InfoNu.nl > Sport > Racesport > BK veldrijden - erelijst

BK veldrijden - erelijst

BK veldrijden - erelijst Op zondag 10 januari 2015 wordt het Belgisch Kampioenschap gehouden in Lille. Man in vorm Wout Van Aert lijkt de uitgesproken favoriet, Sven Nys, Kevin Pauwels en Tom Meeusen zijn de voornaamste outsiders.

Geschiedenis

Het Belgisch kampioenschap veldrijden wordt reeds georganiseerd sinds 1910. Vanaf 1921 wordt het kampioenschap jaarlijks gehouden. Enkel in 1940 werd het onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Roland Liboton is recordhouder met 10 opeenvolgende (!) Belgische kampioenschapstitels.

Het Belgisch kampioenschap veldrijden is voor een Belgische veldrijder de op één na belangrijkste wedstrijd van het seizoen, na het WK. Daarnaast is het nationale kampioenschap in België hoger aangeschreven dan andere nationale kampioenschappen omdat de meeste veldrittoppers doorgaans Belgen zijn.

Sven Nys & Roland Liboton

Roland Liboton en Sven Nys zijn de recordhouders wat het aantal zeges betreft. In de jaren 1980 kon niemand Roland Liboton verschalken, tussen 1980 en 1989 won hij 10 keer. Pas in 1990 werd hij geklopt door Danny De Bie. Sven Nys begon aan zijn reeks in 2000. Twaalf jaar later, in 2014, staat zijn teller al op 9. Albert Van Damme behaalde in de jaren 1960-1970 zes Belgische titels.

Aantal overwinningen

renner# overwinningen
1Roland Liboton10
2Sven Nys9
3Albert Van Damme6

Palmares sinds 1945

jaar, plaatsgoudzilverbrons
2018, Koksijde
2017, Oostende
2016, LilleWout Van AertLaurens SweeckSven Nys
2015, Erpe-MereKlaas VantornoutTom MeeusenWout Van Aert
2014, WaregemSven NysRob PeetersBart Wellens
2013, MolKlaas VantornoutSven NysKevin Pauwels
2012, Hooglede-GitsSven NysNiels AlbertRob Peeters
2011, AntwerpenNiels AlbertBart WellensKevin Pauwels
2010, OostmalleSven NysKlaas VantornoutTom Meeusen
2009, RuddervoordeSven NysNiels AlbertKevin Pauwels
2008, HofstadeSven NysBart WellensNiels Albert
2007, HammeBart WellensKlaas VantornoutSven Nys
2006, TervurenSven NysErwin VerveckenBart Wellens
2005, WachtebekeSven NysTom VannoppenBen Berden
2004, LilleBart WellensMario De ClercqSven Nys
2003, WielsbekeSven NysBen BerdenBart Wellens
2002, KoksijdeMario De ClercqErwin VerveckenSven Vanthourenhout
2001, MolMario De ClercqErwin VerveckenBart Wellens
2000, GentSven NysErwin VerveckenMario De Clercq
1999, SoumagneMarc JanssensMario De ClercqSven Nys
1998, GeeraardsbergenMarc JanssensErwin VerveckenMario De Clercq
1997, HoogstratenPaul HerygersMario De ClercqArne Daelmans
1996, OverijseErwin VerveckenPaul HerygersMario De Clercq
1995, Heist-op-den-BergMarc JanssensErwin VerveckenPeter Van den Abeele
1994, SoumagnePeter Van den AbeeleDanny De BieFilip Van Luchem
1993, HouthalenPaul HerygersDanny De BiePaul de Brauwer
1992, DiksmuideDanny De BieGuy VandijckPaul de Brauwer
1991, AsperDanny De BiePaul de BrauwerJohan Museeuw
1990, OverijseDanny De BieRoland LibotonYvan Messelis
1989, BioulRoland LibotonYvan MesselisDanny De Bie
1988, PloegsteertRoland LibotonPaul De BrauwerDanny De Bie
1987, MolRoland LibotonPaul De BrauwerYvan Messelis
1986, KoerselRoland LibotonPaul De BrauwerRudy De Bie
1985, ZillebekeRoland LibotonRudy De BieRobert Vermeire
1984, AsperRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1983, OverijseRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1982, KesselRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1981, Vaux-sous-ChèvrementRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1980, MaurageRoland LibotonRobert VermeireJohan Ghyllebert
1979, KoerselJan TeugelsRoger De VlaeminckRobert Vermeire
1978, BeernemRoger De VlaeminckEric DesruelleJan Teugels
1977, MunteMarc De BlockAlbert Van DammeEric De Vlaeminck
1976, OverijseMarc De BlockAlbert Van DammeEric De Vlaeminck
1975, VolkegemRoger De VlaeminckEric De VlaeminckMarc De Block
1974, BeernemRoger De VlaeminckAlbert Van DammeMichel Baele
1973, HorebekeAlbert Van DammeMichel BaeleJulien Van Den Haesevelde
1972, LembeekEric De VlaeminckAlbert Van DammeMichel Baele
1971, RuienEric De VlaeminckAlbert Van DammeRené De Clercq
1970, WetterenAlbert Van DammeRoger De VlaeminckDaniel Van Damme
1969, RuienEric De VlaeminckJulien Van Den HaeseveldeFreddy Nys
1968, OpwijkAlbert Van DammeRoger De VlaeminckHerman Van Caester
1967, ZolderEric De VlaeminckFreddy NysRené De Clercq
1966, MeulebekeAlbert Van DammeRené De ReyRobert Vermeire
1965, OverijseAlbert Van DammePierre KumpsLeon Scheirs
1964, BomalRoger De ClercqRené De ReyAlbert Van Damme
1963, GavereAlbert Van DammeJozef MatheusenPierre Kumps
1962, VonêcheRoger De ClercqAlbert Van DammePierre Kumps
1961, HombeekFirmin Van KerrebroeckHerman Van CaesterPierre Kumps
1960, EverbeekRoger De ClercqFirmin Van KerrebroeckPierre Kumps
1959, HoeseltRené De ReyFirmin Van KerrebroeckHendrik Willems
1958, MeulebekeFirmin Van KerrebroeckRoger De ClercqHendrik Willems
1957, BudingenRené De ReyGeorges FurnièreRoger De Clercq
1956, EdelareFirmin Van KerrebroeckRoger De ClercqCalixte Van Steenbrugge
1955, SombreffeFirmin Van KerrebroeckRoger De ClercqCharles Van Houtte
1954, HombeekFrans FeremansRoger De ClercqCharles Van Houtte
1953, LensGeorges FurnièreRoger De ClercqFirmin Van Kerrebroeck
1952, HoeseltFirmin Van KerrebroeckFrans FeremansRené De Keyser
1951, WestouterGeorges VandermeirschFirmin Van KerrebroeckMichel Decroix
1950, MaterFirmin Van KerrebroeckGeorges VandermeirschMichel Decroix
1949, ZingemGeorges VandermeirschFrans De CosterEugeen Jacobs
1948, HeverleeFrans De CosterOdiel VandenmeerschautFrans Loyaert
1947, WervikGeorges VandermeirschLode MichielsOdiel Vandenmeerschaut
1946, AntwerpenGeorges VandermeirschLode MichielsOscar Goethals
1945, KeerbergenGeorges VandermeirschLode MichielsEugeen Jacobs
© 2012 - 2019 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belgisch Kampioenschap Veldrijden 2012Op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2012 vinden in Hooglede-Gits de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats.
Superprestige veldrijden 2011-2012 - klassementSuperprestige veldrijden 2011-2012 - klassementDe eerste manche van de Superprestige veldrijden 2011-2012 vindt plaats begin oktober in Ruddervoorde. 4 maanden en 8 we…
Het palmares van Niels AlbertHet palmares van Niels AlbertAlbert is ongetwijfeld de beste veldrijder van zijn generatie en lijkt de gedoodverfde opvolger van gouwgenoot en veldri…
Superprestige veldrijden 2012-2013 - klassementSuperprestige veldrijden 2012-2013 - klassementOp 7 oktober vindt de eerste Superprestige veldrit van het seizoen in Ruddervoorde plaats, meteen de eerste echt belangr…
Veldrit Otegem 2012Op maandag 9 januari 2012 wordt in Otegem de 44e editie verreden van de Internationale Betafence Cyclocross. Deze wedstr…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "BK veldrijden - erelijst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jonasd
Laatste update: 11-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!