De barebackpad; comfortabel zonder zadel

Een barebackpad is een hulpmiddel dat je kan gebruiken bij het rijden van je paard. In feite is het 'gewoon' een soort dekje met een singel waar je op kan zitten als je zonder zadel wil rijden.

Waarom een barebackpad?

Als je een goede, stevige en onafhankelijk zit wilt onwikkelen is het handig om af en toe eens zonder zadel te gaan rijden. Doordat je dan niet de steun hebt van de kniewrongen en stijgbeugels word je niet in een houding gedwongen zoals dat op een zadel wel gebeurt. Zo kun je je onafhankelijke zit trainen. Een barebackpad is vaak wat stroever aan de bovenkant, hierdoor heb je geen last van kriebelende paardenharen in je broek en bovendien zit je steviger dan wanneer je op de blote rug van het paard gaat zitten.

Waarom geen stijgbeugels aan de barebackpad?

Er bestaan barebackpads met stijgbeugels eraan. Ik raad echter iedereen af om een barebackpad met stijgbeugels te gebruiken. Er zijn verschillende redenen waarom stijgbeugels aan een barebackpad niet raadzaam zijn, dit zijn de meest voor de hand liggenden:

  • Wanneer je paard onverwacht opzij springt komt er een grote druk op één van de stijgbeugels te staan. Doordat de barebackpad niet verstevigd is, zoals een zadel, zal hij door deze druk gaan glijden, met alle gevolgen van dien.
  • De stijgbeugels vormen een enorme puntbelasting op de wervels van het paard. Bij een zadel zit de stijgbeugelophanging aan de boom vast, waardoor de druk over een groot oppervlak wordt verspreid. Bij een barebackpad is dat niet het geval, op het moment dat de ruiter in de stijgbeugels gaat staan of er druk op uitoefent, zal het paard dit in zijn rug voelen, omdat al het gewicht via de stijgbeugelriem op zijn rug rust.

Is een barebackpad ook geschikt voor lange ritten?

Het zou vast kunnen, maar ik zou zelf de barebackpad aanraden voor korte ritten. Het is natuurlijk geen zadel dat de druk van de ruiter goed verdeelt. Het verdeelt eigenlijk helemaal geen druk en je oefent tijdens het zonder zadel rijden toch echt wel druk uit op de rug van het paard. Het beste is om lange ritten met een goedpassend zadel te rijden, dan kun je de kortere ritten fijn met de barebackpad doen. Dat is waarschijnlijk voor jou en je paard de prettigste manier.

Voordelen van een barebackpad

  • Meer gevoelscontact met je paard omdat er geen zadel tussen jullie in zit.
  • Je kunt op een comfortabele manier werken aan een onafhankelijke zit.
  • Geen haren in je broek tijdens de verharingsperiode en geen zweterige billen in de zomer.
  • Een barebackpad is lang niet zo glad als een blote paardenrug dus je zit stabieler.
  • De barebackpad functioneert als een soort kussentje, voor zowel jou als je paard, jij geen zere billen, hij geen zere rug vanwege jouw zitbeenknobbels.

Nadelen van een barebackpad

  • Niet de meest geschikte optoming om lange ritten mee te maken omdat een barebackpad de druk van de ruiter niet optimaal verdeelt.
© 2010 - 2023 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Natuurlijk paardrijden: boomloos rijdenBij een boomloos zadel ontbreekt het harde deel uit het zadel, waardoor het zadel zeer flexibel is. De ruiter voelt de b…
Rijden met een boomloos zadel?Een boomloos zadel en een zadel met boom verschillen als je naar ze kijkt niet heel veel. Maar het verschil voor u en uw…
Een zadel passen: inches van een zadelEen zadel voor uw paard is te verkrijgen in vele soorten en maten. Om het juiste zadel te kopen is het belangrijk te wet…

De oefeningen voor grote biceps (mass)Wat is er mooier dan een goed ontwikkelde borst en gespierde armen. Het ontwikkelen van kracht in de armen zal prestatie…
Franco Ballerini; verongelukt winnaar Parijs-RoubaixFranco Ballerini was een Italiaans wielrenner en wielercoach die in zijn carrière onder meer twee maal de Franse klassie…
Bronnen en referenties
  • Paardnatuurlijk Barepackpad.co.uk
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.