Paintball, een spel met modder en verf
Paint ball is een spel dat over is komen waaien uit Australië. Een spel dat in de bossen wordt gespeeld met een luchtdrukgeweer. De munitie bestaat uit verfbolletjes, die lijken op een geel/groene toverbal en blauwe plekken kunnen geven als je ermee geraakt wordt. De spelregels doen aan LAND VEROVEREN denken.
Herkomst
Het spel is ontstaan in Australië, waar veeboeren een manier zochten op om afstand hun vee te kunnen merken. De oplossing werd gevonden in het ontwikkelen van een op luchtdruk werkend pistool, dat gevuld kon worden met verfbolletjes. En dat zijn toepassing vond in paintball.
Paint ball is een groepsspel dat in de buitenlucht op een stuk land met bossages (vaak een stuk bos) wordt gespeeld. Er bestaan verschillende spelvormen van. Elk spel wordt 2 maal gespeeld, waarbij van veld wordt gewisseld.
Traditioneel is VLAGGENROOF. Het perceel is in twee delen opgesplitst. En de groep spelers ook. Minimaal 3 en maximaal 15 per groep. Elke groep heeft een vlag, die verstopt wordt op hun eigen perceel. (kamp). De bedoeling is om de vlag (gewoon een lap) van de tegenpartij te bemachtigen. Dus verdedigen en aanvallen wisselen elkaar af. Zodra je geraakt wordt spat het verfbolletje uiteen, en dien je het veld te verlaten. CENTERVLAG is een variatie hierop. Er is op het hele perceel slechts 1 vlag en deze moet in het kamp van de tegenpartij geplaatst worden. Het spel is afgelopen als iedereen geraakt is en er geen spelers meer over zijn.
Safety First
Om te voorkomen, dat je kleding onder de verf komt, draagt iedere speler een overall in camouflagekleuren. Om te voorkomen dat je gewond raakt, draag iedere speler een masker. Die lijkt nog het meest op een skihelm, met veiligheidsbril.
De veiligheidsregel is: Op het speelveld is het strikt verboden om de helm af te zetten. EN binnen de 10 meter van je tegenstander mag er NIET op het hoofd gemikt worden.
Er geld een minimumleeftijd van 12 jaar i.v.m. het gewicht van het ‘wapen.’ Er is geen maximumleeftijd. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit spel spelen. Er zijn diverse verenigingen, die hun veld en materiaal voor dit spel ter beschikking stellen en waar je tegen betaling terecht kunt, als je het zelf wil spelen.
Het materiaal
Het geweer ziet eruit als een sten. Onderop is een gasfles met samengeperste lucht aangesloten, en bovenop zit een houder waarin de verfballetjes zitten. Er zit een veiligheidspal op, om te voorkomen dat het geweer per ongelijk afgaat. En er wordt ook een gele baroplug op de loop geplaatst, om te voorkomen, dat de verfballetjes eruit kunnen komen.
De verf is niet schadelijk. Hij is zelfs eetbaar.De bolletjes zijn gemaakt van kleurstof en eiwit. De schil is van gelatine. In de winterperiode worden er bolletjes gebruikt, die een hardere schil hebben, i.v.m. de lage temperatuur.
Diverse spelvormen
Al hoewel het spel aan oorlog voeren doet denken, heeft het niets van doen met militarisme. Het spel kan ook in competitieverband gespeeld worden. Vaak is het dan 3 tegen 3 of 5 tegen 5. Gespeeld worden dan Vlaggeroof of Centervlag.
Een ander spelvariant is PRESIDENT. Hierbij wordt een persoon aangewezen en deze krijgt een hesje aan. De leden uit zijn ploeg moeten hem verdedigen, de andere ploeg moet hem proberen te raken. Zelf heeft hij geen wapen. Een variatie hierop is BRANCARD. Daarbij heeft de persoon met het hesje een brancard bij zich, waardoor hij minder mobiel is.
Spelvormen waarbij geen vlag of president te pas komt zijn KAMP VERDEDIGEN, VIETCONG en FREE FOR ALL. In de laatste spelvorm telt de regel: Ieder voor zich.
Bij het spel BOM gaat het erom, om een koffer (de bom) binnen een tijdslimiet onschadelijk te maken.
Tot slot
Het spel KONIJNENJACHT is erg gewild voor vrijgezellenparty´s. Hierbij krijgt de toekomstige bruidegom een konijnenpak aan en is verder het doelwit van de andere spelers.