Sven Nys, een klassevol renner en professionele sportman

Sven Nys, een klassevol renner en professionele sportman Sven Nys is de naam die steeds zal gelinkt worden aan veldcross. Deze lastige sport vergt nogal veel van het lichaam en iemand die in weer en wind steeds zijn krachten toont en hier het publiek mee charmeert, is dan ook vaak een ware volksheld. Sven Nys was dan ook voor velen een ware volksheld. Niets leek hem te veel en zijn trainingen verliepen heel professioneel. Hij was een succesvol renner en deed naast veldcross ook een gooi naar faam en succes in de mountainbikediscipline. Sven Nys was echter meer dan een klassevol renner tijdens zijn sportcarrière. Hij was eveneens een prima zakenman.

Een professioneel veldrijder en gedreven man

Zijn jeugd

Sven Nys is geboren te Bonheiden op 17 juni 1976. Hij begon zijn profdebuut in 1998. In dit jaar werd hij wereldkampioen bij de beloften. Hij reed toen voor Rabobank. Die wisten wie ze onder hun hoede hadden want in 1997 was hij ook al wereldkampioen geworden. Hij ontgoochelde Rabobank dan ook niet. In zijn debuutjaar werd hij winnaar van de Superprestige. In het sportjaar 1999 - 2000 slaagde hij erin om de wereldbeker te bemachtigen en ook kampioen van België te worden. Het jaar daarop, in 2001, behaalde hij een zevental overwinningen. In 2002 kaapte hij opnieuw de wereldbeker weg en werd hij de winnaar van de Superprestige.

Een blijvende winnaar

Sinds 2002 ging het succes enkel nog in stijgende lijn. Zo werd hij vanaf 2004 meermaals winnaar van de wereldbeker. Wat de Superprestige betreft was hij daar sinds 2004 vijf jaar na elkaar de grote overwinnaar van het eindklassement. Slechts in 2009-2010 lukte hem dat niet om vervolgens na dit jaar opnieuw vier opeenvolgende jaren de winnaar te zijn van het eindklassement. Ook de GVA-trofee ging heel vaak zijn richting uit. Hij werd negen maal Belgisch kampioen. Een palmares om dus u tegen te zeggen.

Awards, beloning voor zijn professionele houding

Omwille van zijn professionele houding en zijn prestaties bemachtigde Sven Nys dan ook een aantal awards. Zo werd hij sportpersoonlijkheid van het jaar 2006. Hij kreeg eveneens de kristallen fiets in 2007 en werd verkozen tot sportman van het jaar in 2008. Binnen het fietscircuit heeft hij als sportman vaak naast Tom Boonen gestaan wat awards betreft waardoor hij ondanks zijn prestaties vaak de duim moest leggen voor de populaire Tom Boonen.

Zijn privéleven

Sven Nys is een gedreven iemand. Hij huwde met Isabelle en samen hebben ze een zoontje, Thibau. Thibau wordt dan ook naast reizen vermeld als zijn grootste hobby. Zijn vrouw ontpopte zich tot zijn persoonlijke manager. Na verloop van tijd vertegenwoordigde Golazo Sports hem in plaats van zijn vrouw. Isabelle spitste zich ondertussen toe op het ontwerpen van de collectie Sven Nys. Ze ontwierp verschillende collecties vrijetijdskledij. De collectie bevatte T-shirts, polo's, fleeces, petten en parapluís met hierop steeds het logo van Sven Nys.

Hun huwelijk bleef echter niet duren. In de media werd heel wat aandacht gegeven aan hun scheiding. Sven Nys bleef er echter zwijgzaam over en legde zich nog meer op veldrijden en zijn zoon. Hij werd echter in heel wat crossen achtervolgd door pech waardoor de resultaten wat uitbleven. Maar hij toonde zich een ware vechter en bleef doorzetten.

Concurrenten?

Waar hij vroeger als grootste concurrent Bart Wellens had, waren dit na verloop van tijd vooral Niels Albert en Kevin Pauwels. Ook Sven Vanthourenhout kwam het hem af en toe even lastig maken. Door het feit dat hij nieuwe concurrentie kreeg, bleef dit voor hem een stimulans om door te gaan. Concurrenten waren niet enkelen een stimulans voor hem maar sommigen, zoals Sven Vanthourenhout, werden ook vrienden voor het leven.

Prestaties als mountainbiker

Resultaten van 2005-2009

Nys begon in 2005 met mountainbiken en werd hierin dan ook twee maal Belgisch kampioen. In 2008 begon hij te rijden voor de wielerploeg Landbouwkrediet-Colnago en tekende een contract voor drie seizoenen. In 2008 werd hij negende op de Olympische Spelen en verbaasde hij iedereen door in 2009 door als derde te eindigen in het Europees Kampioenschap mountainbiken. Op het WK mountainbike in Canberra, in 2009, had hij lange tijd zicht op een plaats binnen de top tien maar toen zakte hij weg naar de 14e plaats. Bleek dat hij te weinig energie had opgenomen en last had van maagproblemen. Naar de toekomst toe zal hij die fout wellicht niet meer maken. Hij werd na dit WK begeleid door coach Paul Van der Bosch.

Mountainbiken voor het plezier

Mountainbike was echter gewoon iets wat hij erbij deed en nooit zijn eerste prioriteit ondanks zijn goeie prestaties. Veldrijden bleef zijn prioriteit en hij zag mountainbiken dan ook als iets waarmee hij zijn lichaam in conditie kon blijven houden en waar ook enige behendigheid voor vereist was. Wanneer parcours technisch waren en enige behendigheid nodig was, betekende dit een ideaal parcours voor hem.

Als zakenman boekte hij eveneens succes

Sven Nys, als auteur en ontwerper

Sven Nys was niet enkel een veldrijder met klasse maar ook een succesvol zakenman. Zo beschreef hij zijn weg naar de top in het boek Ik, Sven Nys. Hiervan gingen er heel wat exemplaren over de toonbank. Ook is hij het gezicht van een ware collectie wielerkledij die te verkrijgen is in België en Nederland. Het boek Ik, Sven Nys werd in 2013 gevolgd door het boek Mijn Leven waarin hij het vooral heeft over zijn passie voor het veldrijden.

Veldrijden was voor Sven Nys meer dan een sport. Het werd een product! / Bron: Joke Denys, PixabayVeldrijden was voor Sven Nys meer dan een sport. Het werd een product! / Bron: Joke Denys, Pixabay
Sven Nys als product
Naast zijn boek en zijn collecties werkte hij samen met partners zoals Landbouwkrediet, Tönissteiner, Betafence, Nissan, AGU, Nike, Wapiti, Polar en Magura. Hij liet zich sponsoren of maakte reclame voor hen in tv- en radiospotjes. Ook vond je meermaals zijn gezicht op een reclamefolder van zijn sponsors. Uiteraard liet hij zich hier goed voor betalen.

Sven Nys, meer dan een zakenman - en sportman

Goede doelen ging hij niet uit de weg

Hij ging goede doelen niet uit de weg en zette zich vaak in voor 'Kom op tegen Kanker'. Zo verkocht hij eens zijn fiets om op die manier veel geld in het laatje te brengen voor dit goede doel. Hij gebruikte op die manier zijn populariteit op een positieve manier. Door dit te doen steeg die populariteit nog meer.

Sven Nys geeft zijn kennis door

Samen met zijn coach organiseerde hij eveneens het initiatief ĎIn het wiel van Sven Nysí waar hij jongeren meer informatie gaf over hoe ze nu precies de balkjes moesten overwippen. Ook leerde hij hen hoe ze van hun fiets moesten springen. Op die manier probeerde hij de liefde die hij had voor het veldrijden door te geven in de hoop het wat populairder te maken bij de jongeren. Ook op de GP Sven Nys die elk jaar op 1 januari georganiseerd wordt, krijgen jongeren de kans om te tonen welke veldrijtalenten ze in huis hebben.

Het einde van Sven Nys werd een begin

In 2016 zette hij een punt achter zijn carrière als veldrijder. Hij deed dit in het Sportpaleis van Antwerpen. Maar dit einde betekende een nieuw begin. Zo werd hij in datzelfde jaar nog ploegmanager bij Telenet Fidea Lions. Daar is hij verantwoordelijk voor het aantrekken van sponsors en mogelijk nieuwe partners maar moet hij zich eveneens buigen over het lange termijnbeleid van de ploeg. De belangrijkste taak echter als ploegmanager is echter iets wat echt bij hem past, namelijk het sportief beleid uitwerken van de ploeg. Hier kan hij zijn ervaringen en talenten delen met de leden van de ploeg. Zo kan hij zijn professionaliteit doorgeven aan de nieuwe generatie veldrijders.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BK veldrijden - erelijst 1945-2020BK veldrijden - erelijst 1945-2020In januari 2020 werd het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross s…
Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestreamOp het recreatiedomein 'De Schorre' wordt jaarlijks de Cyclocross Boom verreden. Deze cross is een onderdeel van de Tele…
Veldrit Baal: GP Sven Nys live op tv en livestreamVeldrit Baal: GP Sven Nys live op tv en livestreamOp 1 januari wordt traditioneel de Grote Prijs Sven Nys verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Baal, op…

Ringrijden in ZeelandRingrijden is een folkloristische traditie waarbij een ringsteker op een paard zit en met een lans door een ring probeer…
Herstel na inspanningHerstel na inspanningVoor een sporter is het herstel na een inspanning belangrijk. Goed herstel is een voorwaarde voor de volgende goede pres…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.