Formule 1: GP van België, live op tv en livestream

Formule 1: GP van België, live op tv en livestream De Grand Prix Formule 1 van België wordt jaarlijks in de zomer verreden op het circuit van Spa-Francorchamps. De officiële benaming van deze race is de 'Formula 1 Johnnie Walker Belgian Grand Prix'. De race, maar ook de trainingen en de kwalificatie zijn live op tv te bekijken. Ook kan men de wedstrijd online per livestream zien.

Geschiedenis GP België

In 1925 vond voor het eerst een Grand Prix plaats in België. Oorspronkelijk was het circuit van Spa-Francorchamps altijd het decor voor de Belgische GP. Nadat er een aantal zware ongelukken hadden plaatsgevonden, ontstond er rond 1970 echter veel weerstand bij de coureurs tegen dit onveilige circuit. Als gevolg daarvan werd de Grote Prijs van België enige jaren op andere circuits verreden (Zolder en Nijvel).

Vernieuwing

Eind jaren í70 werd het circuit in Spa-Francorchamps zeer grondig verbouwd. Begin jaren tachtig keerde het Formule 1-circus terug in Spa-Francorchamps. Sindsdien behoort dit verbouwde circuit juist tot de favoriete circuits van veel coureurs en fans. Jaarlijks trekken er ook veel Nederlanders naar de GP van België. Vandaar dat deze GP door de Nederlander Max Verstappen (die nochtans ook in België geboren is) ook als een soort halve thuiswedstrijd wordt beschouwd.

Circuit Spa-Francorchamps: lengte race

Het circuit van Spa-Francorchamps heeft een lengte van 7,004 kilometer. Hierop moeten de deelnemers 44 ronden afleggen. De totale lengte van de F1 GP van België is dus 308,176 kilometer. Het circuit bevindt zich in de provincie Luik.

Formule 1 GP België live in Nederland (Viaplay)

Livestream Viaplay

Waar kan men in Nederland Formule 1 via een livestream bekijken? De officiële Nederlandse livestream wordt verzorgd door Viaplay. In 2022, 2023 en 2024 hebben zij de uitzendrechten van de F1-races. Wie elke F1-race bij hen per livestream wil zien, dient een abonnement op Viaplay te nemen.

Live bij tv-provider?

Eveneens is het mogelijk om een abonnement op Viaplay aan te schaffen via een tv-provider, zoals Ziggo of KPN of T-Mobile.

Alle GP's?

Elke race is per livestream bij Viaplay te zien. Ieder jaar worden echter ook zes races door hen 'gratis' aangeboden. Die GP's zijn dan dus via een open net live op tv of online via een gratis livestream te zien. Welke F1-races zijn in Nederland gratis te zien? Dat wisselt ieder seizoen. De enige race die middels Viaplay sowieso jaarlijks gratis wordt aangeboden is de Formule 1 GP van Nederland in Zandvoort. Bij de Belgische Grand Prix zijn er ieder jaar echter ook andere mogelijkheden om de wedstrijd gratis op tv of per livestream te zien (bijvoorbeeld een stream van Sporza op de Go App).

Livestream Viaplay

Viaplay is een streamingdienst die sportuitzendingen aanbiedt. Behalve Formule 1 is bij hen ook per livestream veel voetbal en PDC darts te zien.

Formule 1 GP België live op tv bij Sporza

Behalve Ziggo Sport besteden ook diverse andere zenders die in Nederland te ontvangen zijn, live aandacht aan deze GP van België. Daaronder is het Vlaamse Sporza (VRT). Bij hen is op de zaterdag vanaf 15u55 op tv live de kwalificatie te zien op de zender Canvas. Op zondag is de Formule 1-race live vanaf 14u45 te zien op de zender Canvas. Dit is een zender die bij de meeste Nederlanders en Belgen in hun vast zenderpakket voor digitale tv zit en die dus automatisch (in de praktijk dus gratis) te bekijken is. Hier kan men dus ook deze Formule 1 GP België gratis live op bekijken.

Formule 1 GP van België live op RTL Deutschland? Neen

RTL Deutschland zond jarenlang de Formule 1 GP België live op tv uit. De Formule 1-uitzendingen van deze Duitse zender waren ook populair in Nederland. Dankzij deze zender kon men namelijk 'gratis' alsnog naar alle F1-races kijken als men geen abonnement op de toenmalige F1-aanbieder Ziggo had. Helaas wordt de Formule 1 GP van België niet meer live op tv (noch via een livestream) door RTL Deutschland uitgezonden. Zij hebben in 2022, 2023 en 2024 nog maar de live-uitzendrechten van een beperkt aantal Formule 1 GP's en die van België hoort daar niet bij.

Livestream GP België

Livestream Formule 1 GP België via Go App (hele EU)

Men kan ook een livestream gebruiken op de zogenaamde Go App (online tv). Daarmee kan men online (dus per livestream) naar tv kan kijken. Deze app is bruikbaar om online live tv (via een livestream) te kijken in de gehele EU. Een groot aantal tv-zenders is per stream op die app te zien. Het is ook mogelijk om via die app 'gratis' de live tv-uitzending van Sporza van deze Grand Prix van België te bekijken. Jarenlang was het ook mogelijk om met die app per livestream naar de live tv-uitzending van RTL Deutschland bij deze Formule 1 GP van België te kijken. Anno 2022, 2023 en 2024 zenden zij deze F1-race helaas niet meer uit. De Go App is een dienst die beschikbaar is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Die klanten hoeven hiervoor niets bij te betalen; voor hen is het dus een soort 'gratis livestream'. Zo'n livestream van de Ziggo Go App, moet overigens dus niet verward worden met de livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App (waarmee men alleen naar de specifieke sportzenders van Ziggo Sport Totaal via livestreams kan kijken).

Livestream GP België 2021 bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) biedt een gratis livestream aan van de Grand Prix België 2021. De gratis livestream van de kwalificatie begint op zaterdagmiddag om 15u00. De gratis livestream van de race begint om 15u00 op zondagmiddag. Deze gratis livestream is echter officieel alleen voor kijkers in België. Voor kijkers in andere landen is deze gratis Formule 1-stream 'geo-blocked' (geblokkeerd). Sporza heeft namelijk alleen maar de online uitzendrechten om zo'n gratis livestream voor kijkers in België te kunnen realiseren bij dit F1-evenement.

Livestream kwalificatie en race Formule 1 GP België bij Play Sports (hele EU)

Ook Play Sports biedt een livestream aan van de kwalificatie en de race bij deze Formule 1 GP van België. Elke livestream van hen is via de Play Sports Go App in de hele EU te bekijken. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag om 14u45. Op zondag begint de livestream van de F1-race eveneens om 14u45. Men dient wel een abonnement te hebben bij Play Sports om hun livestream van de Formule 1 GP België te kunnen bekijken. Net als Ziggo Sport Totaal en F1 TV Pro biedt Play Sports niet alleen een standaard live-uitzending uit, maar ook veel extra's zoals 'on board'-beelden, live timing, enzovoort. Wie geen vast abonnement bij Play Sports wil, maar toch hun livestream bij de F1 GP van België op Spa-Francorchamps wil bekijken, kan ervoor kiezen om een dagpas of een weekendpas bij hen te kopen.

Livestream F1 TV Pro

Het is ook mogelijk voor kijkers in Nederland en België om de Formule 1 GP België per livestream te bekijken bij F1 TV Pro. Via die app zijn de trainingen, kwalificatie en race per livestream te zien bij elke Formule 1 Grand Prix. Men kan naar een livestream bij hen kijken indien men een betaald Pro-abonnement bij F1 TV heeft. Wie echter een abonnement heeft op de Ziggo Sport Go App, of op het tv-zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, kan dat online combineren met F1 Tv en zo toch een stream bij hen bekijken.

Livestream GP België via iTV-app

Bestaat voor abonnees van interactieve tv bij KPN bestaat er de mogelijkheid om de Formule 1 Grand Prix van België online via een livestream te bekijken. Zij kunnen hiervoor een livestream opzoeken op de iTV-app. De livestream van de live-uitzending van Viaplay bij deze Belgische Grand Prix kan men alleen bekijken als men een aanvullend abonnement heeft op die deinst. De livestream van de tv-uitzending van Sporza is daarentegen voor alle mensen met een KPN-abonnement op interactieve tv te bekijken (dus zonder aanvullend abonnement) aangezien men op die iTV-app de F1-uitzendingen op de zender VRT één en Canvas kan zien. Zo kan men dus 'gratis' per livestream naar een Nederlandstalige live tv-uitzendingen van deze Formule 1 Grand Prix kijken. Via zo'n 'gratis stream' van Canvas zijn bij dit Belgische F1-evenement de kwalificatie en de race te bekijken. Daarnaast was het voor KPN-klanten jarenlang ook mogelijk om via die app per livestream naar de live tv-uitzending van RTL Deutschland te kijken bij deze Belgische Formule 1 Grand Prix. Zij zenden de Formule 1 GP België echter niet meer live uit.

Erelijst Formule 1 GP van België

Hoe ziet de erelijst van deze F1-race eruit? De succesvolste coureur in de geschiedenis van de Belgische GP is Michael Schumacher. Hij won deze wedstrijd zes maal. Ayrton Senna won deze Formule 1 GP vijf maal. In 2003 kon er geen Formule 1 GP van België gehouden worden, wegens een conflict over de financiering van het evenement, naar aanleiding van het verbod op sponsoring door tabaksfabrikanten.

jaartalwinnaar
1925 Antonio Ascari
1930 Louis Chiron
1931 William Grover-Williams / Carlo A. Conelli
1933 Tazio Nuvolari
1934 René Dreyfus
1935 Rudolf Caracciola
1937 Rudolf Hasse
1939 Hermann Lang
1946 Eugène Chaboud
1947 Jean-Pierre Wimille
1949 Louis Rosier
1950 Juan Manuel Fangio
1951 Giuseppe Farina
1952 Alberto Ascari
1953 Alberto Ascari
1954 Juan Manuel Fangio
1955 Juan Manuel Fangio
1956 Peter Collins
1958 Tony Brooks
1960 Jack Brabham
1961 Phil Hill
1962 Jim Clark
1963 Jim Clark
1964 Jim Clark
1965 Jim Clark
1966 John Surtees
1967 Dan Gurney
1968 Bruce McLaren
1970 Pedro Rodriguez
1972 Emerson Fittipaldi
1973 Jackie Stewart
1974 Emerson Fittipaldi
1975 Niki Lauda
1976 Niki Lauda
1977 Gunnar Nilsson
1978 Mario Andretti
1979 Jody Scheckter
1980 Didier Pironi
1981 Carlos Reutemann
1982 John Marshall Watson
1983 Alain Prost
1984 Michele Alboreto
1985 Ayrton Senna
1986 Nigel Mansell
1987 Alain Prost
1988 Ayrton Senna
1989 Ayrton Senna
1990 Ayrton Senna
1991 Ayrton Senna
1992 Michael Schumacher
1993 Damon Hill
1994 Damon Hill
1995 Michael Schumacher
1996 Michael Schumacher
1997 Michael Schumacher
1998 Damon Hill
1999 David Coulthard
2000 Mika Häkkinen
2001 Michael Schumacher
2002 Michael Schumacher
2004 Kimi Räikkönen
2005 Kimi Räikkönen
2007 Kimi Räikkönen
2008 Felipe Massa
2009 Kimi Räikkönen
2010 Lewis Hamilton
2011 Sebastian Vettel
2012 Jenson Button
2013 Sebastian Vettel
2014 Daniel Ricciardo
2015 Lewis Hamilton
2016 Nico Rosberg
2017 Lewis Hamilton
2018 Sebastian Vettel
2019 Charles Leclerc
2020 Lewis Hamilton
2021 Max Verstappen

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamVoetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamDe bijnaam van het Belgische nationale voetbalelftal is 'De Rode Duivels'. De wedstrijden van het Belgische nationale te…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…

Puntentelling Formule 1Puntentelling Formule 1In de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 hebben er verschillende puntentellingen bestaan. Hoe zag de pun…
Nederlandse winnaars Tour de FranceNederlandse winnaars Tour de FranceIn de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en J…
Bronnen en referenties
  • http://www.spagrandprix.com/
  • http://www.gva.be/nieuws/sport/motorsport/aid1069230/mogelijk-afwisselend-gp-van-belgie-en-gp-van-frankrijk.aspx
  • http://www.spa-francorchamps.be
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.formule1.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.