Handleiding: Het kopen van een paard

Stelt u zich voor; u bent helemaal gek van paardrijden en u heeft uw eerste paar rijlessen pas gehad. U besluit een paard te kopen, u heeft het geld maar verder weet u niks! Wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet u op letten? Hoe ziet u überhaupt of u een goede aankoop doet? Er kan veel misgaan bij de eerste koop van een paard.

1.0 Wat wilt u?

De eerste stap is u afvragen waarvoor u precies een paard wilt hebben. Rijdt u graag buiten in het bos en heeft u verder geen doel? Of rijdt u liever dressuur of springwedstrijden? Ook moet u afvragen of u wel al genoeg ervaring heeft. Een ruiter met nog maar een jaar ervaring kan nooit zomaar beginnen aan een paard, met een jaar heeft men over het algemeen net een beetje balans op een paard gevonden. Tevens zou u open moeten staan voor alle informatie in de paardenwereld, want uitgeleerd ben je in deze wereld nooit. Als ik u vertel dat zelfs Anky nog bij leert!

Zorg ervoor dat u veel informatie krijgt door naar evenementen en vooral clinics te gaan en neem privé lessen.
Besef ook dat een eigen paard veel verantwoordelijkheid en dagelijkse verzorging betreft, je kunt niet een dagje even niet gaan als je geen zin hebt. U moet er gewoon iedere dag voor het dier zijn, of het nu vriest of regent u moet er naartoe om het te rijden of anders te longeren.

Als na deze vraagstellingen nog steeds besluit in dit vroege stadium van uw ervaring een paard te kopen; zoek dan iemand die minstens 5/6 a 10 jaar ervaring heeft die u kan helpen zoeken naar het juiste paard. Een meer ervaren persoon kan goed zien of een paard wel gezond is , tevens ziet zo iemand vrij snel of een paard goed gebouwd is voor u en of het geen rare kleine gebreken heeft zoals gallen, schiefels en meer van dat soort dingen. Ook is het belangrijk dat u een ervaren paard vindt. Als een paard onder het zadel is wil niet zeggen dat een ervaren rijpaard is een vierjarige is dus al veel te jong. Ga liever op zoek van een paard rond de tien jaar wat ervaring heeft in hetgeen wat u ermee wilt doen. Dit kan springen of dressuur zijn , maar ook het rijden buiten in het verkeer en in de bossen. In het laatste geval moet u zoeken naar een goed verkeersmak paard wat al enige jaren dag in dag uit buiten loopt en dus niet beter weet.

Zaak is echt uit te zoeken waar uw voorkeuren liggen, maak een lijstje van uw wensen waaraan het paard moet voldoen. Bedenk tevens hoe groot u budget is en hoeveel u maximaal wilt besteden aan de aankoop, vraag wel aan een ervaren iemand of dit budget realistisch is naast de wensen die u heeft.

1.1 Wat voor stal?

Voor u een paard in huis haalt moet u zich ook goed bedenken in wat voor stal u het paard wilt hebben. Wilt u het bij u op de manege hebben staan voor een hoge prijs, of heeft u het paard liever op het land met andere soortgenoten en dat het alleen s’winters naar binnen gaat?
Het laatste is natuurlijk voor het paard het fijnste , maar de eerste heeft veel voordelen voor uzelf. De vraag is wat er bij u in de buurt te vinden is en hoe groot uw inkomen is. Als u een paard voor ogen hebt kunt u naar de plaatselijke stallen gaan om te vragen of er nog plek is en wat u per maand kwijt bent en of u zelf moet uitmesten en dergelijke.
Als 40 uur werkt wilt u vast niet 3x per dag naar stal om uw paard te voeren en een keertje goed uit te mesten. Vraag goed naar de afspraken die de stal met de eigenaren maakt met de pensionklanten en ga na of dat echt is wat u verwacht, zo niet kijk dan verder.

1.2 Gaan zoeken

Nu kunt u gaan kijken naar paarden die te koop staan. U kunt deze vinden in diverse paarden bladen, maar internet is tegenwoordig een nog beter alternatief. U kunt kijken op marktplaats, marktplaza , maar ook op diverse sites alleen voor paarden. Via de startpagina komt u heel erg ver, zo kunt u zelfs bij fokkers kijken enz. Ook kunt u hulp inroepen via Paardenzoekhulp vanaf 2008 , een dienst die bemiddelen zal in veilig en verstandig een paard in huis halen.

U slaat alle paarden op die aan uw eisen voldoen en vraagt per e-mail om foto’s en de eigenaar zal u vaak wel wat meer vertellen als u dat wilt. Misschien heeft u twee of meer goede paarden gezien. Nu gaat u een afspraak maken om te kijken naar de paarden.

1.3 Naar het paard kijken

U gaat naar het paard toe met iemand die ervaren is. U kijkt goed hoe het paard op de eigenaar reageert en hoe het erbij staat. Is alles op stal goed verzorgt of zijn ze al twee weken niet uitgemest? Kijkt het paard helder uit zijn ogen en glanst zijn vacht mooi?Zijn de hoeven mooi egaal en netjes bijgehouden? Heeft het deze test doorstaan? Dan gaat u het paard poetsen en opzadelen met de eigenaar er uiteraard bij. Let hier ook op of het paard gewoon netjes blijft staan en alles toelaat.

Daarna laat u eerst de eigenaar het paard rijden zodat u goed kan zien hoe het loopt. Loopt het zuiver, netjes ontspannen en doet het gewoon netjes zijn werk? Dan is dit een goede keus. Dan gaat u er uiteraard zelf ook even op, probeer een drafje en galopje en als u meer kan als dat probeert u dat ook. Zo kunt u goed kijken of u het paard fijn vindt rijden en of u het snel vertrouwt. Het liefste komt u hier nog een keer voor terug als u twijfelt, als u het echt niet weten moet u gewoon even nog een paar andere paarden bekijken.

Let ook goed op handelspraatjes, laat u niet wijsmaken wat iemand zegt maar volg u eigen gevoel! Laat u niks aansmeren, er zijn genoeg oplichters in het circuit! Vraag altijd al heel vroeg of u mag keuren, mag dit niet dan heeft het paard zeker ergens last van! Zie er dan al gelijk vanaf want dat kan u uw kop gaan kosten!

1.4 De keuring

Heeft u het juiste maatje gevonden? Dan is het heel erg slim een keuring te laten doen. U kunt kiezen tussen een klinische en een röntgelogische keuring. Bij een klinische keuring bekijkt de dierenarts het paard van buitenaf en controleert hartslagen/ademhaling en doet een spatproef. Bij de spatproef wordt ieder been een minuut vastgehouden waarna het paard meteen moet weg draven op harde ondergrond hierbij mag het alleen de eerste stap onregelmatig lopen, loopt het langer onregelmatig? Is de kans groot dat het paard wordt afgekeurd.

Bij een röntgelogische keuring wordt het paard helemaal binnenste buiten gehaald, er worden foto’s gemaakt van het hele bottengestel en er wordt gekeken naar de correctheid van het lijf. Als er botwoekeringen zijn worden deze meteen ontdekt, in dit geval moet u toch van de koop af zien.

Over het algemeen wordt er meestal een klinische keuring gedaan, om de eerste reden dat dit veel minder kost en dus makkelijker is. Maar ook omdat niet iedereen hoge doeleinden met een paard heeft. De prijs van zo’n keuring verschilt van zo’n vijftig euro tot rond de honderd euro. Een röngelogische keuring is alleen verstandig als u met een paard volop de sport in wil en het paard zwaar belast gaat worden. Deze keuring kan rond zo’n duizend euro of hoger uitkomen.

Maak altijd met de eigenaar een duidelijke afspraak over de keuring, als het paard afgekeurd wordt moet u het natuurlijk niet kopen. Naar wie gaan de kosten? Als hij goedgekeurd wordt kan het best door u zelf betaald worden. Maar wordt hij afgekeurd? Wil u het dan ook betalen? U kunt dan de kosten beter naar de eigenaar laten gaan.

1.4 Met uw droompaard naar huis

Dan komt het moment dat u het paard gaat halen. Als het goed is heeft u een stal gereserveerd en de keuringspapieren binnen. Als u zelf met een trailer kunt rijden kunt u er eventueel eentje huren of van een kennis lenen, ook kunt u een ervaren iemand vragen te rijden want u wilt toch niet dat uw eerste paard wat overkomt? Soms kunt u ook met de eigenaar een afspraak maken dat ze het paard komen brengen u rekent de koop dan af ter plekke met de eigenaar. U kunt er wel vanuit gaan dat men vraagt het bedrag contant te betalen , er is veel wantrouwen wat betalen betreft.

1.5 Eenmaal thuis

Nu het paard er is heeft het wat tijd nodig om te wennen. Loop met het dier het terrein over en laat het overal snuffelen. Zet het zodra het komt altijd meteen op stal! Of het nu een stal met weide is waar iedereen in de wei staat of niet. Het kan erg gevaarlijke situaties opleveren als u het paard meteen in de onbekende weide zet. Laat het zeker de eerste twee dagen binnen en geef het veel aandacht zodat het ook aan jou kan wennen. Het beste kan u ook de eerste week rustig aan met het dier doen door te longeren en over het terrein te wandelen. Na ongeveer vier dagen kunt u rustig proberen weer te gaan rijden met het paard.

Buiten de stalwerkzaamheden om kunt u uw verzekering afsluiten hiervoor kunt u het beste even op internet kijken bij bijvoorbeeld hippo-zorg, ook schijnt interpolis paardenverzekeringen te gaan uitkeren. Verzeker het paard nooit onder het bedrag wat u ervoor betaalt heeft! Liever iets erboven dan eronder.

Verder moet u er rekening mee houden dat het wel een paar maanden duurt voor een paard echt gewend is en zich optimaal thuis voelt op zijn nieuwe plek. Neem privé- les met het paard en grijp naar de paardenboeken en informatie bladen. Ik hoop dat dit artikel u helpt bij deze missie!

Succes!

Lees verder

© 2007 - 2025 Moonlovertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paard laten keuren voor de koopAls u beslist om een paard te gaan kopen is het ten alle tijden verstandig om een paard te laten keuren. Dit houdt in da…
De medische keuring van een paardDe medische keuring van een paardBij aankoop van een paard raadt men aan om het paard vooraf te laten keuren.Er kan een klinische keuring plaatsvinden, o…
Het verkopen van een paardEr worden per jaar vele paarden verkocht. Als u zelf uw paard gaat verkopen is het van belang dat u opvalt tussen alle a…
Wat kost een eigen paard?Wat kost een eigen paard? Veel mensen willen een paard kopen. Wat kost een eigen paard nu eigenlijk per maand of per jaa…

Ski- en snowboardkleding: info & trendsSki- en snowboardkleding: info & trendsDe zomer is voorbij en dat is voor velen het signaal om aan de wintersport te denken. Ski- en snowboardkleding is een be…
Puntentotaal bij Schaatsen: zo wordt het berekendPuntentotaal bij Schaatsen: zo wordt het berekendBij het hardrijden op de schaats wordt vaak een klassement opgemaakt om de winnaar te bepalen. Dat gebeurt bij toernooie…
Bronnen en referenties
  • COPYRIGHT NRS
Moonlovertje (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.