Anabole steroïden, werking, bijwerkingen en risico's

Anabole steroïden, werking, bijwerkingen en risico's Spieren tegen elke prijs. Steeds meer jonge krachtsporters zijn bereid om hun toevlucht te nemen tot illegale doping. Ze zijn zich vaak niet bewust van de risico's of negeren ze. Bodybuilding heeft evenals de wielersport een bedenkelijke reputatie op gebied van doping. Voor veel mensen staat bodybuilding gelijk aan gebruik van anabole steroïden, stoffen die de spieropbouw moeten bevorderen en tegelijk de vetverbranding stimuleren. Veel krachtsporters ontwikkelen een ware verslaving bij hun streven naar een perfect lichaam. Ze stellen dat boven al het andere. Ook boven de eigen gezondheid. Veel gebruikers zijn jongeren of jongvolwassenen waarbij anabole steroïden vaak een bijzonder verwoestend effect hebben.

Wat zijn anabole steroïden

Anabolica is een verzamelnaam en staat voor alle stoffen die de opbouw van lichaamseigen weefsel bevorderen. Tot de anabolica behoren, als hun bekendste vertegenwoordigers, de anabole steroïden. Synthetische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron staan bekend als anabole steroïden. Deze stoffen vinden in de geneeskunde toepassing voor de behandeling van bepaalde ziekten of symptomen, maar worden ook gebruikt in de sport voor prestatieverbetering.

De werking van anabole steroïden in het menselijk lichaam

Anabole steroïden versterken de op opbouw van eiwitten in het organisme. Tegelijkertijd neemt de afbraak van lichaamseigen eiwit in het lichaam af. Als je daarbij ook nog intensieve krachttraining doet, kweek je snel extra spiermassa. Feitelijk hebben anabole steroïden een tweeledig effect:
 1. Het anabole effect betreft het gewenste effect van een verbeterde spieropbouw en gelijktijdige een afname van lichaamsvet (dit effect treedt trouwens ook tijdens training op bij inname van steroïden).
 2. Het tweede effect is de androgene werking, wat een ongewenst neveneffect is. Onder androgene werking verstaat men de kunstmatige invloed van hormonen op de interne en externe seksuele kenmerken (zie bijwerkingen). Weliswaar zijn er preparaten waarbij de andogene werking minder sterk is, maar ze is er altijd.

Niet te lichtvaardig denken over de risico's

Helaas is het inderdaad een feit dat de inname van anabole steroïden de spieropbouw versnelt. Belangrijk is echter dat iedereen die met de gedachte speelt om anabole steroïden te gebruiken, zich bewust moet zijn van de risico's daarvan en er beslist niet te lichtvaardig over moet denken. Risico's en voordelen moeten absoluut van tevoren tegen elkaar afgewogen worden.

Mogelijke bijwerkingen en risico's van anabole steroïden

 • Schade aan hart en bloedvaten;
 • Prostaatvergroting, mogelijk zelfs prostaatkanker;
 • Leverbeschadiging;
 • Vermannelijking bij vrouwen (lichaamsbeharing, veranderingen menstruele cyclus, vergroting clitoris, diepere stem);
 • Borstvorming bij mannen (bij ongeveer 50% van alle regelmatige anabolica-gebruikers);
 • Bij mannen kan het leiden tot zaadbaldegeneratie en remming van de spermaproductie;
 • groeistoornissen bij jongvolwassenen;
 • Acne;
 • Haarverlies;
 • Verhoogde agressie;
 • Depressie;
 • Broze botten.

Vetverlies

Over gewicht verliezen en diëten in samenhang met spieropbouw bestaan er zoveel mythen, misverstanden en halve waarheden, dat het goed is om er een aantal op te helderen:
 • Om vet af te bouwen moet absoluut aan één voorwaarde worden voldaan: er moet een energietekort bestaan, dat betekent, er moeten minder calorieën worden opgenomen dan geconsumeerd. Alleen dan zal het lichaam de vetreserves van het lichaam als energiebron aanspreken. Maar anderzijds is het belangrijk dat dit energietekort niet te hoog is omdat het lichaam anders in een soort van energiebesparende toestand raakt waarin het de vetreserves langer vasthoudt.
 • Er bestaan geen specifieke oefeningen om vetten af te bouwen! Het is een misvatting dat je vet kan kwijtraken op bepaalde lichaamsdelen door het doen van bepaalde oefeningen. Het is dus nutteloos om sit-ups te doen als je vet wil verliezen op de buik. Met die sit-ups bouw je hoogstens een six-pack op, dat echter nog steeds onder het vet verborgen blijft. Het enige wat met succes invloed op gewichtsverlies heeft, is het aantal calorieën dat je tijdens een training verbruikt.
 • Probeer nooit te trainen voor gewichtsverlies en spieropbouw tegelijk. Voor een optimale vetverbranding is een calorietekort nodig, voor spieropbouw is een calorieoverschot nodig. Beide doelen nastreven leidt er uiteindelijk toe dat geen van beide doelstellingen wordt bereikt. Dus altijd eerst het ene, dán het andere! Toch kan het soms gebeuren, dat men ook spiermassa opbouwt tijdens het afvallen of omgekeerd. Maar dat moet dan min of meer worden beschouwd als een extraatje. Het kan niet bewust worden uitgelokt.
 • Diëten zijn slecht! Diëten hebben per definitie een tijdelijk karakter en bieden dus ook tijdelijke resultaten. Daarna vervalt het lichaam weer in zijn vorige toestand, zoals ook wij weer terugkeren naar onze vorige voedingsgewoonten. Bovendien bouwt het lichaam nog wat extra vetreserves op voor een volgend voedingstekort (... het volgende dieet), het beroemde Jojo-effekt. Structurele verandering van het voedingsgedrag moet dus het doel zijn.
 • Er bestaan geen voedingssupplementen die wetenschappelijk bewezen hebben dat men er vetten van kwijtraakt. Maar er zijn wél serieuze aanwijzingen dat men met de aanschaf van voedingssupplementen die worden aangeprezen voor vetverlies, zeer veel geld kan kwijtraken.....

De wedstrijd wordt in bed gewonnen

Iedere sporter die op zoek is naar mogelijkheden om zijn prestaties naar een hoger niveau te tillen, zal baat hebben bij bovenstaande aanbevelingen. Maar de belangrijkste tip, die elke serieuze sporter eigenlijk ter harte moet nemen: "de wedstrijd wordt in bed gewonnen!"
© 2010 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anabole steroïden - gebruik en misbruikAnabole steroïden - gebruik en misbruikAndrogene anabole steroïden, of in het kort anabole steroïden, zijn in 1930 ontwikkeld om de groei van de skeletspieren…
De voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïdenDe voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïdenAnabole steroïden zijn veelgebruikte supplementen in de sportwereld. Het zorgt voor verbeterde sportprestaties en het zi…
Steroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne (acne steroidalis, steroid induced acne) is een vorm van acne, een aandoening waarbij de talgklieren ontst…

Beenbescherming voor paardenEr zijn zoveel verschillende beenbeschermers voor paarden dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. In di…
Supplementen zin en onzinSupplementen zin en onzinSporters geloven graag in een pilletje die de sportprestatie bevordert. Er is een hoop op de markt, maar wat werkt er nu…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.