Sporten is lekker, geniet ervan!

Sporten is lekker, geniet ervan! Aangewakkerd door de mooie sportevenementen en met als extra stimulans van de nationale sporters die het goed doen c.q. echte winnaars zijn, stappen we na de “vette” zomer-vakantie-maanden enthousiast op de fiets, duiken het zwembad in, trappen tegen de voetbal of nemen de benen richting de atletiekbaan.

Toch niet leuk?

Maar niet zelden stappen we fanatiek ergens in, om er vervolgens binnen enkele maanden – of eerder – weer met het grootste gemak mee te stoppen. De reden neigt vaak naar het tegenvallende karakter en dus is de gemakkelijkste reden om te zeggen dat je er geen tijd meer voor hebt. Waar we met onze fanatieke voorbeelden aan voorbij gaan, is het gegeven dat deze mannen en vrouwen er meestal hun beroep van gemaakt hebben. Het is een dagtaak en men traint keihard, met een team van specialisten om zich heen, om mooie prestaties neer te zetten. Heerlijk om te zien, maar wel relativeren als je zelf aan de slag gaat.
De fanatiekeling die denkt namelijk ook nogal eens “even” 10 km hard te lopen, die plas over te zwemmen, die heuvels in Limburg op de fiets te nemen of de volleybal in het mulle zand continu in de lucht te houden, komt meestal gebroken thuis. Het lichaam is niet gewend aan een dergelijke inspanning en protesteert hevig. Logisch ook, want de spieren van een (nagenoeg) ongetraind lichaam kunnen de normale bewegingen prima hebben, dat geldt niet voor de zware fysieke inspanning die de topsporters leveren.

Desillusie

Een desillusie is niet zelden het gevolg, want alle mooie kleren, schoenen en accessoires ten spijt … de prestatie moet altijd uit het lijf komen en naast een dosis talent kost dat tijd en moeite. Maar dat maakt nog niet dat als die tijd er niet is of het talent ontbreekt, je dus geen plezier kunt beleven aan sport. Sporten is leuk, maar wil je het langer volhouden dan je moet het met zorg oppakken.

Wat ga je doen?

Jong geleerd is oud gedaan

Het is voor kinderen goed om aan verschillende sporten te doen. Goed voor het lichaam, goed voor de socialisatie en volgens sommige ook goed voor de winnaarsmentaliteit. Hoewel voor dat laatste het competitieve aspect ook in de genen moet zitten.
Als je als jonge man of vrouw aan verschillende sporten gedaan hebt, weet je wat van de sporten en kan je je gemakkelijker een mening vormen of je als volwassene ook aan deze gekozen sport zou kunnen doen. Fysiek, mentaal, maar ook of het in je huidige leven past.

Goede voorbereiding

Als je niet in je jeugd óf veel met sport in aanraking geweest óf wellicht aan een sport gedaan hebt, dan is het goed je te oriënteren. Behalve het bekijken van sporten die je aanspreken en enthousiast worden als je een topsporter een EK, WK of Olympische Spelen ziet winnen, is het ook van belang wat bijvoorbeeld fysiek bij je past of wat je kunt combineren met hoe je de rest van je leven invulling geeft.
Niet dat je fysiek je direct problemen op zal leveren, maar sommige sporten zijn blessure gevoelig en als je niet het lichaam hebt voor die sport, tart je het lot wel heel ernstig. Waarbij het lekkere gevoel van sporten dan ook wel eens snel voorbij kan zijn. Gewoon wat sporten uitproberen kan een begin zijn.

Oriënteren doe je door jezelf een aantal vragen te stellen en uit die verzameling antwoorden zullen over het algemeen dan enkele sporten rollen:
  • Ben je erg competitief ingesteld of meer recreatief?
  • Ben je een teamspeler of meer een individuele sporter?
  • Noem 5 sporten die als eerste boven komen drijven als je aan leuke sporten (om te doen) denkt.
  • Hoe gemakkelijk of niet gemakkelijk kan en wil je werk/studie/sociaal leven combineren met sporten?
  • Kan je fysiek alle sporten aan of ben je beperkt?

Natuurlijk zijn er wel meer vragen te stellen, maar dit zijn er wel een aantal waarbij de antwoorden van groot belang zijn om het lekkere gevoel wat sporten teweeg brengt, ook vol te houden. Want sporten is gezond, maar het gevoel van na het sporten, maakt dat je volgende keer weer graag de sportschoenen aantrekt en aan de slag gaat.

Geniet van de sport

Als je zorgvuldig aan de slag bent gegaan om tot de sport te komen waar je periodiek mee aan de slag gaat én ervan geniet, dan geeft dit uiteraard nog geen garanties. Toch is die basis essentieel om langer van een sport te genieten. Geen gedoe over tijd of plaats met je achterban, je in bochten moeten wringen om een uurtje te kunnen sporten vanwege het volle schema of een sport doen die fysiek niet bij je past en je eerder blessures oplevert dan lol.
Maar lol in je sport hebben is belangrijk zo niet essentieel, want lol in je sport is goed voor lichaam en geest. Waar je ook voor kiest en hoe fanatiek je ook aan de slag gaat, geniet er in ieder geval van!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportWaterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportIedereen die regelmatig buiten gaat sporten maakt het wel eens mee. Na een hevige regenbui zijn je schoenen doorweekt en…
Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. Ten opzichte van de Spelen van 2016 zullen er dan vijf nieuwe sport…
Sporten: gezond of ongezond?Sporten: gezond of ongezond?Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbre…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…

Hardlopen in AmsterdamHardlopen of joggen is tegenwoordig een van de populairste sporten die er is. Het is gezond en makkelijk om mee te begin…
Lekker uitwaaien, ook met yogaLekker uitwaaien, ook met yogaYoga is ingeburgerd en steeds meer mensen passen yoga op verschillende manieren toe. Eigenlijk heel inventief, want het…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.