De eerste keer longeren met pessoa

Longeren met pessoa deel 1 – De eerste keer Voor veel mensen is het maar moeilijk wegwijs worden als u ze verteld dat een makkelijke manier van trainen, ´longeren met pessoa´ is. Al die touwen en geen idee wat u ermee aan moet? Bij deze een heldere uitleg.

Op stal

Wanneer u uw paard voor het eerst met pessoa gaat longeren en geen idee heeft of u het goed doet is het altijd verstandig om er iemand bij te hebben, zeker als het ook de eerste keer is voor uw paard. Dit is puur voor de veiligheid voor u zelf maar ook voor het paard.

De eerste keer is het belangrijk dat u ook de pessoa in de goede stand afstelt , wanneer u niet weet wat het paard gaat doen kunt u dat het beste veilig op stal doen terwijl iemand het paard vasthoud of deze veilig vast staat aan knoop die met een ruk los getrokken kan worden.

U doet als eerste de longeersingel om, deze is onmisbaar voor iedere paardenhouder, en bevestigd daarna de musketon van de ‘broek’ (de achterkant met het bontje) van de pessoa aan de ring bovenop de singel. Het bontje dient te hangen tussen eind van de bovenbenen en einde van de billen van het paard, deze dient enige speling te behouden en niet heel strak te zitten. Daarna bevestigd u links en rechts, dit touw bevat een dubbele musketonhaak en een katrol aan iedere kant, deze haalt u door de laagste ring aan de zijkant, dan klikt u de achterste clip met musketon vast aan het bit en de laatste clip terug naar de singel tussen de benen.

Het hoofd van het paard dient op de loodlijn te liggen (recht profiel vh hoofd), erachter betekend dat u het te strak heeft afgesteld of dat het paard zich aan de hulpen onttrekt. Wanneer dit laatste het geval is stelt u het hoofd expres nog wat verder naar voor in, dus voor de loodlijn in plaats van er precies op. Dit doet u ook als het paard altijd hangerig is.

Naar de rijbaan

Wanneer de pessoa op het paard ligt en u alles heeft afgesteld legt u de ‘broek’ op de rug van het paard en gaat u naar de rijbaan / longeercirkel toe. Hier legt u opnieuw de broek om het paard en u controleert nogmaals of alles goed is bevestigd voor dat u het paard vraagt te gaan stappen.

Wanneer u er zeker van bent dat alles goed is laat u het paard lopen, u kent het paard zelf het beste hoe het zou kunnen reageren. Er zijn namelijk altijd paarden tussen die nogal heftig kunnen reageren op het ‘iets achter de benen voelen’. U dient de eerste keer alles ietwat losjes af te stellen als u denkt dat u dit staat te gebeuren omdat het paard zichzelf anders heftig in de mond kan trekken, vooral bij jonge paarden is dit niet erg fijn. Dan raad ik u ook ten zeerste aan om eventueel met kaptoom te longeren als dit mogelijk is. Hierbij leert het paard goed wennen aan de werking van de pessoa zonder het vertrouwen te schenden.

Als het paard veel bokt kunt u ook als eerste alleen de broek laten hangen en de katrollen nog even om de singel hangen totdat het paard gekalmeert is, daarna maakt u het voor gedeelte pas vast. Na de eerste heftige of schrikreacties zal het paard normaal gaan lopen en de ontspanning gaan opzoeken. Beloon het paard hier ook direct uitbundig voor! Zo begrijpt het dat het goed is wat het doet. Wanneer u de eerste keer longeert met pessoa voldoet lang en laag onafhankelijk van zijn opleidingsniveau! De houding lang en laag vraagt namelijk om een paard ontspannen en gewillig voort te bewegen wat zeer bevorderlijk is voor het vertrouwen.

Ga de eerste keer dan ook niet langer dan een minuut of vijftien (tot het goed gaat) door en zorg ervoor dat het paard niet teveel spanning opbouwt, stap daarna het paard zonder pessoa om uit. Mocht u er echt niet uit komen kunt u altijd iemand raadplegen met ervaring, dat is beter dan zelf maar wat te proberen. De gebruiksaanwijzing zal diversen trainingshoudingen aangeven, hierop wil ik ingaan in deel 2. Als eerste is het gewoon belangrijk dat het paard vertrouwen heeft en gewillig en in ontspanning loopt. Houdingen die tot de oprichting leiden zijn ten zeerste af te raden wanneer u nog niet het bijpassende niveau heeft bereikt en vraagt veel kundigheid van ruiter en/of longeur, deze houdingen brengen namelijk de nodige spanningen met zich mee en als u het vertrouwen van het paard wilt winnen zal dit dus alleen maar een averechts effect hebben. Wanneer het paard hangt of achter de teugel kruipt handelt u direct als u dit ziet gebeuren door het paard voorwaarts te drijven en daarna weer op te vangen. Aan de longe dus voorwaarts en terug laten komen.

Tot slot

U kunt de pessoa vrijwel bij iedere goede ruitersportzaak krijgen, daarnaast zijn er ook speciale websites die pessoa's verkopen en zeer bijzondere vormen zoals in veel kleur keuzes en maat keuzes. Door deze mogelijkheden is de pessoa enorm gegroeid in populariteit en bekendheid.

Lees verder

© 2011 - 2024 Moonlovertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulpteugels bij het longerenLongeren is een vorm van training die vaak wordt gebruikt bij jonge paarden. Op deze manier worden ze voorbereid op het…
Paard longeren met een hulpteugelNet als met rijden kun je ook tijdens het longeren je paard trainen. Dit kun je doen door te longeren met een hulpteugel…
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Het paard longerenLongeren lijkt simpel op het rondjes laten lopen van een paard. Echter is longeren een prima manier om een paard te trai…

Aerobic oefeningen: de workoutOm te kunnen sporten hoef je niet perse de deur uit, je kan ook thuis verschillende aerobic oefeningen doen. Ideaal als…
Hardlopen en (water) drinkenHardlopen is een van de populairste en meest inspannende sporten. Je lichaam verliest door die hoge intensiteit tijdens…
Moonlovertje (7 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.