Lekker uitwaaien, ook met yoga

Lekker uitwaaien, ook met yoga Yoga is ingeburgerd en steeds meer mensen passen yoga op verschillende manieren toe. Eigenlijk heel inventief, want het wordt vaak gecombineerd met de meer westerse leef- en beweegwijze. Maar dat maakt ook dat het niet altijd goed toegepast wordt en daar kan nog wel wat verbeterd worden. Probeer de yoga oefeningen ook eens buiten … en dat kan ook prima in Nederland!

Combineren

Wil je yoga opnemen in je dagelijks leven, dan leent yoga zich prima om te combineren. Je moet wel wat uitgangspunten in acht nemen.
 • Rust, yoga pas je in alle rust toe. Even een verloren kwartiertje yoga werkt meestal dus niet, om de eenvoudige reden dan de hectiek dan meestal nog in je lichaam zit.
 • Na yoga moet je niet meteen druk aan de slag gaan. Als je het combineert met een andere sport, neem dan het moment ná je sport.
 • Bij yoga moet je niet afgeleid worden, zorg dus dat je in een rustige omgeving bent. Dat kan binnen en buiten zijn. Ook als je je goed kunt concentreren, dan nog is rust in de omgeving wel zo prettig.
 • Net zoals met andere sporten geldt dat je iets moet dragen wat lekker zit en ademt. Het mag los zitten of iets wijder zijn, zolang het je op wat voor manier maar niet stagneert in je bewegingen

Gebruik de natuur

Wat je steeds meer ziet is dat yoga ook in Nederland buiten wordt toegepast. Hoewel het zonnetje lang niet altijd schijnt, wil dat nog niet zeggen dat je niet buiten met yoga aan slag kunt. Juist de verschillende weersomstandigheden, kunnen een toegevoegde waarde bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • De stilte van het bos en bij warm weer is het tevens de koelte van een bos
 • Het weidse uitzicht van een groot grasveld / weideveld
 • Het verkoelende en rustgevende van het strand aan zee

De zee

Deze laatste is sterk in opkomst, al dan niet gecombineerd met een duurloop of wandeling (vooraf). Er zijn groepen waar je je bij aan kunt sluiten, maar je kunt het ook zelf organiseren. Zoek wel een rustig plekje op.

Even losmaken

Maak je lichaam even lekker los en draai met een rechte ontspannen houding achtjes met je schouders en laat de armen langs je lichaam hangen. Breng afwisselend je hoofd naar je linker- en daarna naar je rechterschouder en draai tenslotte je heupen een beetje los door je linkerknie op te trekken, naar buiten te draaien en terug te brengen naar de beginstand, doe het vervolgens met je rechterknie.
Ontspan, adem goed door en ervaar de geluiden van de zee en de wind die je huid voorzichtig aanraakt. Focus je tijdens de oefeningen goed op je ademhaling en pas alle oefeningen in alle rust toe.

De oefening

 • Ga rechtop staan en breng nu de armen in een weidse beweging langzaam omhoog tot boven het hoofd. Verstrengel de vingers boven het hoofd en houdt deze houding stevig vast. Je voelt bij deze houding ook als geen ander wat de omgeving (de elementen) met je doet. Je longen zijn nu erg groot en je voelt de wind, de zee en het geluid wat rust uitstraalt. Met een beetje geluk kan je de zoude zee zelfs proeven. Deze houding een minuut vasthouden, desgewenst mag je deze houding ook tussendoor toepassen.
 • Ga rechtop staan, met de voeten recht vooruit stevig in de grond. Zak nu stevig door de knieën en kom een klein stukje terug omhoog. Houdt deze houding vast. Je voelt de spanning in de benen, maar blijf goed diep doorademen. Herhaal deze oefeningen een 4 tal keer.
 • Ga recht staan en laat je armen langs je lichaam hangen. Visualiseer nu dat je bij je kruintje omhoog getrokken wordt en maak jezelf zo groot mogelijk. Blijf goed doorademen en draai nu heel voorzichtig je lichaam in z’n geheel naar links, zo ver mogelijk. Kom terug en draai je lichaam in z’n geheel nu naar rechts. Draai gedurende een minuut afwisselend naar links en rechts.
 • Ga recht liggen met de armen langs het lichaam en de benen gestrekt. Buig nu met de linker heup zover mogelijk naar rechts en laat het linkerbeen rechts zo ver mogelijk de grond aantikken. Goed doorademen en even vast houden. Draai terug en doe hetzelfde met de andere kant. Weer even vasthouden en terugkomen. Dan enkele seconden gestrekt blijven liggen en herhaal de oefening nog 4 keer.
Deze oefeningen kan je gedurende een minuut of 20 toepassen en werken heel verfrissend.

Tot slot

Bij alle oefeningen die je doet is het goed de concentratie vast te houden, maar je niet dusdanig af te sluiten dat je niet de elementen – die buiten juist zo prettig kunnen zijn – vergeet.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

Sporten is lekker, geniet ervan!Sporten is lekker, geniet ervan!Aangewakkerd door de mooie sportevenementen en met als extra stimulans van de nationale sporters die het goed doen c.q.…
Kracht door goede voedingOf je nou aan fitness doet, bodybuilding of powerlifting. Iedereen die een van deze sporten beoefent, heeft een gemeensc…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.