De Formule 1 GP van Europa op het stratencircuit van Baku

De Formule 1 GP van Europa op het stratencircuit van Baku Vanaf 2016 wordt de GP van Europa weer verreden. De locatie van de GP van Europa is het stratencircuit van Baku. Het circuit in Baku is in 2014 speciaal ontworpen voor de Formule 1. De eerste GP van de Formule 1 op het circuit van Baku is verreden op zondag 19 juni 2016. De GP van Europa op het circuit van Baku is een circuit waarvan veel vaardigheden van de coureurs worden gevraagd. Het circuit van Baku kent vele opmerkelijke punten. Zo is het circuit op bepaalde punten extreem smal en op ander plaatsen recht en breed, waardoor er daar extreem hoge snelheden te verwachten zijn.

GP van Europa

Vanaf 2016 zal de Formule 1 GP van Europa verreden worden op het stratencircuit van Baku. De GP van Europa 2016 stond gepland voor zondag 19 juni 2016. De trainingen en kwalificaties vonden plaats vanaf vrijdag 17 juni 2016. De GP van Europa werd van 2008 tot en met 2012 verreden op het stratencircuit van Valencia in Spanje. Tussen 2013 en 2015 werd de GP van Europa niet verreden.

Bron: Pitlane02, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pitlane02, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het circuit van Baku

Het Baku City Circuit is eens stratencircuit gelegen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. Het circuit van Baku dat is ontworpen door Herman Tilke, heeft een totale lengte van 6,0006 kilometer en kent in totaal 20 bochten. Opvallend aan het ontwerp van het circuit is een recht stuk van 2,2 kilometer lang. Door dit lange, maar ook brede rechte stuk, geldt het Baku City Circuit als het snelste stratencircuit ter wereld. Naar verwachting zal tijdens de Formule 1-wedstrijden die in Baku worden verreden, de snelheid op het rechte stuk oplopen tot 320 tot 360 kilometer per uur. Tilke is ontwerper van vele racecircuits. Zo heeft hij onder andere het circuit van Bahrein, Maleisië, India en Valencia ontworpen.

Veiligheid

Hoewel het circuit een lang en breed recht stuk bevat, wordt er door velen getwijfeld aan de veiligheid van het circuit. Naast het lange rechte stuk bevat het circuit ook enkele zeer smalle stukken en is er in de bochten drie, zeven en veertien helemaal geen ruimte naast het circuit.

Start en finish

De paddock en de start-finish komen op het plein voor het regeringsgebouw. Na de start nemen de Formule 1-coureurs een aantal bochten van negentig graden, waarna ze richting het historische centrum van de stad Baku rijden. Vervolgens gaan de coureurs rechtsaf, waardoor zij met een boog om de oude stad heen rijden en zij via het lange stuk van ruim 2 kilometer lengte weer terug rijden naar de start en finishpositie.

Eerste reacties op het circuit van Baku

Voorafgaande aan de eerste GP van Europa op het circuit van Baku lieten veel coureurs al weten wat ze van het circuit vonden.

Hamilton

Lewis Hamilton, de wereldkampioen Formule 1 van 2014 en 2015 heeft laten weten niet onder de indruk te zijn van het stratencircuit in Baku. Hamilton verkende het circuit met behulp van de simulator van Mercedes, maar vond de baan niet bijzonder. Tijdens een interview voor motorsport.com verklaarde de Britt: "Het is gewoon weer een nieuwe baan. Verder weet ik niet wat ik er over moet zeggen".

Vettel

Sebastian Vettel, de wereldkampioen van 2014, verkende het circuit van Baku eveneens in de simulator. Vettel, die liet weten dat hij het tijdens de race in de simulator moeilijk vond om de juiste weg te vinden, is verder voorzichtig met het geven van een oordeel over het circuit van Baku. Vettel die eveneens werd geïnterviewd door motorsport.com gaf aan: "Ik denk dat het niet eerlijk is om de baan al te beoordelen voor je er daadwerkelijk bent. Ik heb al wat beelden gezien en dat zag er best spannend uit. Ook zijn er wat meer rechttoe rechtaan-stukken. We zien het verder wel als we er zijn", besloot de Duitser.

Verstappen

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko liet weten dat het circuit van Baku wel eens problemen kan opleveren voor Max Verstappen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Het moeilijke punt van het circuit is het rechte stuk van maar liefst 2,2 kilometer. Helmut Marko liet weten dat de auto's van Red Bull volgens berekeningen van het team daar 1,2 seconde zullen verliezen. Verstappen zelf is positiever gestemd. Verstappen liet weten dat hij het circuit van Baku grappig vindt en dat hij in de simulator vol plezier zijn rondjes rijdt. Verstappen geeft toe dat ook hij denkt dat het rechte stuk van het circuit moeilijk zal worden, maar dat dat te compenseren valt met het binnenste gedeelte van het circuit.

Perez

Waar tegenstanders zijn, zijn ook voorstanders. Dat bleek wel uit de eerste reactie van Sergio Perez. Perez is dolenthousiast over het stratencircuit van Baku en denkt dat het GP in Baku wel eens de meest uitdagende GP van de Formule 1-kalender kan zijn.
© 2016 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamFormule 1: GP Azerbeidzjan live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan wordt jaarlijks verreden. Deze race vindt plaats op het stratencircuit in de ho…
Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Het jaar 2020 is ook in de racewereld een vreemd jaar. Officieel stonden er 22 races op de kalender, maar door Covid-19…
Corralejo, wat is er zoal te doen?Corralejo, wat is er zoal te doen?Corralejo ligt in het noorden van Fuerteventura. In deze kustplaats zijn meer buitenlandse gasten te vinden dan eigenlij…

Overleden coureurs: wie was onder andere Ronnie Peterson?Overleden coureurs: wie was onder andere Ronnie Peterson?Dat deelnemen aan autoraces niet zonder gevaar is, is algemeen bekend. Af en toe zijn er crashes waarbij een coureur zwa…
Circuit Spa-FrancorchampsCircuit Spa-FrancorchampsVoor racesport bestaan verschillende circuits. Soms loopt een circuit over de openbare weg zoals het circuit van Monaco.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Urv, Pixabay
  • http://www.autoblog.nl/nieuws/verstappen-weet-nog-niet-wat-baku-gaat-brengen-88154
  • http://www.nu.nl/formule-1/4277741/red-bull-adviseur-marko-voorziet-lastige-race-verstappen-in-baku.html
  • http://autovisie.nl/2016/05/nieuws/dit-is-het-formule-1-circuit-van-baku/
  • Afbeelding bron 1: Pitlane02, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 29-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.