Tom Boonen, een beloftevol renner of een ontgoocheling?

Tom Boonen, een beloftevol renner of een ontgoocheling? Alom een talent, een beloftevolle renner, een man met het geluk aan zijn kant. Alles was van toepassing op Tom Boonen. Mensen waren vol lof over deze Belgische kerel die in een wielergek land zoals België dan ook veel harten deed smelten. Wanneer men nu die naam laat vallen, zijn de reacties echter anders. Sommigen blijven hem steunen en anderen beginnen zich druk te maken. Hij veroorzaakte nogal wat ophef in de wielerwereld. Waar liep het mis? En hoe ziet het er nu uit voor Tom Boonen?

Tom Boonen, opvolger van Museeuw

Tom Boonen als helper

Tom Boonen werd geboren op 15 oktober 1980 te Mol. Hij begon als helper van niemand minder dan George Hincapie maar verbaasde allen toen hij derde werd in Parijs-Roubaix in 2002. In dat jaar reed hij voor US Postal, de ploeg van Lance Armstrong. Maar Tom Boonen wou meer dan alleen maar helper zijn en koos er dan ook voor om samen te rijden met Johan Museeuw.

Een jongen met een grote toekomst
De overstap naar Quickstep-Davitamon was dan ook in 2003 een feit. Dat jaar was niet echt een succesjaar aangezien hij nogal last had van blessures maar het jaar erop bevestigde hij wat Museeuw ooit had gezegd. Met 19 overwinningen, waarvan 2 rondes in de Tour de France bleek hij inderdaad een jongen met een grote toekomst. Hij werd dan ook alom geprezen en uitgekozen door Het Nieuwsblad als profrenner van het jaar 2004. Hij kreeg eveneens de Flandrien-trofee en leek alles te hebben. Het succes en geluk stonden aan zijn kant, uiteraard vermengd met zijn talent als sprinter en klassiek renner. Heel wat mensen stonden achter hem en werden een hevige supporter. Hij kon blijkbaar ook nogal wat vrouwen charmeren. Hij had dan ook de looks mee om dat effect te bereiken.

2005 bleek gewoon een verlenging van zijn succes. Hij won De ronde van Vlaanderen, opnieuw Parijs-Roubaix (wat ondertussen wel zijn favoriete wedstrijd is geworden), opnieuw 2 rondes in de Tour de France gewonnen en tal van andere overwinningen op zijn naam geschreven. Het resultaat was dat hij opnieuw gelauwerd werd als Flandrien van het Jaar.

Overwinningen en prijzen

Ook het buitenland begon hem prijzen uit te reiken. Zo lauwerden Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten hem met de titel Renner van het jaar 2005. In 2006 reed hij net zoals in 2005 een tijdje in het groen tijdens de Tour de France maar ditmaal bleef een overwinning uit. Wel won hij opnieuw De ronde van Vlaanderen en weinigen hebben dit tot nu toe kunnen evenaren. Twee jaar na elkaar die koers winnen is slechts enkelen gegund. Wanneer je de lijst bekijkt van de overwinnaars die het eveneens op die manier deden vindt men namen zoals Stijn Devolder, Eric Leman, Achiel Buysse, Fiorenzo Magni (die slaagde er 3 jaar op rij in) en Romain Gijsels.
Tijdens 2006 en 2007 schrijft hij opnieuw een aantal overwinningen op zijn naam maar niet met hetzelfde succes zoals in 2004 en 2005. Hij droeg in 2006 wel een aantal dagen de gele trui tijdens de Tour de France en in 2007 werd hij eindwinnaar in het puntenklassement.

En toen liep het mis…

Druggebruik, een eerste maal betrapt

In 2008 begon het allemaal wat bergaf te gaan. Boonen werd betrapt op cocaïnegebruik. Velen dachten dat dit het einde van zijn loopbaan als wielrenner zou zijn maar Quickstep liet hem niet vallen en bleef in hem geloven. Hij mocht als straf wel een aantal wedstrijden niet meerijden en ook de ontgoochelende reacties van zijn aanhangers moeten hem pijn hebben gedaan. Onder de mantel der liefde kreeg hij van heel wat mensen echter respijt. Iedereen kan fouten maken en hij begon opnieuw doelen voor ogen te stellen en daar naar te trainen.

Tommeke, Tommeke, Tommeke toch!

In 2009 behaalt hij een overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne en wint hij voor een derde maal Parijs-Roubaix. Maar dan wordt Boonen opnieuw betrapt op het nemen van drugs. Het gevolg was dat hij niet meer welkom was in de Tour de France omdat hij het imago van de sport teveel schade bezorgt. Tom Boonen liet het daar niet bij en trok naar de rechtbank. De avond voor de start van de Tour kreeg hij te horen dat hij de wedstrijd dan toch mocht meerijden. Uitrijden deed hij echter niet omwille van ziekte maar de schade was er.

Voor de nieuwe feiten kreeg hij een boete van 1000 euro en bij QuickStep werd hij een tijdje op non-actief geplaatst. Hij kreeg opnieuw bakken negatieve media aandacht over zich heen en leek een vogel voor de kat toen ook nog eens bekend raakte dat hij reeds in 2007 betrapt werd op cocaïnegebruik.

Door het feit dat hij in 2008 al voor een aantal wedstrijden werd uitgesloten daalden zijn inkomsten en uiteraard is deze neerwaartse spiraal verder gezet in 2009. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten en is opnieuw op de fiets gekropen.

Hoe is het druggebruik te verklaren?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Tom Boonen was wellicht zo bezig met koersen dat de druk, zoals bij velen te groot werd. Als uitlaatklep gaan sporters dan wel eens over de schreef wanneer het op drankgebruik aankomt. Ook in zijn privéleven rommelde het even waardoor ook dit wellicht effect had op zijn gedrag. Wanneer alles dan samenkomt en hij dat dan nog eens opkropt kan dit leiden tot druggebruik. Men beweert eveneens dat het de sportprestaties op zich positief beïnvloedt vandaar datook dat een reden zal zijn waarom hij er beroep op deed. Ondertussen volgt hij praatsessies die volgens hem echt helpen. Hoe de toekomst er uitziet is niet te voorspellen maar feit is dat de kasseifretter, de bom van Balen, Tornado Tom of de Balen express het er niet bij laat en we wellicht opnieuw van hem zullen horen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Nederlandse winnaars Tour de FranceNederlandse winnaars Tour de FranceIn de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en J…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Maurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin was een Franse wielrenner in de pionierstijd van het wielrennen. Hij koerste tussen 1892 en 1905 en hoewel…

Ringrijden in ZeelandRingrijden is een folkloristische traditie waarbij een ringsteker op een paard zit en met een lans door een ring probeer…
Herstel na inspanningHerstel na inspanningVoor een sporter is het herstel na een inspanning belangrijk. Goed herstel is een voorwaarde voor de volgende goede pres…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 05-11-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.