Beenbescherming voor paarden

Er zijn zoveel verschillende beenbeschermers voor paarden dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. In dit artikel een opsomming van de meest gebruikte beenbeschermers met hun functie.

Peesbeschermers

De peesbeschermer beschermt, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, de pezen in het been van je paard tegen klappen van buitenaf. Het is niet zo dat de beschermer het been beschermt tegen bijvoorbeeld overbelasting, of dat een peesbeschermer het paardenbeen ondersteunt. Peesbeschermers worden voornamelijk gebruikt bij de voorbenen van het paard en beschermen de pezen gelegen aan de achterzijde van het pijpbeen.

Strijklappen

Strijklappen zijn beschermers voor de achterbenen van het paard. Ze beschermen de kogels tegen beschadigingen doordat het paard met de kogels langs elkaar strijkt tijdens het lopen. Veel mensen gebruiken strijklappen voor de sier, ze worden namelijk vaak in één set met peesbeschermers verkocht.

Drie in één beschermers

Dit zijn beschermers die wél een ondersteunende functie hebben. De beschermers zijn van neopreen gemaakt en omsluiten bijna het gehele onderbeen van het paard. Zo worden de gewrichten en banden ondersteund en de pezen beschermd tegen overstrekking. Drie in één beschermers zie je vaak bij de samengestelde wedstrijdsport, maar ze kunnen ook goed gebruikt worden bij dressuur en springen. Drie in één beschermers zijn er voor zowel de voor- als de achterbenen.


Pijpkousen

Pijpkousen worden niet veel meer gebruikt, ze zijn voorbij gestreefd door de peesbeschermer, maar het zijn zeer effectieve beenbeschermers voor paarden die zich op de één of andere manier weten te beschadigen aan de binnenkant van hun been. Ze kunnen voor zowel de voor- als achterbenen worden gebruikt.

Bandages

Bandages zijn er in verschillende materialen, je hebt ze onder andere in acryl, fleece en van elastisch materiaal. Bandages kunnen gebruikt worden als bescherming tijdens werk en tijdens transport, al worden ze tegenwoordig ook gebruikt als mode-artikel, bijpassend bij het schabrak. Goed bandages aanleggen is een kunst, als je niet weet hoe het moet, doe het dan ook niet want je kunt er schade mee aanrichten!

Springschoenen

Springschoenen zijn inderdaad een soort 'schoentjes' die over de hoef van het paard heenvallen. Zo beschermen ze de kroonrand en de ballen van de hoef. Springschoenen kunnen ook gebruikt worden om te voorkomen dat het paard zijn hoefijzers aftrapt, dan moet je vaak één maat groter nemen zodat de schoen tot op de grond komt.


Transportbeschermers

Transportbeschermers worden gebruikt op de trailer. Ze zijn er voor zowel de voor als de achterbenen in grofweg twee modellen. Het ene model beschermt alleen de onderbenen van het paard, het andere ook nog het spronggewricht. Je kan je paard ook bandageren om hem te beschermen tijdens het transport. Gebruik dan niet alleen bandages, maar ook onderlappen en zorg dat je niet te strak (afknellen) maar ook zeker niet te los (afzakken) bandageert.

Hoefschoenen

Hoefschoenen beschermen de hoeven van het paard tegen al te erge slijtage waardoor het paard gevoelig gaat lopen. Ze zijn een alternatief voor hoefijzers en worden dus ook alleen omgedaan wanneer het paard over het harde moet lopen, in de stal en wei kunnen ze gewoon af, in tegenstelling tot hoefijzers. Hoefschoenen moeten zorgvuldig worden aangemeten, je wil zelf immers ook liever niet op slechtpassende schoenen een flink stuk wandelen.

© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buiten paardrijden in het donker: reflectieBuiten paardrijden in het donker: reflectieDe herfst is aangebroken. Met koude, natte en winderige dagen in het vooruitzicht, trekken veel paardeneigenaren hun reg…
Het harnachement bij het springenBij het springen hebben paarden vaak veel extra's om hun lichaam. Deze onderdelen hebben allemaal hun eigen functie. Het…
Paard en paardensport: het merk EskadronEskadron is een vooraanstaand merk in de paardensport. Jaarlijks brengt Eskadron een zeer gegeerde collectie zadeldekjes…
Je paard op ijzers: is het nodig?Je paard op ijzers: is het nodig?Overal om ons heen zien we paarden op ijzers staan in alle mogelijke mate en vormen. Je moet al heel geleerd zijn om te…

Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kouSnelheid bevorderende hardloopkleding in de kouProfessionele hardloopkleding geschikt voor lage buitentemperaturen is volop verkrijgbaar. Moderne kunststof kleding hou…
Anabole steroïden, werking, bijwerkingen en risico'sAnabole steroïden, werking, bijwerkingen en risico'sSpieren tegen elke prijs. Steeds meer jonge krachtsporters zijn bereid om hun toevlucht te nemen tot illegale doping. Ze…
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.