Lekker uitwaaien, ook met yoga

Lekker uitwaaien, ook met yoga Yoga is ingeburgerd en steeds meer mensen passen yoga op verschillende manieren toe. Eigenlijk heel inventief, want het wordt vaak gecombineerd met de meer westerse leef- en beweegwijze. Maar dat maakt ook dat het niet altijd goed toegepast wordt en daar kan nog wel wat verbeterd worden. Probeer de yoga oefeningen ook eens buiten en dat kan ook prima in Nederland!

Combineren

Wil je yoga opnemen in je dagelijks leven, dan leent yoga zich prima om te combineren. Je moet wel wat uitgangspunten in acht nemen.
 • Rust, yoga pas je in alle rust toe. Even een verloren kwartiertje yoga werkt meestal dus niet, om de eenvoudige reden dan de hectiek dan meestal nog in je lichaam zit.
 • Na yoga moet je niet meteen druk aan de slag gaan. Als je het combineert met een andere sport, neem dan het moment ná je sport.
 • Bij yoga moet je niet afgeleid worden, zorg dus dat je in een rustige omgeving bent. Dat kan binnen en buiten zijn. Ook als je je goed kunt concentreren, dan nog is rust in de omgeving wel zo prettig.
 • Net zoals met andere sporten geldt dat je iets moet dragen wat lekker zit en ademt. Het mag los zitten of iets wijder zijn, zolang het je op wat voor manier maar niet stagneert in je bewegingen

Gebruik de natuur

Wat je steeds meer ziet is dat yoga ook in Nederland buiten wordt toegepast. Hoewel het zonnetje lang niet altijd schijnt, wil dat nog niet zeggen dat je niet buiten met yoga aan slag kunt. Juist de verschillende weersomstandigheden, kunnen een toegevoegde waarde bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • De stilte van het bos en bij warm weer is het tevens de koelte van een bos
 • Het weidse uitzicht van een groot grasveld / weideveld
 • Het verkoelende en rustgevende van het strand aan zee

De zee

Deze laatste is sterk in opkomst, al dan niet gecombineerd met een duurloop of wandeling (vooraf). Er zijn groepen waar je je bij aan kunt sluiten, maar je kunt het ook zelf organiseren. Zoek wel een rustig plekje op.

Even losmaken

Maak je lichaam even lekker los en draai met een rechte ontspannen houding achtjes met je schouders en laat de armen langs je lichaam hangen. Breng afwisselend je hoofd naar je linker- en daarna naar je rechterschouder en draai tenslotte je heupen een beetje los door je linkerknie op te trekken, naar buiten te draaien en terug te brengen naar de beginstand, doe het vervolgens met je rechterknie.
Ontspan, adem goed door en ervaar de geluiden van de zee en de wind die je huid voorzichtig aanraakt. Focus je tijdens de oefeningen goed op je ademhaling en pas alle oefeningen in alle rust toe.

De oefening

 • Ga rechtop staan en breng nu de armen in een weidse beweging langzaam omhoog tot boven het hoofd. Verstrengel de vingers boven het hoofd en houdt deze houding stevig vast. Je voelt bij deze houding ook als geen ander wat de omgeving (de elementen) met je doet. Je longen zijn nu erg groot en je voelt de wind, de zee en het geluid wat rust uitstraalt. Met een beetje geluk kan je de zoude zee zelfs proeven. Deze houding een minuut vasthouden, desgewenst mag je deze houding ook tussendoor toepassen.
 • Ga rechtop staan, met de voeten recht vooruit stevig in de grond. Zak nu stevig door de knieën en kom een klein stukje terug omhoog. Houdt deze houding vast. Je voelt de spanning in de benen, maar blijf goed diep doorademen. Herhaal deze oefeningen een 4 tal keer.
 • Ga recht staan en laat je armen langs je lichaam hangen. Visualiseer nu dat je bij je kruintje omhoog getrokken wordt en maak jezelf zo groot mogelijk. Blijf goed doorademen en draai nu heel voorzichtig je lichaam in zn geheel naar links, zo ver mogelijk. Kom terug en draai je lichaam in zn geheel nu naar rechts. Draai gedurende een minuut afwisselend naar links en rechts.
 • Ga recht liggen met de armen langs het lichaam en de benen gestrekt. Buig nu met de linker heup zover mogelijk naar rechts en laat het linkerbeen rechts zo ver mogelijk de grond aantikken. Goed doorademen en even vast houden. Draai terug en doe hetzelfde met de andere kant. Weer even vasthouden en terugkomen. Dan enkele seconden gestrekt blijven liggen en herhaal de oefening nog 4 keer.
Deze oefeningen kan je gedurende een minuut of 20 toepassen en werken heel verfrissend.

Tot slot

Bij alle oefeningen die je doet is het goed de concentratie vast te houden, maar je niet dusdanig af te sluiten dat je niet de elementen die buiten juist zo prettig kunnen zijn vergeet.

Lees verder

© 2012 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…
Actief met poweryoga!Actief met poweryoga!Poweryoga en, dat zegt de naam eigenlijk al, een krachtige en dynamische vorm van yoga. Deze is afkomstige uit de Ashtan…
Boxing Yoga, wat is het?Boxing Yoga, wat is het?Boxing Yoga is anno 2015 een hype en het wordt wel eens de yoga voor stoere jongens genoemd. Het is een manier om je fys…
Basisuitgangspunten voor Hatha YogaBasisuitgangspunten voor Hatha YogaHatha yoga is de meest bekende vorm van yoga en de groep aanhangers is duidelijk groeiend. Op zich een prima ontwikkelin…

Sporten is lekker, geniet ervan!Sporten is lekker, geniet ervan!Aangewakkerd door de mooie sportevenementen en met als extra stimulans van de nationale sporters die het goed doen c.q.…
Kracht door goede voedingOf je nou aan fitness doet, bodybuilding of powerlifting. Iedereen die een van deze sporten beoefent, heeft een gemeensc…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Lekker uitwaaien, ook met yoga"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Juli 2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Yoga oefeningen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!