Paardensport: Wedstrijden rijden, tips

Paardensport: Wedstrijden rijden, tips Wanneer je een eigen paard hebt of een bbijrijdpaard tot je beschikking hebt, kan het leuk zijn om wedstrijden te gaan rijden. Maar voordat je op een officiële wedstrijd mag starten, zijn er een aantal dingen die je geregeld moet hebben. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de reglementen van de KNHS. Daarnaast vind je hier ook tips om het rijden van een wedstrijd zo soepel mogelijk te laten verlopen zodat je optimaal kunt genieten van je hobby. Wedstrijd rijden is namelijk erg leuk!

Wedstrijdreglement

Voordat je wedstrijden gaat rijden is het belangrijk om het een en ander te weten over de wedstrijdreglementen. Deze zijn de vinden op de website van de KNHS. Je bent verplicht om in wedstrijdkleding wedstrijden te rijden. Ook je harnachement is aan regels onderhevig. In de reglementen staan zorgvuldig alle aspecten van het rijden van wedstrijden beschreven. Zorg ervoor dat je bekend bent met deze regelgeving voor je op wedstrijd gaat.

Rijvereniging

Wanneer je wedstrijden wilt gaan rijden, moet je lid worden van een rijvereniging. Meestal zitten er meerdere rijverenigingen in de buurt en heb je keuze. De lidmaatschapskosten kunnen per rijvereniging verschillen. Sommige rijverenigingen verwachten van je dat je helpt tijdens georganiseerde concoursen. Als je hier geen zin in hebt of tijd voor hebt, kun je beter op zoek naar een andere vereniging. Er zijn ook verenigingen die wekelijks een verenigingsles aanbieden. Wanneer je hier geen gebruik van maakt, betaal je vaak echter wel gewoon de kosten. Ook een afweging waard dus. Wanneer jouw stal of manege een eigen vereniging heeft, word je vaak daar lid. De kosten van een lidmaatschap hangen vaak af aan de geboden extra's.

KNHS

Wanneer je bent aangesloten bij een rijvereniging, kun jij je aanmelden bij de KNHS. Dat is de Nederlandse sportbond voor het paardrijden. Voor het lidmaatschap bij de KNHS moet je betalen. Ook het abonnement op PaardenSport hoort hierbij. Bij de KNHS moet je jezelf en je paard aanmelden. Wanneer je paard al eerder met iemand anders gestart is, hoef je het paard niet meer opnieuw aan te melden. Het aanmelden van een paard of persoon kost geld. Op het persoonlijke gedeelte van de KNHS-site worden de behaalde punten bijgehouden.

Startpas

Waar je voorheen een startkaart moet aanvragen en coupons moest bestellen, is de KNHS sinds 2012 overgegaan op de startpas. Met deze pas is het gemakkelijker om in meerdere disciplines te starten. De startpas is aan te vragen bij de KNHS. De hoeveelheid wedstrijden die je rijdt is niet van belang voor de aanvraag van een startpas, je kunt er onbeperkt mee starten. Voor combinaties die weinig wedstrijden rijden is er ook de mogelijkheid voor een gelimiteerde startpas. Hiermee mag je vier keer starten.

Inschrijven voor wedstrijden

Op de website www.wedstrijdplatform.nl staan vooraankondigingen van vrijwel alle wedstrijden. In deze vraagprogramma's kun je meer informatie lezen over de wedstrijd. Bijvoorbeeld waar deze plaatsvindt en op welke dag welke rubriek wordt verreden. Ook de hoogte van het inschrijfgeld is daarin terug te vinden. Het inschrijfgeld bedraagt meestal tussen de €7,00 en €12,50 euro per proef. Vaak is er (zeker in het buitenseizoen) de mogelijkheid om in de dressuur twee proeven te rijden.

Starten

Vaak komt een week voor de wedstrijd op bovengenoemde website de startlijst te staan. Hierop staat de precieze tijd genoteerd wanneer je moet starten. Soms worden er zelfs op de wedstrijddag zelf nog wijzigingen doorgevoerd. Zorg dus dat je op het concoursterrein de startlijst nogmaals controleert. Wanneer je toch niet mee kunt doen aan een wedstrijd, zorg er dan voor dat jij je tijdig afmeldt bij de vereniging. Zo kunnen zij nog iemand van de wachtlijst de mogelijkheid geven om mee te doen. Wanneer je op een wedstrijd verschijnt moet je paard zijn geënt en dien je dit te kunnen aantonen d.m.v. het paspoort.

Op het wedstrijdterrein

Wanneer je op het wedstrijdterrein aankomt, moet jij je eerst melden bij het secretariaat. Hier kun je het inschrijfgeld betalen en soms krijg je een startbewijs. Dit startbewijs lever je later weer in bij de ringmeester of de jury. Vervolgens kun je het terrein nog even bekijken zodat je weet hoe de bodem er uit ziet en waar je naar toe moet met je paard. Na het opzadelen ga je losrijden in de daarvoor bedoelde ring. Je groom of voorlezer kan bij de ringmeester vragen hoe de tijdsplanning loopt. Je mag altijd op je eigen tijd starten, maar wanneer de tijd wat inloopt mag je ook eerder. Soms loopt het wat uit, het is fijn om dat te weten in verband met de duur en intensiviteit van het losrijden. Wanneer je de ring in mag ga jij je eerst even melden bij je jury. Je vertelt je naam en de naam van je paard. Je mag dan vaak even een rondje door de baan maken voordat je voorlezer een signaal krijgt dat hij mag beginnen met het voorlezen van de proef. Het is altijd netjes om na de proef de jury even te bedanken. Soms krijg je daarbij alvast wat mondeling commentaar. Het vragen om commentaar wordt soms als storend ervaren, omdat dit erg veel tijd kost.

Na de wedstrijd

Wanneer je paard weer afgezadeld op de trailer staat, kun je terug naar het secretariaat om je coupons op te halen, de tussenstand te bekijken en de prijsuitreiking af te wachten. Bij sommige concoursen zijn ze erg vlot, bij andere concoursen houden ze de coupons vast tot alle deelnemers zijn geweest. Je kunt er voor kiezen om je paard eerst naar huis te brengen en later terug te komen voor de prijsuitreiking. Hoeveel prijzen er zijn, ligt aan de hoeveelheid deelnemers in de rubriek. Per vier deelnemers moet er een prijs beschikbaar worden gesteld. Een prijs bestaat meestal uit een rozet en een geldbedrag.

Punten

Op je coupon heeft de jury per onderdeel een cijfer genoteerd. Soms staat daarachter commentaar, gebruik dat als leerpunt. Wanneer je voor alle onderdelen een 6 hebt gescoord (punt 29 telt dubbel, dus een 12), heb je 180 punten. Dat levert een winstpunt op:
  • Winstpunten t/m de klasse M2
  • 180 punten - 1 winstpunt
  • 195 punten - 2 winstpunten
  • 210 punten - 3 winstpunten

Wanneer je in een klasse 10 winstpunten hebt behaald, mag je doorstromen naar de volgende klasse. Wanneer je 30 winstpunten hebt gehaald, moet je doorstromen naar de volgende klasse. Wanneer je onder de maat presteert kun je ook een verliespunt rijden. Promoveren naar de volgende klasse moet je dus pas doen wanneer je daar echt klaar voor bent. Gelukkig komt het rijden van verliespunten nauwelijks voor.
  • Verliespunten t/m de klasse M2
  • 150 punten of lager - 1 verliespunt
  • 135 punten of lager - 2 verliespunten
  • 105 punten of lager - 3 verliespunten

Impulswedstrijden

Wanneer je nog niet zeker weet of het rijden van wedstrijden iets is voor je of wanneer je wilt weten of jullie als combinatie klaar zijn voor een wedstrijd, kun je een impulswedstrijd rijden. Deze wedstrijden worden ook georganiseerd door de verschillende rijverenigingen die lid zijn van de KNHS en vinden meestal plaats voor het officiële concours. Daardoor rijd je wel in een hele officiële ambiance, maar hoef je nog geen startkaart te hebben. Naast impulswedstrijden organiseren stallen en maneges soms ook startkaartvrije wedstrijden. Een nadeel hiervan is dat je eventuele winstpunt niet geldig is voor de puntentelling binnen de KNHS.

Tips:

  • Bepaal in overleg met je instructeur of je klaar bent om wedstrijden te gaan rijden of een klasse hoger te starten. Zo voorkom je frustraties.
  • Zorg ervoor dat je ruim voor de wedstrijd alles op orde hebt. Denk daarbij aan al het materiaal dat je nodig hebt, zorg ervoor dat je vervoer goed is geregeld en bewaar alle benodigde documenten netjes bij elkaar.
  • Neem iemand mee die eerder op concours is geweest. Diegene kan je door alles heen loodsen en zo verloopt de dag met minder spanning.
  • Een vaste groom en/of voorlezer werkt rustbevorderend. Vergeet niet om je vaste groom af en toe een complimentje te geven of te trakteren op een bak concourspatat. Hij of zij gaat vaak kosteloos mee en geeft hier vrije tijd voor op. Soms wordt het belang van een goede groom onderschat.
  • Paardrijden is voor de meeste van ons een hobby. Geniet ervan en zorg er voor dat jij en je paard het leuk vinden om wedstrijden te rijden.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijden rijden in de paardensport: de startpasPer 1 januari 2012 heeft de KNHS de startkaart vervangen voor de startpas. De startkaarten die niet voor 1 december 2012…
Wedstrijd rijden met uw paard/ponyAls u op wedstrijd wilt gaan met uw paard of pony is het verstandig om daar goed op voorbereid te zijn. U dient een star…
Paardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëPaardrijden: Dressuurwedstrijden in BelgiëAmbitieuze Belgische dressuurruiters kunnen bij verschillende verenigingen terecht om deel te nemen aan dressuurwedstrij…

Op wedstrijd: Dressuuroefeningen in de klasse L1Op wedstrijd: Dressuuroefeningen in de klasse L1Bij het rijden van wedstrijden in de paardensport kun je verschillende klassen doorlopen. Iedere ruiter start in de klas…
Paardensport op de Olympische spelenPaardensport op de Olympische spelenIedere vier jaar worden de Olympische spelen gehouden. Sinds jaren is ook de paardensport een onderdeel van dit grote sp…
Bronnen en referenties
  • www.knhs.nl
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 12-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.