Max Verstappen, geboren coureur in de Formule 1

Max Verstappen, geboren coureur in de Formule 1 Max Verstappen was in maart 2015 ‘s werelds jongste Formule 1-coureur, toen hij deelnam aan de Grand Prix van Australië. De in 1997 geboren racer had op dat moment al een groot aantal overwinningen op zijn naam staan. Hij was al wereldkampioen karten en won maar liefst tien races in het Formule 3-kampioenschap. Met snelheidsgenen van zowel vader Jos Verstappen als moeder Sophie Kumpen lag het voor de hand dat zoon Max ook een succesvolle coureur zou worden.
Bron: Morio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Morio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Max Verstappen, een geboren Formule 1-racer

Als zoon van vader Jos ‘the Boss’ Verstappen is Max een telg van Nederlands voormalig grootste raceheld. Pa Verstappen is reeds decennia lang bekend door zijn raceprestaties. Zijn grootste overwinning in de F1-klasse was de derde plek in Hongarije en het behalen van tien WK-punten. In Nederland werd vader Jos niet altijd serieus genomen en hij beëindigde uiteindelijk zijn loopbaan om zijn zoon te kunnen begeleiden. Moeder Sophie Kumpen, een nicht van de Belgische racer Anthony Kumpen, heeft in kart-racen menige wedstrijd gewonnen. Zij staat daarnaast bekend om haar zachtaardige en bescheiden karakter. In 2006 eindigde het huwelijk van vader Jos en moeder Sophie in een echtscheiding.

Zusje Victoria rijdt ook karts en doet dit niet onverdienstelijk. Zij woont bij haar moeder Sophie en staat op goede voet met haar oudere broer. Toen Max in 2015 zijn eerste WK-punten pakte in Maleisië, mocht zij op zijn kosten een peperdure Louis Vuittontas kopen.

De successen van coureur Max

Vanaf zijn vierde jaar begon de kleine Max met karten en maakte zijn eerste rondjes op een kartbaan in het Belgische Genk, onder toeziend oog van vader Jos. Op zijn zevende jaar reed hij zijn eerste race en werd meteen kampioen in de Mini Klasse. In 2013 werd Max zowel Europees als wereldkampioen karten. In de winter van 2014 stapt hij over naar het autoracen. Op een leeftijd waarop hij nog absoluut niet met een auto op de openbare weg mocht komen, reed hij de sterren van de hemel in een ongekend seizoen in de Duitse Formule 3. Na zijn debuut in de Formule 1 in 2015 volgden al snel een aantal successen, waarmee Max verschillende podiumplekken opeiste. Tijdens zijn debuutjaar in de F1 behaalde Max de twaalfde plek op de wereldranglijst. Op 15 mei 2016 behaalde hij voor het eerst een eerste plek tijdens de Formule-1 wedstrijd in Spanje. In 2015 reed Max voor Scuderia Torro Rosso, waarna hij in mei 2016 overstapte naar het team Red Bull Racing. Tijdens het racejaar 2016 behaalde hij de vijfde plek op de WK-ranglijst, juist achter zijn rivaal Sebastian Vettel.

Bron: Alex Rushton, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Alex Rushton, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Kritiek rijstijl racer Max: rebel of belofte?

Op de rijstijl van Verstappen werd in 2015 en 2016 de nodige kritiek geuit, vooral door zijn collega-coureurs en teamleiding van de concurrerende teams. Zijn inhaalmanoeuvres zijn berucht en ook zijn verdedigende acties worden bekritiseerd. Tijdens het remmen stuurt hij snel naar links en naar rechts om zijn concurrenten voor te blijven. Collega’s in racejaar 2016: Alonso, Vettel, Hamilton en Räikkönen hebben meermaals kritiek geuit op zijn rijstijl. Ook oud-wereldkampioen Nikki Lauda uitte forse kritiek op de jonge Nederlander. De regels van de Formule-1 wedstrijden zijn daarna aangescherpt, met name op het gebied van de verdediging van de remzone. Deze aanpassing wordt wel de ‘Verstappen rule’ genoemd. Tegenstanders betreuren de aanscherping van de regels, omdat ze vinden dat er eindelijk weer spanning is tijdens de races. Zij zijn juist verheugd dat de gevestigde orde wakker geschud wordt. Formule-1 baas, Bernie Eccelstone, verklaarde in november 2016 in een interview met Formula 1 dat hij Max' talent bewondert en dat hij hoopt dat Verstappen blijft racen zoals hij in 2016 doet.

Reactie Verstappen op kritiek

Max Verstappen laat als reactie op de kritiek van de andere coureurs steeds weten dat hij zich er niet in herkent. Hij is van mening dat de andere racers zelf beter moeten leren hoe ze moeten sturen en uitwijken tijdens het remmen. Hij weigert om zijn rijstijl aan te passen en legt alle kritiek naast zich neer. Hij hoopt op eenduidige toepassing van de regels voor alle Formule-1 coureurs.

Wedstrijd Grand Prix Brazilië 2016, de nieuwe Senna

De wedstrijd in Brazilië op 13 november 2016 verreed Max op fenomenale wijze en wordt betiteld als zijn career defining race. Zelfs de grootste criticasters, zoals Nikki Lauda, erkenden na afloop het uitzonderlijke talent van Max. Binnen de racesport geldt dat de beste coureurs komen bovendrijven tijdens een wedstrijd in de regen. In de laatste ronden van de wedstrijd kwam Max terug van een 16e plek en bereikte het podium door zijn behaalde derde plek. De Brazilianen kwamen superlatieven tekort en betitelden de jonge Belgisch/Nederlander als de reïncarnatie van Ayrton Senna, die overleed tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994.

Bron: Ben Sutherland, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Ben Sutherland, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Miljonair in Monaco

De successen in de racesport leggen Max geen windeieren. Hoewel zijn salaris officieel niet bekend is, wordt in 2016 gesproken over een inkomen van € 750.000, exclusief bonussen en sponsorcontracten. Max zal na afloop van zijn contract in 2019 waarschijnlijk zonder problemen bij één van de topteams terecht kunnen (Mercedes of Ferrari), waarna zijn inkomen mogelijk zal toenemen tot vele miljoenen per jaar. Max Verstappen heeft zich hierop tijdig voorbereid. In 2015 kocht hij een appartement in Monaco, waarna hij in 2016 verhuisde naar het prinsdom. Inwoners van Monaco betalen geen inkomstenbelasting, vermogensbelasting of erfbelasting. De manager van Max benadrukt echter dat de verhuizing plaatsvond omdat Monaco een mooi gebied is.

Liefdesleven

De jonge Max behaalde tijdens zijn beginnende carrière in de Formule-1 ook een aantal veroveringen op het gebied van de liefde. De geruchtenmachine draaide meteen op volle toeren zodra de racer zich met een aantrekkelijke dame vertoonde. Ondanks deze geruchten leek er geen sprake te zijn van een vaste relatie. Seychelle de Vries, Sabré Cook, Mikaela Ahlin-Kottulinsky en Joyce Godefridi waren de namen van mogelijke vriendinnen die in 2015 en 2016 voorbij kwamen.

Sponsoring

De combinatie van zijn jonge leeftijd, goede prestaties en professionele houding maken Max tot een geliefd object voor sponsoring. Tot eind 2019 staat Max onder contract bij Red Bull. Een andere sponsor is Jumbo, hun logo wordt opvallend weergegeven op zijn kleding en cap. Ook Sport 1 is een grote sponsor: zij bezitten de rechten om Formule-1 in Nederland uit te zenden. Softwarebedrijf Exact is een andere hoofdsponsor waarmee Max een driejarig contract afsloot. Het zou gaan om een bedrag van vier tot vijf miljoen euro. In 2016 zijn de hoofdsponsoren nog Nederlandse bedrijven, op termijn zullen zich naar verwachting ook internationale ondernemingen melden om een sponsorcontract af te sluiten.

Merchandising Red Bull

In Nederland is vanaf zijn debuut in 2015 een enorme hype ontstaan rondom de verkoop van Max Verstappen-artikelen. De merchandising van Max-items is binnen één jaar tijd uitgegroeid tot enorme proporties en de artikelen zijn bijna niet aan te slepen. Zowel de eigen webshop als verschillende andere goedgekeurde verkopers bieden de mogelijkheid om gadgets (online) aan te schaffen. T-shirts, mokken, caps, boeken of schaalmodellen: alle producten zijn voorzien van het Red Bull-logo en zijn gewilde verzamelobjecten voor Formule-1 liefhebbers en Max Verstappen-fans.
© 2016 - 2024 Bethink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Formule 1 (Grand Prix) seizoen 2020Het jaar 2020 is ook in de racewereld een vreemd jaar. Officieel stonden er 22 races op de kalender, maar door Covid-19…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk wordt jaarlijks gehouden op circuit van Spielberg: de Red Bull Ring. Dit circuit…

Formule 1: Nico Rosberg - DuitslandFormule 1: Nico Rosberg - DuitslandOp zondag 27 november 2016 werd de Duitse Formule 1-coureur Nico Rosberg in zijn Mercedes Petronas wereldkampioen in de…
Ayrton Senna: overleden Formule 1-heldAyrton Senna: overleden Formule 1-heldHet weekend van 29 april 1994 tot en met 1 mei 1994 gaat bij de Formule 1-fans door het leven als één van de zwartste ra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alberto G Rovi, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://racingnews365.nl/wat-verdient-max-verstappen/
  • https://www.rtlz.nl/tv/laatste-videos/waarom-woont-max-verstappen-
  • http://racingnews365.nl/biografie-max-verstappen/
  • Monacohttp://racingnews365.nl/ecclestone-vindt-max-verstappen-een-echte-racer/
  • http://www.1limburg.nl/dit-wist-jij-nog-niet-over-max-verstappen
  • https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/76521/marketing-max-verstappen-is-naast-de-baan-miljoenen-waard
  • http://www.ad.nl/formule-1/regendans-van-verstappen-buiging-naar-senna~adf70099/ bezocht op 14-11-2016
  • Afbeelding bron 1: Morio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Alex Rushton, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Ben Sutherland, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Bethink (32 artikelen)
Laatste update: 27-11-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.