke ronding, wat de wendbaarheid erg ten goede komt. De schaats wordt hol geslepen. De dikte van de ijzers zijn 2,8 tot 3,0 mm.

De uitvoering van de schoen is tegenwoordig helemaal van een stugge kunststof, wat de stabiliteit van de schaatsen een stuk beter maakt, dan die met de traditionele lederen schoenen. Als die schaatsen veel gebruikt waren, werd het steeds moeilijker om het ijzer recht op het ijs te houden. Dit had dan weer zijn invloed op de snelheid en de stabiliteit. Bij de jeugd is deze schaats erg populair, zowel op natuurijs als op de kunstijsbaan.

De kunstrijdschaats

De kunstrijdschaats, die speciaal voor het kunstrijden ontworpen is, heeft voor de stabiliteit van de rijder een hoge schoen. Het ijzer van de bijbehorende schaats heeft een aantal tanden in de vorm van een zaag op de punt. Die punten worden gebruikt om pirouettes te maken en om af te kunnen zetten bij bepaalde sprongen. De ijzers worden ook hol geslepen en hebben een dikte van ongeveer 3,8 mm.

De lage en hoge Noorse schaats

De Noorse schaatsen, zoals men die noemt, zijn bij uitstek geschikt om lange afstanden te schaatsen. De lage Noor is een schaats die geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Hij geeft net wat meer stabiliteit dan de hoge Noorse schaats. De hoge Noor daarentegen is meer geschikt voor gevorderde schaatsers.Het verschil tussen de lage en de hoge Noor is ongeveer 3 cm. en is pas echt van belang bij hoge snelheden en dan voornamelijk bij het schuinhangen in de bochten. Bij normaal recreatief schaatsen is het zeker niet nodig om met hoge Noren te rijden.

Hoewel er tegenwoordig ook kunststof schoenen op de Noren gemaakt worden, hebben de lederen schoenen hier nog steeds de voorkeur, omdat men hiermee dieper kan gaan zitten tijdens het schaatsen. De Combi Noor is zo'n kunststof schoen, een combinatie tussen een skischoen en een Noor. Het enkelzwikken wordt er in elk geval door tegengegaan en hij wordt vooral gedragen door beginners of mensen met een slecht evenwicht.

De ijzers moeten ook rond geslepen worden, maar hebben een grotere radius dan een ijshockey- of kunstschaats. De dikte van de ijzers ligt rond de 1 mm.

De shorttrackschaats

Shorttrackschaatsen zijn eigenlijk een hoog model Noren met een gekromd ijzer. Dankzij deze kromming kunnen er hele korte bochten gemaakt worden op de wedstrijdbaan. Zo'n kromming in het ijzer komen we ook tegen bij de ijshockeyschaatsen. Shorttrackwedstrijden worden altijd op een ijshockeybaan verreden.

De klapschaats

Veel wedstrijdrijders schaatsen tegenwoordig met klapschaatsen. Bij deze schaatsen komt de hiel van de schoen los van de ijzers tijdens de afzet. De schaats blijft dus langer op het ijs dan de schoen en kan er dus langer afgezet worden, wat de snelheid ten goede komt.

Verhuurschaatsen

Op bijna alle ijsbanen zijn tegenwoordig schaatsen te huur, van het type ijshockeyschaats of kunstrijdschaats. Deze zijn voorzien van kunststof schoenen, die comfortabel aanvoelen. Meestal fel gekleurd om diefstal tegen te gaan.

Wat voor u de beste keuze is hangt af van uw persoonlijke voorkeur en waar u wilt gaan schaatsen. Voor een goed advies dient u vooraf gedegen informatie in te winnen bij uw schaatsleverancier.

Let er wel op dat u de schaatsen niet te groot koopt (op de groei). Normaal draagt u een dunne sok in de schaats en de te kiezen maat is normaal een halve maat kleiner dan uw schoenmaat.
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen slijpenSchaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeysc…
Tonny de Jong: als eerste goed op de klapschaatsTonny de Jong was de eerste vrouwelijke schaatser die goed overweg kon met de klapschaats. Ze wist twee maal Europees Ka…
De ontwikkeling van de schaatsVan koeienbot tot klapschaats. Dat is de geschiedenis van de schaats in een notendop. Staan ons in de toekomst weer nieu…
Schaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)recensieSchaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)Van boeken uit de serie Informatie steek je altijd wat op, dat geldt ook voor dit boek over schaatsen. Als er ijs ligt i…

Jan Bos: eerste Nederlandse wereldkampioen sprintJan Bos is een langebaanschaatser die zich heeft gespecialiseerd in de sprint. In 1998 werd hij de allereerste Nederland…
Skateboarden - Wat is hetSkateboarden is een sport waarbij je op een speciale plank rijdt met wieltjes eronder. De plank zelf, ook wel je deck ge…
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 06-11-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.