Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kou

Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kou Professionele hardloopkleding geschikt voor lage buitentemperaturen is volop verkrijgbaar. Moderne kunststof kleding houdt het lichaam relatief droog en warm, vanwege het vochtafvoerende effect. Maar wat doe je nu precies voor comfortabele functionele kleding aan, tijdens een wedstrijd in barre koude weersomstandigheden. Want van een intensieve lichamelijke inspanning kun je zelfs in de kou behoorlijk warm worden. En wilt tijdens de hardloopwedstrijd ook geen snelheidsvermindering oplopen.

Transpireren en katoen

Zo’n 30 jaar geleden bestond hardloopkleding nog voornamelijk uit katoenen materiaal. Maar als je één stof juist niet moet aantrekken als hardloper, ongeacht of het buiten warm of koud is, dan is het katoen! Katoen is een heerlijk comfortabel materiaal, zolang je geen lichamelijke inspanning doet en dus niet zweet. Want op het moment dat je huid vocht gaat afscheiden doet katoen namelijk datgene wat je juist niet wilt, namelijk het transpiratievocht vasthouden in plaats van afvoeren.

functionele kunststof hardloopkleding

In de sportzaken vind je tegenwoordig de fijnste kunststof sportkleding, comfortabel zittend, vochtafvoerend en bovendien mooi van vorm en kleur. Bij menige grote hardloopwedstrijd, zoals Damtotdamloop en Zevenheuvelenloop kun je vaak als herinnering ook een functioneel hardloopshirt bestellen, maar bij lage buitentemperaturen is zo'n T-shirt vaak onvoldoende warm en moet je wat extra's aantrekken.

Hardloopkleding op een koude winterdag

Als je lekker voor jezelf gaat trainen is het niet zo moeilijk en zul je wellicht redelijk warm gekleed gaan. Omdat je toch niet constant tot het uiterste gaat, en het snel hardlopen afwisselt met een rustiger tempo. Doe eventueel onder je jack een lekkere sjaal ter bescherming van de harde koude wind. Als je de wind in de rug hebt doe je het ding wat losser om de nek.

Bij een hardloopwedstrijd ligt het ingewikkelder. Goed nadenken, omdat je natuurlijk niet halverwege iets kunt aan- of uittrekken. Welke aspecten spelen een rol bij een wedstrijd op een koude dag, als het gaat om de juiste kleding:

Temperatuur

Bij een lage temperatuur, maar wel zonder vorst, trek je in principe een warmtehemd aan met daar overheen een trui/of jasje met lange mouwen alsmede halsbedekking (col). Vergeet geen handschoenen. Bij temperaturen beneden 7 graden is hardlopen in korte broek over het algemeen af te raden. Ook al voelen je benen niet koud aan en heb je er voor je gevoel geen last van, dan nog is kou op de spieren niet goed. De doorbloeding neemt daardoor af. En dus ontvangen de spieren ook minder voedingsstoffen en worden de afvalstoffen niet optimaal afgevoerd. Verzuring zal eerder ontstaan, terwijl de hersteltijd toeneemt. Wel is het zo dat de spieren natuurlijk opwarmen vanwege de inspanning. Dus het is ook weer niet zo dat je gelijk een blessure oploopt als je benen te koud zijn.

Neerslag en wind

Voor een paar spatjes brengen we geen wijziging aan, maar bij hevige regen of bij een erg koude wind, doen we over bovenstaande uitrusting nog een dun windjack, dat het meeste wel tegenhoudt. Uiteraard geen volledig waterdichte kleding, want we willen wel graag het zweet kwijt. Je kunt er tevens aan denken een pet met klep op te zetten zodat je niet zoveel regen in je ogen krijgt.

Vorst

Als er weinig wind tijdens de vorst staat kunnen we eveneens volstaan met bovenstaande kleding, (windjack wel/niet aantrekken is een persoonlijke keuze). Maar daarnaast is het vaak wel verstandig een muts op te zetten mede ter bescherming van de oren.

Vorst in combinatie met harde wind

Dit kan een extreme aanslag voor ons lichaam zijn en dus is het belangrijk minstens drie lagen aan te trekken, namelijk:
  • warmtehemd, met lange mouw en nekbescherming (col)
  • daar overheen een hardloopshirt of warmtehemd met lange of korte mouw,
  • daar overheen een windjack,
  • (vooral de derde laag niet te strak, want luchtlagen isoleren juist),
  • liever wanten dan handschoenen, want je vingers houd je anders moeilijk warm,
  • muts (over de oren),
  • niet te dunne tight over de benen
  • je voeten hoeven meestal geen extra bescherming, uiteraard niet al te dunne sokken

In het startvak

Bij grote wedstrijden sta je vaak enige tijd te wachten. Tussen de andere lopers valt dit meestal nog wel mee omdat je warmte uitstraalt naar elkaar en ook voor elkaar de wind afschermt. Maar een plastic regencape of een extra T-shirt, dat je kan uitdoen vlak voor het startschot, is wel fijn.

Niet te warm kleden

Het lijkt tegenstrijdig aan bovenstaand betoog, maar wees ook niet te benauwd en gedraag je niet als koukleum, want je gaat heus niet dood als je het even een beetje te koud hebt tijdens en vlak na de start. Neem echter nooit risico bij vorst in combinatie met harde wind.

Persoonlijk

Bovenstaande adviezen zijn algemeen, die je een beetje aan je persoonlijke situatie kunt aanpassen. Loop je 17 km/uur dan verbrand je meer en zul je het niet zo snel koud hebben, t.o.v. iemand die met een tempo van rond de 10 km loopt. De laatste persoon zal zich warmer moeten kleden. En als je jong bent kun je ook wat meer verdragen dan senioren.

Succes!
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…
Osaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenOsaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenEen aantal sportmerken is al jarenlang zeer bekend. Veel sporters zijn vertrouwd geraakt met een bepaald merk en houden…
De juiste hardloopkleding vind je zo!De juiste hardloopkleding vind je zo!Als je sportkleding goed zit, kun je veel meer uit je sportmoment halen. Bij hardlopen is het bijvoorbeeld niet handig o…
Hardlopen in de regen, hoe, wat, tips en adviesJe wilt gaan hardlopen terwijl het regent. Wat voor kleding trek je aan? Hoeveel kleding trek je aan? Waar moet je op le…

Franco Ballerini; verongelukt winnaar Parijs-RoubaixFranco Ballerini was een Italiaans wielrenner en wielercoach die in zijn carrière onder meer twee maal de Franse klassie…
Beenbescherming voor paardenEr zijn zoveel verschillende beenbeschermers voor paarden dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. In di…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.