Paintball, een spel met modder en verf

Paintball, een spel met modder en verf Paint ball is een spel dat over is komen waaien uit Australië. Een spel dat in de bossen wordt gespeeld met een luchtdrukgeweer. De munitie bestaat uit verfbolletjes, die lijken op een geel/groene toverbal en blauwe plekken kunnen geven als je ermee geraakt wordt. De spelregels doen aan LAND VEROVEREN denken.

Herkomst

Het spel is ontstaan in Australië, waar veeboeren een manier zochten op om afstand hun vee te kunnen merken. De oplossing werd gevonden in het ontwikkelen van een op luchtdruk werkend pistool, dat gevuld kon worden met verfbolletjes. En dat zijn toepassing vond in paintball.

Paint ball is een groepsspel dat in de buitenlucht op een stuk land met bossages (vaak een stuk bos) wordt gespeeld. Er bestaan verschillende spelvormen van. Elk spel wordt 2 maal gespeeld, waarbij van veld wordt gewisseld.

Traditioneel is VLAGGENROOF. Het perceel is in twee delen opgesplitst. En de groep spelers ook. Minimaal 3 en maximaal 15 per groep. Elke groep heeft een vlag, die verstopt wordt op hun eigen perceel. (kamp). De bedoeling is om de vlag (gewoon een lap) van de tegenpartij te bemachtigen. Dus verdedigen en aanvallen wisselen elkaar af. Zodra je geraakt wordt spat het verfbolletje uiteen, en dien je het veld te verlaten. CENTERVLAG is een variatie hierop. Er is op het hele perceel slechts 1 vlag en deze moet in het kamp van de tegenpartij geplaatst worden. Het spel is afgelopen als iedereen geraakt is en er geen spelers meer over zijn.

Safety First

Om te voorkomen, dat je kleding onder de verf komt, draagt iedere speler een overall in camouflagekleuren. Om te voorkomen dat je gewond raakt, draag iedere speler een masker. Die lijkt nog het meest op een skihelm, met veiligheidsbril.
De veiligheidsregel is: Op het speelveld is het strikt verboden om de helm af te zetten. EN binnen de 10 meter van je tegenstander mag er NIET op het hoofd gemikt worden.

Er geld een minimumleeftijd van 12 jaar i.v.m. het gewicht van het ‘wapen.’ Er is geen maximumleeftijd. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit spel spelen. Er zijn diverse verenigingen, die hun veld en materiaal voor dit spel ter beschikking stellen en waar je tegen betaling terecht kunt, als je het zelf wil spelen.

Het materiaal

Het geweer ziet eruit als een sten. Onderop is een gasfles met samengeperste lucht aangesloten, en bovenop zit een houder waarin de verfballetjes zitten. Er zit een veiligheidspal op, om te voorkomen dat het geweer per ongelijk afgaat. En er wordt ook een gele baroplug op de loop geplaatst, om te voorkomen, dat de verfballetjes eruit kunnen komen.

De verf is niet schadelijk. Hij is zelfs eetbaar.De bolletjes zijn gemaakt van kleurstof en eiwit. De schil is van gelatine. In de winterperiode worden er bolletjes gebruikt, die een hardere schil hebben, i.v.m. de lage temperatuur.

Diverse spelvormen

Al hoewel het spel aan oorlog voeren doet denken, heeft het niets van doen met militarisme. Het spel kan ook in competitieverband gespeeld worden. Vaak is het dan 3 tegen 3 of 5 tegen 5. Gespeeld worden dan Vlaggeroof of Centervlag.

Een ander spelvariant is PRESIDENT. Hierbij wordt een persoon aangewezen en deze krijgt een hesje aan. De leden uit zijn ploeg moeten hem verdedigen, de andere ploeg moet hem proberen te raken. Zelf heeft hij geen wapen. Een variatie hierop is BRANCARD. Daarbij heeft de persoon met het hesje een brancard bij zich, waardoor hij minder mobiel is.

Spelvormen waarbij geen vlag of president te pas komt zijn KAMP VERDEDIGEN, VIETCONG en FREE FOR ALL. In de laatste spelvorm telt de regel: Ieder voor zich.
Bij het spel BOM gaat het erom, om een koffer (de bom) binnen een tijdslimiet onschadelijk te maken.

Tot slot

Het spel KONIJNENJACHT is erg gewild voor vrijgezellenparty´s. Hierbij krijgt de toekomstige bruidegom een konijnenpak aan en is verder het doelwit van de andere spelers.
© 2010 - 2023 Maribel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitrusting: het spelen van paintballUitrusting: het spelen van paintballPaintballen is een relatief nieuwe sport die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Het kan in Nederland op vee…
Lasergamen (lasershooten): ook voor kinderenLasergamen (lasershooten): ook voor kinderenZin in een leuk middagje uit met vrienden, kennissen of familie? Denk dan eens aan lasergamen, in België lasershooten ge…
Paintball: Voorkom verwoestende oogletselsPaintball: Voorkom verwoestende oogletselsPaintball is vooral bij jongeren een populaire vrijetijdsbesteding. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn gek op dit…
Symbiose en competitie in flora en faunaSymbiose en competitie in flora en faunaTussen dieren (fauna) in de natuur bestaan onderlinge relaties. Deze relaties kunnen tussen soorten worden beschreven of…

Juiste voeding bij duursporten (hardlopen) voor topprestatieJuiste voeding bij duursporten (hardlopen) voor topprestatieAls je een goede sportprestatie wil leveren, zal je ongetwijfeld extra goed op je voeding letten. Maar wat bij de ene sp…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mfranck, Pixabay
  • PBW@telenet.be
Maribel (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.