Ireen Wüst biografie

Ireen Wüst biografie Ireen is het grote natuurtalent uit Goirle. De Nederlandse schaatsster heeft al een succesvolle carrière achter de rug. Een carrière die nog niet over lijkt te zijn. Ze is één van Nederlands grootste schaatssters allertijden. Haar naam gaat nu al de geschiedenisboeken in, als viervoudig Olympisch kampioene. Ireen Wüst traint iedere dag. In de winter traint Ireen Wüst minder uren dan in de zomer. Als je uit gaat van een gemiddelde van drie tot vier uur per dag, dan zijn dat al snel minimaal 1.500 trainingsuren per jaar. De afstand van haar specialisme is de 1.500 meter. Ireen Wüst is echter Olympisch kampioen op de 3.000 meter. De favoriete ijsbaan van Ireen Wüst is Calgary. Ireen Wüst heeft acht trainers gehad. De laatste trainers van Ireen Wüst zijn Gerard Kemkers, Geert Kuiper, Kosta Poltavets, Marianne Timmer, Gianni Romme en Rutger Tijssen.

Ireen Wüst

Irene Karlijn Wüst komt op 1 april 1986 ter wereld. Ireen Wüst komt als nakomertje in een gezin met een tien en twaalf jaar oudere broer (Bas) en zus ( Ellen). De Goirlese doorloopt met succes het VWO en verovert een plek bij Jong Oranje. In 2005 wint zij de wereldtitel bij de Junioren. Tijdens dat seizoen weet de dan pas 18-jarige schaatsster samen met haar ploeggenoot bij Jong Oranje, Sven Kramer, door te breken bij de senioren. Ireen Wüst wordt derde op het Nationaal kampioenschap allround en plaatst zich hiermee voor de grote toernooien. Het Europese kampioenschap en het Wereldkampioenschap Allround. In dat seizoen, 2004/2005 krijgt Ireen Wüst met een vierde en een vijfde plaats een contract met TVM. Hierna begint een lange samenwerking met coach Gerard Kemkers. Op de toernooien bewijst ze dat er de komende jaren nog steeds rekenschap met haar gehouden zal moeten worden en begint in april 2015 haar eigen schaatsploeg Team4Gold.

Olympische Winterspelen in Turijn

Tijdens het seizoen 2005/2006 weet de jonge Wüst zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Turijn. Op de 3.000 meter verslaat ze daar vedetten als de Duitse Anni Friesinger en onze landgenote Renate Groenewold.
Ze rijdt daar een persoonlijk record van 4.02.43 waarmee ze het Olympisch goud haalt. Op de Olympische 1.500 meter behaalde Ireen Wüst de bronzen plak achter de Canadese vrouwen Klassen en Groves. Door het behalen van haar Gouden plak wordt Ireen Wüst, vlak na de Olympische spelen van Turijn, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Jaap Eden trofee

In december 2010 wordt Ireen Wüst door haar prestaties in Turijn benoemd tot Sportvrouw van het jaar en mag ze de Jaap Eden trofee in ontvangst nemen.

Seizoen 2006/2007

Het seizoen 2006/2007 werd ook weer een succesvol jaar. Al kreeg de topfavoriete een bittere pil te verwerken toen ze tijdens het Europese Kampioenschap in Colalbo 300e van een punt te kort kwam om de titel te grijpen. Dat jaar werd de jonge schaatsster wel Wereldkampioen Allround en won Ireen Wüst de wereldbeker op de 1.500 meter. Ireen Wüst is hiermee de derde Nederlandse vrouw die de wereldbeker, na Yvonne van Gennip en Tonny de Jong, in de wacht weet te slepen.

Olympische Winterspelen in Vancouver

In 2008 weet Ireen Wüst weer een unieke prestatie te leveren. Door het winnen van het Europese kampioenschap schrijft de schaatsster geschiedenis. Ireen Wüst is de enige Nederlandse vrouw uit de schaatsgeschiedenis die zich bij het schaatsen tot Europees-, Wereld- en Olympisch kampioene wist te laten kronen. De periode daarna lijkt wat stroef te verlopen voor de rijdster van TVM. In 2010 bij de Olympische Winterspelen in Vancouver blijkt de inmiddels 24-jarige schaatsster er weer te staan. Ireen Wüst, die nog altijd traint bij coach Gerard Kemkers, weet tijdens dat toernooi haar tweede Olympische medaille binnen te halen. Ze veroverde het goud op de 1.500 meter. Door de prestaties van Mark Tuitert, die het Olympisch goud op de 1.500 meter weet te behalen, weet het duo voor Nederland een wederom unieke prestatie te leveren. Na de Sovjet-Unie in 1964 is Nederland nu het eerste land wat tijdens de Olympische Winterspelen de dubbelzege op de schaatsmijl wist te behalen.

Wereldkampioenschap

In september 2010 werd de voorbereiding op het komende seizoen verstoord. De schaatsster, die het jaar daarvoor haar contract verlengde met TVM, moest een operatie ondergaan. De verwijdering van een goedaardig gezwel aan haar eierstokken zorgde ervoor dat Ireen Wüst enige tijd rust moest nemen. Al bij het Nederlands kampioenschap in oktober 2010 bewees Ireen Wüst er weer te staan. Ireen Wüst behaalde de Nederlandse titel op de 3.000 meter. In januari van 2011 behaalde ze het zilver op het EK Allround achter de Tsjechische Martina Sáblíková. Het goud en zilver hadden hiermee dezelfde winnaars als bij het eerder besproken toernooi in 2007. Tijden het wereldkampioenschap Allround in de Olympic Oval bewijst Ireen Wüst dat ze nog steeds met de besten mee kan en wordt de schaatsster uit Goirle opnieuw Wereldkampioen. Ook tijdens het WK afstanden toont Ireen Wüst hoe superieur ze is. Ireen Wüst gaat voor vier maal goud. Op 10 maart 2011 weet ze haar eerste gouden medaille van dat toernooi zeker te stellen, door de 3.000 meter te winnen voor Martina Sablikova.

Jeugdboek

In het najaar van 2010 verscheen er een spannend jeugdboek. Marieke Martino, De kleindochter van Koning Stracciatella. Het boek is geschreven door Joost Goutziers en de schrijver was geïnspireerd door de juniorentijd van de Ireen Wüst.

Palmares:

Gedurende vijftien jaar (2004 tot en met 2018) wist Ireen Wüst vele medailles te behalen. Vanaf het eerste jaar in 2004 tot en met 2018 werden jaarlijks een aantal medailles behaald. In de vijftien jaar (tot en met haar gouden medaille op de Olympische Winterspelen op 12 februari 2018) heeft Ireen Wüst schaatswedstrijden gereden en werden er bij haar 185 gouden medailles omgehangen. In totaal behaalde zij 406 medailles. naast de 185 gouden medailles ook 75 bronzen en 146 zilveren.

soort wedstrijd goudzilver brons totaal
NK 41 2113 75
EK21 16845
OS54110
WK31401182
WB866442192
junioren1102
Totaal18514675406

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappenMotivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappenMotivatie ontstaat niet zomaar, er is altijd iets waardoor je wordt gemotiveerd. Is de motivatie erg groot dan kan er pa…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Jorien ter Mors: Wie is zij?Opeens was daar Jorien ter Mors die zichzelf en alle anderen overtrof door goud te winnen op de 1500 meter langebaanscha…

Parijs-Roubaix: erelijst 1896-2020Parijs-Roubaix: erelijst 1896-2020Een week na de Ronde van Vlaanderen breekt de hel los tussen Parijs en Roubaix. Enkel gepatenteerde stofvreters houden z…
Sportschool: Fit For Free voor uw fitnessFit For Free is een sportschool waar u prima terecht kunt voor allerlei vormen van fitness of krachttraining. Met zijn m…
Bronnen en referenties
  • www.ireenwust.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 15-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.